top of page
  • Writer's pictureJaSie

Mitä ekologinen, orgaaninen, luonnollinen ja vegaani tarkoittavat?

Tässä postauksessa kerron sinulle, mitä tarkoittavat sanat ekologinen, orgaaninen, luonnollinen ja vegaaninen ja mitä eroa niillä on.Mitä orgaaninen tarkoittaa?

Englanninkielinen sana ”Organic” tarkoittaa orgaanista, eloperäistä tai biologisesti viljeltyä. Joissakin tapauksissa kuitenkin käytetään enemmän sanoja "luonnonmukainen" tai ”luomu” kuten esimerkiksi "Organic Products", joka voidaan kääntää sekä ”luomutuotteet" että ”orgaaniset tuotteet"

Muita esimerkkejä: Orgaaninen ihonhoito = Ekologinen ihonhoito = luomuihonhoito. Orgaaninen viljely = Ekologinen viljely = luomuviljely. Ei ole siis eroa, käytetäänkö sanoja ekologinen, orgaaninen, biologisesti viljelty, luonnonmukainen vai luomu. Kaikki tarkoittaa samaa asiaa. Luomu = eli siis lyhennys sanasta luonnonmukainen.

100% luomua tuotetta ei voi valmistaa, mikäli se sisältää esimerkiksi vettä, sillä vesi ei ole luomua, koska sitä ei ole valvotuissa luomuolosuhteissa kasvatettu.


Orgaaninen, ekologinen ja LUOMU tarkoittavat siis täysin samaa asiaa.Kosmetiikassa käytetään erilaisia luomuraaka-aineita.
Kosmetiikan luomuraaka-aineita

Luomutuotannossa periaatteena on tuottaa tuotteita, joiden valmistusmenetelmät eivät ole haitallisia ympäristölle eivätkä ihmisten, kasvien tai eläinten terveydelle ja hyvinvoinnille. Luomuviljely eli luonnonmukainen viljely on omavaraista ja tasapainoista ilman torjunta-aineita tehtävää maanviljelyä, joka perustuu mahdollisimman pitkälle paikallisiin luonnonvaroihin ja jossa viljelytoimet sopeutetaan vallitseviin luonnonoloihin.

Luonnonkosmetiikalla ei ole lainsäädännöllistä erityisasemaa, vaan EU:ssa se kuuluu kosmetiikkadirektiivin piiriin. Lainsäädäntö koskee vain elintarvikkeita ja maataloutta, eli tässä vaiheessa ei vielä kosmetiikkaa!

Sertifiointeja on monia erilaisia ja ekomerkkejä on paljon. Jokaisella ekomerkillä on omat eri kriteerinsä, millä ne tuotteen luonnollisuudesta päättävät. Joku vaatii, että tuotteesta on 10% luomulaatuista, joku toinen taas 95% luonnollisuutta. Sertifioitu luonnonkosmetiikka tai luomukosmetiikka täyttää siis vain tietyn sertifikaatin asettamat ehdot ja niissä voi olla suuria eroja. Sertifikaatti ei siis välttämättä takaa, että raaka-aineet ovat 100 % puhtaasti luonnosta. Tai että tuotteen sisältämät raaka-aineet olisivat turvallisia.

Ekologiset eli luomuainesosat on kasvatettava esimerkiksi Ecocertin luomuviljelyyn asettamien vaatimusten mukaisesti. Tämä tarkoittaa ilman kemiallisia torjunta-aineita, lannoitteita ja ilman kemiallisia lisäaineita valmistusprosessissa. Ecosertin mukaan tuote, jonka ainesosista on niinkin vähän kuin 15% orgaanisina, voidaan kuitenkin luokitella orgaaniseksi tuotteeksi. Jopa eco -tuotteissa kannattaa siis opetella lukemaan incilistaa (ainesosalista) eikä suin päin uskoa pelkkää eco -merkkiä.


