• JaSie

Mitä äidille lahjaksi - 10 vinkkiä

Äitienpäivän historia


Äitienpäivän juuret ulottuvat Yhdysvaltoihin. Ensimmäisiä äitienpäivää muistuttavia tapahtumia vietettiin 1870-luvulla sodassa kaatuneita miehiään surevien aktivistien aloitteesta. Yksi näistä aktivisteista oli Ann Reeves Jarvis, jonka tytärtä Anna Jarvisia pidetään modernin äitienpäivän luojana.


Äidin kuolema inspiroi Anna Jarviksen järjestämään ensimmäisen äitienpäivätilaisuuden vuonna 1908. Päivä saavutti nopeasti laajempaa suosiota, ja vuonna 1914 Yhdysvaltain presidentti Woodrow Wilson julisti juhlapäivän viralliseksi ajankohdaksi toukokuun toisen sunnuntain. Pian sen jälkeen äitienpäivä nousi merkittäväksi kaupalliseksi sesongiksi ja levisi maailmalle. (Lähde: National Geography)
Mitä äidille lahjaksi - 10 vinkkiä
Valkovuokot ovat äitien lempikukkia!


Äitienpäivä Suomessa


Ei mennyt montaakaan vuotta, kun äitienpäivä rantautui maailmalta meille. Suomessa äitienpäivää on juhlittu vuodesta 1918 lähtien, ja se on virallinen liputuspäivä. Vuonna 2018 äitienpäivää on siis juhlittu Suomessa 100 vuoden ajan. Päivää kaikkien äitien kunniaksi vietetään myös meillä yhdysvaltalaisen tradition mukaan aina toukokuun toinen sunnuntai, vaikka monessa muussa maassa ajankohta on toinen.