top of page
  • Writer's pictureJaSie

Vinkki osa 2 - Haluatko välttää ryppyjä?

Aurinko helottaa jo aika kirkkaana täällä pohjoisen taivaalla, eikä ulos kestä mennä ilman aurinkolaseja, vaikka ei paistaisikaan. Lumihanget hohtavat niin valkoisina, että aivan häikäisee. Ei siinä mitään, sehän on vain ihanaa, mutta pitää muistaa ne aurinkolasit ja aurinkosuojavoide, myös pilvisellä kelillä!


Puhutaanpa ensin ruskettumisesta ja ihon palamisesta. Ruskettuminen on ihon oma puolustus-mekanismi UV -säteitä vastaan ja UV-säteilyn vaikutuksesta iho muuttuu paksummaksi, pigmentintuotanto lisääntyy ja olemassaoleva pigmentti tummenee.Haluatko välttää ryppyjä?
Muista käyttää aurinkolaseja ja aurinkosuojavoiteita!


Jos auringossa oleskellaan liian pitkään, iho palaa. Palamisoireet näkyvät iholla vasta tuntien kuluttua varsinaisen palamisen tapahduttua. Lievä palaminen näkyy ihon punoituksena. Jos iho palaa pahasti, iholla ilmenee turvotusta ja iholle nousee rakkuloita. Palaminen lisää selvästi ihosyövän riskiä, erityisesti ihon toistuva palaminen lapsena tai nuoruudessa lisää riskiä sairastua melanoomaan. Tämän vuoksi lasten suojaaminen auringolta on tärkeää.


"Tämän päivän kaunis rusketus on huomisen ryppyjä ja ihosyöpää."

Ihotautilääkärit ja dermatologit ovat samaa mieltä; meidän on suojattava ihoamme auringolta. Ruskettunut iho on kaunis, mutta rusketus on todella vaarallista. Auringossa oleilu aiheuttaa syöpää ja siihen voi jopa kuolla, myös ihosyöpään. Joten meidän jokaisen on tarkkaan harkittava, kuin paljon otamme itseemme auringonsäteitä. Tämän päivän kaunis rusketus on huomisen ryppyjä ja ihosyöpää.Mitä ihossa tapahtuu, kun rusketumme


Pigmenttisolut ovat niitä soluja, jotka tekevät meistä ruskeita. Puhutaan myös melanosyyteistä eli se on sama asia kuin pigmenttisolut. Jokaisen ihmisen ihossa on pigmenttisoluja väristä ja koosta riippumatta 1000-2000 kpl / mm2. Eli ovat todella, todella pieniä soluja, joita mahtuu jopa 2000 kappaletta pienelle neliömillimetrin alueelle. Tällä neliömillimetrin alueella ei ole vain pigmenttisoluja, vaan siinä on myös muita soluja.


Pigmenttisoluja on todellakin sama määrä niin tummassa kuin vaaleassa ihossa. Eli Usain Boltilla on sama määrä pigmenttisoluja ihossaan kuin sinullakin. Sen sijaan pigmentin määrä soluissa määrittää ihon värin ja toki ihonväriin vaikuttaa myös geneettiset ominaisuudet, auringonvalon määrä ja hormonit.Missä pigmenttisolut ovat?


Alla olevasta kuvasta näet, että pigmenttisolut (mustat tähdet) ovat epidermiksen (orvaskesi) ja dermiksen(verinahka) rajalla, oikeastaan ei kummallakaan puolella. Tässä rajalla syntyy myös kaikki muut uudet ihosolut, jotka sitten nousevat ihon pintaan noin 28 päivän kuluessa ja jäävät iholle kuolleina ihosoluina.


Pigmenttisoluja on runsaasti myös karvatuppien ympärillä ja ne määrittävät osaltaan sen, minkä väriset hiukset saamme.


Haluatko välttää ryppyjä?
Pigmenttisolut sijaitsevat epidermiksen ja dermiksen rajalla.


Näin se toimii


Kun olemme auringossa ja auringon säteet osuvat ihollemme, pigmenttisolut saavat signaalin, joka kertoo, että niiden pitäisi alkaa tuottamaan pigmenttejä. Tämä sama tapahtuu myös solariumissa. Mikäli iho ja pigmenttisolut ovat hereillä ja ehtivät mukaan tuottamaan pigmenttejä, saa ihomme suojaa ruskettumalla. Mikäli iho ja pigmenttisolut eivät ehdi mukaan tähän prosessiin, alkaa ihomme muuttua punaiseksi ja palaa.


Pitkän talven jälkeen on usein niin, että iho ei ehdi mukaan tähän prosessiin, koska pigmenttisolut eivät ole niin aktiivisia ja nopeita. Kesällä, kun olemme jo keväällä hiukan saaneet väriä ihoomme, ehtivät iho ja pigmenttisolut helpommin mukaan. Tällöin iho on jo muuttunut vahvemmaksi auringonsäteitä vastaan eikä palamista tapahdu niin helposti.Haluatko välttää ryppyjä?
Pigmenttisolujen toiminta.On olemassa neljää erilaista ihotyyppiä:


1. valkoinen iho - menee auringossa punaiseksi tai rosaksi ja sitten takaisin valkoiseksi

2. punainen/rosa iho, menee auringossa pikkuisen ruskeaksi ja jälleen muuttuu rosaksi tai loppukesästä voi olla hiukan ruskeana.

