Rusketuksen saaminen nähtiin hienona asiana silloin, kun olin vielä teini-ikäinen (josta siis on ikuisuus). Itse asiassa siihen aikaan aikakauslehtien aurinkotuotteiden mainonta koski enemmänkin sitä, kuinka tummaksi voit paahtaa itsesi, sen sijaan, että suojaisit ihoasi ihosyöpäriskiltä. Koulussakin istuimme ulkona niin välitunnit kuin lounasajan, yrittäen imeä itseemme niin monta auringon sädettä kuin vaan pystyimme.
Tuon kauniin kullanruskean ihon saaminen tarkoitti, että ei tarvinnut paljoa istua auringossa - varsinkaan kevätauringossa - kun iho oli jo palanut. Tällöin melanoomariski on todella suuri, joten suojavoiteen käyttö olisi ollut aiheellista. Siihen aikaan suojavoiteita ei juurikaan ollut, joten oli alettava suojautumaan auringolta muulla tavoin ja luovuttava rusketuksen tavoittelusta.
Sittemmin aikuisella iällä olen lukenut kuinka 80% rypyistä johtuu auringon vahingoittamasta ihosta ja jopa 90% ihon näkyvistä ikääntymisen muutoksista johtuu itse asiassa auringonvalosta.
"80% rypyistä johtuu auringon vahingoittamasta ihosta ja jopa 90% ihon näkyvistä ikääntymisen muutoksista johtuu itse asiassa auringonvalosta."
Joten siitä hetkestä lähtien päätin, että käytän aurinkovoidetta kasvoillani joka päivä ja lämpiminä vuodenaikoina ulkona ollessani myös käsissäni ja jaloissani auttaakseni hidastamaan omaa ikääntymistäni. Ja olen melko varma, että se on osasyynä, että näytän ikäistäni nuoremmalta. Tai no, niin minulle ainakin on sanottu.
Tässä hyvä esimerkki liiallisesta auringonvalosta. Tämä herra on ajanut autoa 28 vuotta ja vasen puoli kasvoista on ollut aina ikkunan puolella.
Aurinko ja tyvisolusyöpä
Onnekseni olen itse säilynyt ilman syöpädiagnoosia, mutta sekä siskollani että äidilläni on löydetty tyvisolusyöpä kasvoista. Vaikka se ei olekaan hengenvaarallinen ihosyöpä, se on saanut minutkin uskomaan, kuinka muutaman kerran palamisella voi olla kielteinen vaikutus ihooni.
Rusketusta on pidetty ihastuttavana ja houkuttelevana ja ruskettunut iho nähdään terveellisenä ja kauniina. Silti rusketus on ihosi tapa kertoa, että vahingoitat sitä, sillä rusketus tarjoaa auringon säteitä vastaan vain vastaavan suojan kuin SPF 2, joten ei oikeastaan mitään. Ei siis kannata luulla, että rusketus suojaa sinua palamiselta. Kun UVB -säteet saavuttavat suojaamattoman ihosi,
DNA:si vaurioituu ja rusketus on seurausta tästä. Tutkimukset osoittavat, että rusketus lisää merkittävästi riskiäsi sairastua ihosyöpään.
On myös tärkeää ymmärtää, että UV-säteily ei tarkoita kuumuutta ja sitä, että aurinko helottaa täydeltä taivaalta. Voit palaa niin kylmällä tai pilvisellä ilmalla kuin aurinkoisellakin säällä.
Luonnollinen vai kemiallinen suoja?
Aurinkovoiteissa voi olla fysikaalinen (luonnollinen) suoja, joka heijastaa iholle osuvat säteet peilinomaisesti poispäin tai kemiallinen suoja, joka puolestaan suodattaa iholle saapuvan säteilyn ja muuttaa sen harmittomaksi.
Fysikaalinen aurinkovoide jättää iholle valkoisen pinnan, sillä ne ovat mineraalipohjaisia ja niissä käytetään UV-filttereinä titaanioksidia ja sinkkioksidia. Titaani- ja sinkkioksidit koostuvat auringonsäteitä hajottavista mikropigmenteistä, jotka toimivat kuin tuhannet pikkuruiset peilit heijastaen UV-säteilyä pois iholta. Kemiallinen aurinkovoide tuntuu kevyeltä eikä jätä ihon pintaa valkoiseksi.
"Fysikaalinen suoja heijastaa iholle osuvat säteet peilinomaisesti poispäin ja kemiallinen suoja suodattaa iholle saapuvan säteilyn ja muuttaa sen harmittomaksi."
Fysikaalinen aurinkovoide suojaa ihoa heti levittämisen jälkeen ja sopii erityisen hyvin herkälle iholle. Kemiallinen aurinkovoide tulee levittää iholle noin 15-30 minuuttia ennen ihon altistamista auringonvalolle ja se sopii yleensä kaikille ihotyypeille.
Mitä SPF on ja mikä ero eri voimakkuuksilla on?
