• JaSie

Miksi mikään ei ikinä tunnu miltään - paitsi shoppailu???


Olen tavannut monia naisia, jotka shoppailevat omien arvioidensa mukaan aivan liian paljon, mutta sanovat kuitenkin haluavansa löytää jotain, joka korvaisi turhat ostokset, eikä vain heidän käytöksessään, vaan myös sydämissään ja mielessään.


"He etsivät ostosten tuomaa huumaa."

He pyrkivät saamaan elämäänsä virikkeitä, maustetta ja jännitystä - jännitystä, joita vain ostokset voivat tuottaa (huolimatta siitä, että tuo suuri tunne ei koskaan kestä) - muusta sitä ei tule kuin hetkellisesti noista ostoksista.


Ymmärrän tämän oikein hyvin.


Olen myös itse ollut himoshoppailija. Kun lamavuonna 1993 jouduin lopettamaan ravintolani - pankkien tahallaan tehdessä toiminnan mahdottomaksi - jäi minulle 2,5 miljoonaa markkaa velkaa. Olin henkisesti niin loppu, etten pystynyt tekemään edes velkajärjestelyhakemusta ennen, kuin vuonna 2000. Loppujen lopuksi velkajärjestelyä kesti yhdeksän vuotta ja siis vasta vuonna 2009 pääsin "takaisin elämään". Kutsun itse noita 16 vuotta "köyhyyden vuosiksi"


Kun sitten tilistäni alkoikin jäämään hiukan ylimääräistä, en osannut laittaa senttiäkään säästöön, vaan kaikki piti shoppailla pois, sillä raha oikein poltteli pankkitililläni. Ostin valtavat määrät meik-kejä, asusteita ja vaatteita - todella laadukkaita, mutta myös kaiken mahdollisen alennusmyyn-neistä....krääsää ja vielä lisää krääsää. Suurin osa vaatteista ei edes sopinut tyyliini, mutta piti vain ostaa.


Minulla oli muutama vuosi sitten noilta vuosilta kaapissani vaatteita, joissa oli vielä hintalappu paikoillaan. Minusta oli tullut himoshoppaaja!


Kun sitten itse aloitin erkaantumisen ja paranemisen himoshoppailusta, minäkin halusin löytää jotain, joka korvaisi shoppailun kaikin tavoin (tai ainakin monella tärkeimmällä tavalla) - aikani, huomioni, mielikuvitukseni.


Ja siitä opin sen, että loppujen lopuksi mikään ei ole korvannut ostosten tekemistä minulle. Ei sillä sydäntä kiehtovalla ja mieltä huumaavalla tavalla, mitä shoppailu minulle oli.


Ja tiedätkö mitä? Ymmärrän nyt, että näin sen on oltava.Miksi mikään ei ikinä tunnu miltään - paitsi shoppailu???
Mikä muu saa sinut tuntemaan näin upealta?


Se on kuin huumetta!


Kun jokin on tosiasiallisesti ollut huume - huumausaine - kuten ostaminen on ollut minulle ja kaikille meille, jotka olemme pakkomielteisesti ja impulsiivisesti shoppailleet, on sitten mahdotonta löytää jotain muuta, joka paikkaa tällaisen menetyksen.


Ja se liittyy siihen, miten aivot toimivat, kun jokin asia antaa meille iloa.


Sinun ei tarvitse olla aivotieteilijä ymmärtääksesi, että kaikenlainen pakonomainen, impulsiivinen tai riippuvuutta aiheuttava käytös liittyy aivoihimme. Meillä on aivoissamme luonnossa esiintyviä kemikaaleja, joita kutsutaan endorfiiniksi ja dopamiiniksi, nämä ovat niin sanottuja "hyvän olon" kemikaaleja. Ne kytkeytyvät päälle, kun henkilö, jolla on taipumusta himoshoppailuun (minä ja varmaan myös monet blogini lukijat), menee shoppailemaan.


Näiden "hyvän olon" kemikaalien käyttöönoton seurauksena ja tarkoitan todellakin, että naisella, joka himoshoppailee, tuntuu hyvältä, jopa kerrassaan upealta!


Jopa ajatus mennä kauppaan selaamaan tai ostamaan jotain, voi laukaista dopamiinin vapautu-misen. Dopamiini on aivojen kaipaava osa - se saa meidät haluamaan jotain ja se antaa meille kemiallisen piikin. Joten shoppailemaan menemisen ajatuskin aktivoi dopamiinin - aivot ennakoivat tulevan nautinnon, joka tulee ostamisesta ja voilá! dopamiinipitoisuudet aivoissa ovat nousseet korkeuksiin.