Synteettisten hajusteiden, öljyjen, rasvojen ja väriaineiden käyttö on kielletty. Kiellettyjä ovat myös silikonit sekä mineraaliöljyt, esim. parafiini ja vaseliini. Eläinrasvat ja proteiinit, esim. ihra, tali ja eläinkollageenit eivät ole sallittuja. Mehiläisvaha ja lanoliini (villarasva) ovat sallittuja. Eläinperäisiä raaka-aineita ei saa käyttää, jos raaka-aineiden hankkiminen aiheuttaa eläimelle haittaa.


Luonnonkosmetiikkaa ei ole määritelty lailla ja täysin synteettisiä tuotteita voidaan kutsua luonnolliseksi ilman seuraamuksia.


Miksi JaSie edustaa Cosmopharman tuotteita?


JaSie edustaa Cosmopharman tuotteita siksi, että Cosmopharman Organic-sarja ja Shea Butter Cosmopharma Sweden -sarjasta on peräti 50-99% orgaanisista ainesosista valmistettu eikä kumpikaan sisällä vettä.
Mitä luonnollinen tarkoittaa?

Luonnosta peräisin olevia ainesosia. Tuotteen luokittelemiseksi luonnolliseksi se voi väitteestään huolimatta sisältää jopa 5% synteettisiä tai kemiallisia ainesosia. Cosmopharmalla on useita tuotteita, jotka ovat 100% luonnollisia ja perustuvat siksi yksinomaan luonnollisiin ainesosiin.

Tiesitkö, että koko Organic-sarja on 100% luonnollinen, niin on myös Whipped Shea Butter Cosmopharma Sweden -sarjassa?


Mitä vegaani tarkoittaa?

Vegaaninen -ihonhoito tarkoittaa tuotteita, jotka eivät sisällä lainkaan eläinperäisiä ainesosia. Tämä tarkoittaa myös esimerkiksi mehiläisvahaa ja hunajaa, jotka ovat muuten todella hyviä ainesosia ihollemme ja hiuksillemme. Tuoteen on oltava 100% vegaaninen, jotta sitä voi kutsua vegaaniseksi. Lisäksi tuotetta tai sen ainesosia ei ole saanut testata eläimillä. Mutta koska tätä säännellään EU:n laeilla, yhtään tuotetta koko EU:n alueella ei pitäisi olla testattu eläimillä.

Tiesitkö, että kaikki paitsi yksi Organic-sarjan tuotteista eli huulirasva, ei ole vegaaninen? Ja kaikki Cosmopharma Sweden -sarjasta ovat vegaanisia.

Erittäin mielenkiintoista

Organic -sarja valmistetaan täysin ilman lisättyä vettä, sillä kaikki sarjan tuotteet valmistetaan Aloe Vera -mehuun. Tämän vuoksi tuotteisiin ei tarvitse lisätä säilöntäaineita, vaan riittää, että käytämme luonnon tarjoamia hienoja öljyjä, useimmissa tapauksissa auringonkukkaöljyä. Lähes kaikissa muissakin Cosmopharman tuotteissa käytetään säilöntäaineena luonnollista E-vitamiinia.

PSS. Koska JaSie on kiinnostunut vain luonnollisesta kosmetiikasta, valikoimaan on tulossa lisää luonnollista ja myös luomukosmetiikkaa. Kaiken lisäksi tämä uusi sarja on täysin ammattilaiskäyttöön tarkoitettuja, josta olen supersuperiloinen. Nyt siis kampaamoilla ja kauneushoitoloilla on mahdollisuus ottaa luonnollista kosmetiikkaa valikoimiinsa.


Pysy siis kuulolla, ehkäpä jo pian päästään testaamaan uusi tuotteita.


Luonnollisin terveisin

JaanaLähteet:


Cosmopharma

Pro Luonnonkosmetiikka

https://www.luonnonkosmetiikka.fi/luonnonkosmetiikka/mita-on-luonnonkosmetiikka/

413 katselukertaa0 kommenttia

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Tilaa Täydellisen tyylin työkalut sähköpostiisi

Kiitos uutiskirjeen tilaamisesta!

P.S. Ei huolta, pääset listalta pois halutessasi helposti koska tahansa ja tietosi ovat turvassa.

bottom of page