SPF tulee sanoista Sun Protection Factor, jolla mitataan, kuinka hyvin aurinkovoide suojaa ihoa UVB-säteiltä. (UVB eli se tyyppi auringonsäteilyä, joka aiheuttaa auringonpolttamat).
SPF ja perässä oleva luku kertoo sen, kuinka monta kertaa kauemmin voit olla auringossa kuin ilman voidetta. Eli jos voit yleensä olla ulkona auringossa ilman palamista (punaiseksi menemistä) 10 minuuttia ja kun laitat SPF 30 aurinkovoidetta, voit olla auringossa 300 minuuttia eli 30 kertaa pidempään.
Tämä on tietenkin karkea arvio, sillä palaminen riippuu ihmisen ihotyypistä, auringonvalon intensiteetistä ja aurinkovoiteen määrästä, mutta kertoo kuitenkin perusteet aurinkovoiteen käyttöön.
Mitä ovat UVA ja UVB?
Aurinkovoiteet ovat tuotteita, joissa yhdistyy useita ainesosia, jotka auttavat estämään auringon ultravioletti (UV) säteilyn pääsyn iholle. On olemassa kahdenlaisia ultraviolettisäteitä, UVA ja UVB.
UVB on suurin syyllinen auringonpolttamien takana, kun taas UVA -säteet, jotka tunkeutuvat syvemmälle ihoon, aiheuttavat ryppyjä, pigmenttimuutoksia ja ennenaikaista vanhenemista. UVB pahentaa myös syöpää aiheuttavia vaikutuksia ja sitä pidetään yhä suurinpana ihosyövän syynä.
"UVA -säteet aiheuttavat ryppyjä, pigmenttimuutoksia ja ennenaikaista vanhenemista."
Aurinkovoiteet vaihtelevat sen mukaan, mikä on niiden kyky suojata UVA- ja UVB -säteiltä. Useimmissa aurinkovoiteissa on SPF 15 tai korkeampi ja ne suojaavat erinomaisesti UVB -säteiltä. SPF - tai suojakerroin - mittaa aurinkovoiteen kykyä estää UVB -säteitä vahingoittamasta ihoa.
SPF 30 ja SPF 50 välillä on vain 1% ylimääräinen suoja ja SPF 15 ja SPF 30 välillä vain 4%. Miksi et siis käyttäisi todella korkeaa aurinkosuojakerrointa? Aurinkosuojatuotteet, joissa SPF on todella korkea, kuten SPF 75 tai SPF 100, eivät pysty tarjoamaan sinulle juurikaan enempää suojaa kuin SPF 30.
SPF 30 suojaa ihoasi ja antaa useimmille myös hieman päivetystä, sillä se suojaa sekä UVA- (ihoa vanhentavaa) että UVB- (ihoa polttavaa) säteiltä.
Pitäisikö minun laittaa aurinkovoidetta joka päivä?
Suosittelen käyttämään jonkinlaista aurinkovoidetta päivittäin, varsinkin kevät- ja kesäaikaan. Jopa sisätiloissa työskentelevät ja autoa ajavat altistuvat ultraviolettisäteilylle lyhyeksi ajaksi päivän aikana, varsinkin jos he työskentelevät lähellä ikkunoita, jotka yleensä suodattavat UVB -säteilyä, mutta eivät UVA -säteitä.
Kuinka suojaat ihoasi auringon vaurioilta
Pidä vaatteet päällä (pitkät hihat ovat hyvät)
Käytä esiruskettavaa voidetta, joka valmistaa pigmenttisolusi aurinkoon
Käytä vähintään SPF 30 tai vahvempaa aurinkovoidetta - ja lisää sitä 2 tunnin välein, jos olet ulkona ja aina uimisen jälkeen
Laita aurinkovoidetta 20 minuuttia ennen, kuin sinun täytyy mennä ulos
Käytä leveäreunaista hattua - ja varmista, että kun pitelet hattua valoa vasten, et näe valoa sen läpi. Jos valo näkyy läpi, aurinko tunkeutuu näiden reikien läpi ja voi polttaa päänahkasi tai kasvosi.
Hakeudu varjoon saadaksesi paremman suojan
Käytä myös aurinkolaseja suojaamaan silmiäsi
Muista käyttää auringonoton jälkeen kosteuttavaa ja viilentävää After Sun -voidetta
Älä myöskään unohda tarkistaa aurinkovoiteittesi viimeistä käyttöpäivää, sillä nekin vanhenee ajan myötä. Älä pidä aurinkovoidetta kuumassa autossa, koska tämäkin hajottaa ainesosia, joten voiteistasi voi tulla tehottomia (tämän olen oppinut kokemuksesta - ei hauskaa!).
Tämän kaksiosaisen postauksen toisessa osassa kerron, miten pigmenttisolut toimivat ja miksi kannattaa käyttää ennaltaehkäisevää Golden Pre Tan aurinkosuojaa.
Comments