Monet ihmiset, ei pelkästään himoshoppailijat, kokevat energian tason huipun tehdessään ostoksia.


Mikä himoshoppaajille on erilaista, on se, kuinka suuri tämä dopamiinipiikki on.


Se on todellakin kuin huume, jonka sokerista riippuvainen saa syödessään suklaapatukan tai kuppikakun, ja se on samanlainen kuin huume, jonka huumeiden käyttäjät kokevat huumepiikkinsä jälkeen tai tupakoitsija päivän ensimmäisistä savuista.Miksi mikään ei ikinä tunnu miltään - paitsi shoppailu???
Suklaa on joillekin huumetta!

Himoshoppaamisen kierreNe meistä, jotka pakkomielteisesti ja impulsiivisesti ostoksia tekevät, jatkavat tämänkaltaista epäterveellistä ostokäyttäytymistä siitä huolimatta, kuinka pahaa se meille on. Huolimatta negatiivisista seurauksista, joita koemme elämässämme, lompakoissamme ja sydämessämme ja mielessämme. Huolimatta siitä, että tiedämme, ettei se sovi meille.Miksi teemme näin?


Koska ostokäyttäytymisemme tarjoaa meille palkkion, se saa meidät tuntemaan olomme hyväksi ja se antaa meille tyydytyksen tunteen, kuitenkin ohimenevästi. Ja tietysti tämä hyvän olon piikki on juuri se, mikä saa meidät ostamaan vieläkin enemmän!


"Ja näin himoshoppailun noidankehä jatkuu"

Ja näin himoshoppailun noidankehä jatkuu - teet ostoksia ja saat tuon piikin siihen, kuinka hyvältä sinusta tuntuu, joten haluat jatkaa ostosten tekemistä tai lähdet uudelle ostosreissulle mahdollisimman pian, jotta saat luonnollisesti esiintyvän huumeen, "ostohuumeen".


Joten jatkat shoppailua, jolloin jokainen ostosmatka tuottaa vähemmän dopamiinia ja endorfiineja, kunnes totut siihen. Siksi sinun on jatkettava ostosten tekemistä uudestaan ja uudestaan, ostamalla enemmän ja enemmän - saadaksesi saman määrän "ostohuumetta".


Ja niin noidankehä jatkuu.Tätä huumetta ei voi korvata


Ja tämän vuoksi on myös niin vaikeaa löytää tilalle jotain muuta, joka antaa sinulle kiksit eli sen huumeen, joka sisältää luonnollisesti esiintyviä endorfiineja ja dopamiinia. Kun jokin paikkaa tällaisen reiän, sen korvaavan löytäminen on todella vaikeaa. Ehkä jopa mahdotonta.


Tiedämme, miten pakonomainen käyttäytyminen ja riippuvuudet vaikuttavat aivoihin (lyhyesti sanottuna, ne kaappaavat sen). Ja tämä on hyvä uutinen! Miksi? Koska aivojemme tunteminen ostokäyttäytymisessämme auttaa meitä ymmärtämään, miksi teemme mitä teemme, miksi ostamme niin paljon ja niin usein.


Se antaa meille myös selkeitä vihjeitä tavoista siirtyä eteenpäin ja pois ongelmasta, joka aiheuttaa meille haittaa.


Ellet kehitä aktiivisesti toista impulsiivista tai pakonomaista riippuvuutta aiheuttavaa käyttäyty-mistä (jota ei luonnollisesti suositella!), niin mistä aiot löytää jotain, jolla on sama kyky käynnistää nuo hyvän olon hormonit aivoissasi?


Jopa terveelliseen käyttäytymiseen, kuten esimerkiksi liikuntaan, tarvitaan usein ylilyöntejä sellaisen kemiallisen reaktion aikaansaamiseksi, jota pakonomainen himoshoppailu tarjoaa.


Miksi mikään ei ikinä tunnu miltään - paitsi shoppailu???
Aivojemme kemia vaikuttaa ostokäyttäytymiseemme!

Mitä voit tehdä?


Jos tämä kuulostaa synkältä näkymältä niille meistä, jotka olemme himoshoppailijoita, älä pelkää. Se ei ole sitä.Haluan jakaa kanssasi kolme strategiaa - TOIMINTAA JA ASENTEITA - joita voit käyttää aloittaessasi tai jatkaaksesi parantumismatkan himoshoppauksesta.