3. punainen/rosa iho, mutta menee auringossa aika pian ruskeaksi

4. ruskeahko tumma iho, joka muuttuu helposti ruskeammaksi, eivätkä he pala koskaanYkkös- ja kakkostyypissä pigmenttisolut eivät ole kovin aktiivisia eikä heillä ole soluissaan kovin paljoa pigmenttiä ja näin ollen ne eivät ehdi mukaan tuottamaan pigmenttisoluja ajoissa.


Mikä tyyppi sinä olet?Melanogeesi ja Tyrosinaasi

(melaniinin tuotanto)


Yritän alla olevassa kuvassa havainnollistaa, miten melanoniinit toimivat. Kuvassa näet "pohjalla" pigmenttisoluja, sekä punaisia että mustia. Kun auringonsäteet tavoittavat ihon, saavat pigmenttisolut signaalin, jolloin niiden pitää alkaa tuottamaan pigmenttisoluja. Tässä välissä on jotain uutta, mistä en ole vielä kertonutkaan ja sitä kutsutaan nimellä Tyrosinaasi. Tyrosinaasia on luonnostaan ihossa ja se on pigmentin tuotannon nopeutta säätelevä entsyymi eli tyrosinaasista riippuu, kuinka nopeasti solut alkavat työskentelemään ja tuottamaan pigmenttiä. Signaali siis aktivoi tyrosinaasin ja antaa pigmenttisoluille käskyn, että nyt olisi aika alkaa työskentelemään. Pigmenttisolut alkavat tuottamaan pigmenttiä eli väriä ihon pintaa kohti. Entsyymi säätelee myös sen, paljonko väriä pigmenttisoluista nousee ihoon pinnalle. Tätä tapahtumaa kutsutaan myös nimellä melanogeesi.Haluatko välttää ryppyjä?
Melaniinin tuotanto.Meillä on kahta eri tyyppiä olevia pigmenttisoluja. Pheomelaniini, jotka ovat punaisia/rosan värisiä pigmenttisoluja sekä Eumelaniini, jotka ovat mustia/ruskeita pigmenttisoluja. Ihon ja hiusten väri riippuu feomelaniinin ja eumelaniinin seoksesta. Mikäli sinulla on enemmän eumelaaniinia, on ihosi ja hiuksesi tummat ja mikäli pheomelaniinia on enemmän, on ihosi vaalea rosa ja myös hiuksesi paljon vaaleammat.Tyrosinaasi


Lupasin viime postauksessani kertoa sinulle lisää siitä, miksi kannattaa käyttää ennaltaehkäisevää Golden Pre Tan aurinkosuojaa.

Golden Pre Tan on nimenomaan sinulle, joka muutut vaaleanpunaiseiksi / punaiseksi ruskean sijaan. Sinulle, joka haluat saada ruskeamman ja kauniimman ihon sekä sinulle, joka kärsit aurinkoihottumasta.

Golden Pre Tan on kosteusemulsio, joka vaikuttaa pigmentin liuenneisiin aineisiin lisäämällä värin tuottavuutta pigmenttisoluista. Tyrosinaasi, joka löytyy Golden Pre Tanista, on nopeutta säätelevä entsyymi melaniinin / pigmentin tuotannon hallitsemiseksi.


Normaalisti pigmenttisolut alkavat tuottamaan pigmenttiä, kun auringon säteet (tai solariumin UV-valonsäteet) iskevät ihoon ja harvoin pigmentit reagoivat riittävän nopeasti, jolloin siis ihomme palaa emmekä rusketu.

Kun käytät Golden Pre Tan -tuotetta, alkaa tämä prosessi aikaisemmin ja iholla on aikaa valmistautua auringon säteisiin. Tämä tarkoittaa, että saat paremman luonnollisen suojan ja rusketut nopeammin ja tasaisemmin. Käyttö kannattaa aloittaa paria viikkoa aikaisemmin, kun tietää menevänsä aurinkoon (esim. lomalle ulkomaille).


Golden Pre Tan auttaa nimenomaan ihmisiä, joilla on ihotyyppi 1 tai 2, jotka meillä useimmilla suomalaisilla on. Eli jos muutut auringossa vain punaiseksi, kannattaa todella antaa Golden Pre Tanissa olevan tyrosinaasin tehdä tehtävänsä ja saada kaunis ruskea väri. On myös osoitettu, että Golden Pre Tanilla on hyvä vaikutus aurinkoihottumaan.


Miksi et siis nopeuttaisi rusketuksesi alkamista ilman vaarallista ihon palamista?Aurinkoisin terveisin


JaanaLÄHTEET

Madame Chic Kosmetiikka koulutusmateriaali

https://www.stuk.fi/aiheet/uv-sateily-aurinko-ja-solarium/iho-voi-palaa-auringossa

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Tilaa Täydellisen tyylin työkalut sähköpostiisi

Kiitos uutiskirjeen tilaamisesta!

P.S. Ei huolta, pääset listalta pois halutessasi helposti koska tahansa ja tietosi ovat turvassa.

bottom of page