Nämä eivät ole vaatimuksia vaan ehdotuksia. Ne eivät ole ohjeita, vaan kutsuja. Kehotan sinua käyttämään näitä ajatuksina inspiroimaan omia kokemuksiasi. Matkasi voi poiketa omastani ja kannustan sinua seuraamaan omaa polkuasi.


Kukaan ei tiedä sinua paremmin, mitä tarvitset ja jossain vaiheessa oman sisäisen ohjausjärjes-telmäsi virittäminen ja käyttäminen (ennemmin kuin jonkun gurun neuvot), on paras tapa siirtyä eteenpäin.


1. Päästä irti


Minusta tämä strategia on ollut omalla parantumismatkallani uskomattoman hyödyllinen. Se on ASENNEMUUTOS enemmän kuin mikään muu.


Päästä irti ajatuksesta, että jossain on jotain, joka antaa sinulle täysin saman tunteen, vangitsee mielikuvituksesi ja täyttää aikasi, kuin ostosten tekeminen.


Minulle tämä on ollut tärkeä osa parantumismatkaani, sillä osaan nyt tunnistaa, että shoppailu on todennäköisesti aina matkassani - ainakin jossain muodossa.


Ja se on ihan ok.

Tämän asennemuutoksen seurauksena en halua poistaa ostoksia kokonaan elämästäni.

Etsin tapaa hallita sitä armollisesti ja arvokkaasti.

Pyrin pitämään ostokseni oikeassa ajassa ja paikassa elämässäni.

Pyrin laajentamaan näkemystäni, jonka kautta katson ja koen elämääni. Mikä viekin minut seuraavaan strategiaan......Miksi mikään ei ikinä tunnu miltään - paitsi shoppailu???
Päästä irti asioista!

2. Kiinnostu asioista


Tämä on ASENNE JA TOIMINTA, joten se vaatii sekä ajattelun ja tunteen muutosta että toiminnan toteuttamista ja käyttäytymisen muuttamista.


Tunnista kaikki ne monet mielenkiintoiset asiat, joita on tehtävä, nähtävä, oltava mukana ja koettava tässä ihmeellisessä maailmassa. Laajenna kiinnostuksen kohteitasi muuhunkin kuin ostosten tekemiseen - on paljon kokeilemattomia asioita - sinua rajoittaa vain oma mielikuvituksesi - siis kokeile!


Ja kun sanon kokeile, tarkoitan sitä koko sydämestäni ja sielustani. Liian usein suhtaudumme löyhästi - vähän kuin puolella sydämellä - uusien asioiden kokeilemiseen, joten usein jo ennalta oma ennustuksemme toteutuu: en laittanut siihen paljoakaan toivoa - se ei osoittautunut niin hyväksi kuin kuvittelin (en innostunut jne.) - sanot itsellesi sen johtuvan siitä, että uusi asia oli niin ontuva tai vaikea.


Kannustan himoshoppaajanaisia aloittamaan "rakkaudellisen tekemisen (poisluettuna ostokset) -luettelon". Vaikka aloitat vain kahdella tai kolmella asialla, on se todella hyvä - se on kuitenkin alku. Jatka luetteloasi, kun kokeilet uusia aktiviteetteja ja asenteita.


Joten ei todellakaan ole mitään tekosyitä eikä ole myöskään pulaa ideoista, jotka saa sinut liikkumaan muihin suuntiin pois ostosten tekemisestä.


Miksi mikään ei ikinä tunnu miltään - paitsi shoppailu???
Vain yksi 365 ideasta inspiroimaan elämääsi - vaihtoehdoksi shoppailulle!


3. Rentoudu ja salliTämä on SEKÄ TOIMINTAA ETTÄ ASENNETTA. Joskus olemme jo tottuneet olemaan niin haavoittuneita ja stressaantuneita, että se voi alkaa tuntua normaalilta. Ja kun tapahtuu jotain SUURTA, teemme siitä ongelman, jolloin on jälleen pakko tehdä liikaostoksia ja meistä voikin tulla entistä jännittyneempiä. Mikä siis vain pahentaa asioita.


"Rentoudu irti stressistä!"

Kun kehomme, mielemme ja sielumme ovat jännitteessä, muutos ei virtaa niin helposti eikä kovin nopeasti.


Ja siihen me tällä pyrimme - muutokseen.


Se ei kuitenkaan ole mikä tahansa muutos - pyrimme kestävään muutokseen ja niin kivuttomaan muutokseen, kuin vaan mahdollista.

Mitä enemmän voit olla stressaantumattomassa mielentilassa, sitä enemmän virtausta ja flowta koet.


Olen huomannut, että kun olen matalassa sallimisen ja virtauksen tilassa, pystyn näkemään paremmin mahdollisuudet, joihin olen ehkä aiemmin ollut sokea. Saan myös enemmän ideoita tässä flowssa - ne näyttävät laskeutuvan minuun kuin perhoset, kuka tietää, mistä ne tulevat ?! Tämä tekee minut luovemmaksi, kekseliäämmäksi ja vastaanottavaisemmaksi mahdollisuuksille, mukaan lukien uudet ajattelutavat ja tunteet.


Löydä siis tapoja vähentää stressiäsi - itsehoito on yksi hieno tapa tehdä tämä. Ja mitä enemmän harjoittelet toimintaasi stressittömällä, omanlaisellasi tavalla, sitä enemmän siitä tulee uusi normaali.Miksi mikään ei ikinä tunnu miltään - paitsi shoppailu???
Rentoudu ja ole salliva!


Kaikki on hyvin


Olen oppinut ja hyväksyn sen, että minulla on taipumus tehdä liikaa ostoksia. Se ei tee minusta huonompaa, kauheaa tai sellaista ihmistä, jota ei voisi hyväksyä. Se tekee minusta ihmisen!


Mikäli tunnistat ongelmasi, etkä silti tee mitään ongelman ratkaisemiseksi, olisi se väärin ja eikä kovin hyväksyttävää, mutta se olisi myös äärimmäistä itsensä vahingoittamista. Uskon nyt, että himoshoppaamisen tunnistaminen, ja silti elämän jatkaminen sen kanssa tekemättä mitään, on epärehellisyyden kanssa elämistä. Häpäiset itseäsi, jos tiedät, että sinulla on ongelma, mutta et tee mitään ongelman ratkaisemiseksi.


Joten on tärkeää siirtyä tunnistamisesta toimintaan ja aloittaa parantumismatka. On tärkeää siirtyä jumissa olemisesta ja ottaa nämä elämää muuttavat pienet askeleet parempaan tule-vaisuuteen.


Mutta, kun olet matkalla kerran, olet matkalla aina! Matka ei voi koskaan loppua - en todellakaan tunne, että omalla parantumismatkallani olisi näkyvissä loppua. Mutta ehkä sekin on hyväksyt-tävää.


Hyväksyn sen ja pystyn elämään sen kanssa. Se antaa minulle suuren rauhan ja voiman tunteen kunnioittaa sitä osaa itsestäni, joka himoshoppailee, - sisäistä ostosten tekijää.


Toivotan sinulle elämää, joka on täyteläistä ja rikasta ja että elät sitä omin ehdoin. Toivotan sinulle elämää, jossa shoppailu on juuri oikeassa paikassa ja oikeassa suhteessa elämässäsi ja elät (ja teet ostoksia) kiitollisuuden tilassa, mitä se sitten sinulle käytännössä merkitseekään.


Mikäli haluat päästä helposti eroon liiallisesta shoppailusta, suosittelen väri- ja tyylianalyysien tekemistä. Näin saat tiedon juuri sinulle sopivista vaatteista etkä välttämättä himoshoppaile enää, sillä tiedät, minkä väriset ja minkä tyyliset vaatteet sopivat juuri sinulle. Väri- ja tyylianalyysin tekeminen on siis ekoteko, sillä tyhjänpäiväiset shoppailut jäävät tekemättä!Toivotan sinulle hyvää, kaunista ja tyylikästä elämää!


Tyylilyyli Jaana


P.S. Jos et ole varma sinulle sopivista väreistä ja haluat ammattimaisen mielipiteeni, voit varata ajan värianalyysiin ja ostaa sen JaSie Shopista. Mikäli haluat värisi ja tyylisi kuntoon kerralla, voit ostaa myös tyylianalyysin. Koko paketin saat 20 % edullisemmin (sisältää henkilökohtaisen värianalyysin sekä lisätietoja kehon muodosta, mittasuhteista, kasvojen piirteet ja tietysti kuinka persoonallisuutesi vaikuttaa tyyliisi). Molemmat analyysit voidaan tehdä myös verkon välityksellä.