top of page
  • Writer's pictureJaSie

Juhlapukeutuminen – lakkiaiset ja valmistujaiset

Juhlapukeutuminen – lakkiaiset ja valmistujaiset - valmistujaiskausi lähestyy kovaa vauhtia ja pian saatat olla mukana valmistujaisjuhlissa. Tämä voi olla jännittävää aikaa valmistuneille ja heidän perheilleen, koska se merkitsee lukion tai ammattikoulun koulun loppumista.

 

Ammattikoulusta tai lukiosta valmistuminen on tärkeä virstanpylväs nuoren elämässä ja saavutus, jota kannattaa juhlia ystävien ja perheen kanssa. Tämän virstanpylvään juhliminen on loistava tapa kunnioittaa nuoren saavutusta ja tehdä päivä tärkeäksi tapahtumaksi nuorelle.

 

Mutta, monet vanhemmat epäröivät järjestää juhlia, koska he eivät ole varmoja sopivasta valmistujaisjuhlien protokollasta. Valmistumisetiketti voi sinänsä olla hieman hämmentävää ja juhlat tuovat usein enemmän kysymyksiä eteen.

 

Vaikka tiukkoja ja tarkkoja etikettisääntöjä ei valmistujaisjuhlissa ole, joidenkin etikettisääntöjen ymmärtäminen voi auttaa sinua tuntemaan olosi valmiiksi järjestämään nuorelle juhlat, jotka merkitsevät tätä suurta elämänmuutosta.


Juhlapukeutuminen – lakkiaiset ja valmistujaiset

Tästä artikkelista löydät tietoa


 

Ystävien ja suvun juhlien järjestäminen

 

Voi olla vaikeaa tietää, kenet kutsulistalle lisätään. Pitäisikö sinun ottaa mukaan vain sukulaiset vai pitäisikö sinun antaa valmistuneen kutsua myös ystäviä?

"Kysy itseltäsi, haluatteko todella ysikymppisen isoäidin osallistuvan samoihin juhliin lukion sählyjoukkueen kanssa?"

Välttääksesi mahdollisesti kiusallisia kokoontumisia, voit järjestää myös kaksi erillistä valmistujaisjuhlaa – yhden vain ystäville ja toisen sukulaisille.

 

Mutta, ei todellakaan tarvitse tehdä ylimääräistä työtä kahden erillisen juhlan järjestämisestä ellet halua. Jos on mahdollista, että juhlat ovat menossa hieman vauhdikkaaksi, harkitse suvun kutsumista kylään hieman aikaisemmin päivällä ja ystävien hieman myöhemmin alkuillasta.

 

Tässä artikkelissa en suinkaan käy läpi kaikkea kutsukorteista loppusiivoamiseen, vaan ainoastaan pukeutumiseen liittyviä. Tapaetiketistä kirjoittelen ehkä myöhemmin.

 

Kutsukorteista sen verran, että parhaana etikettinä pidetään edelleen kutsujen lähettämistä postitse, ei sähköisesti. Mutta juhlakalu itse saattaa tuntea sen olevan liian muodollista. Pyydä valmistujaa kertomaan, mistä hän pitää. Älä unohda, että kyseessä on hänen juhlansa – ja vähän sinunkin. Voit tehdä kompromisseja ja käyttää paperikutsuja vanhemmille ihmisille ja antaa valmistujan kutsua ystäviä sosiaalisen median kautta.

 

Keskustele hänen kanssa siitä, kuinka voit auttaa kaikkia tuntemaan olonsa mukavaksi juhlissa. On tärkeää, että kaikki osallistujat tuntevat olevansa tervetulleita juhliin.

Avointen ovien juhlat

 

Jos päätät järjestää niin sanotut avoimien ovien juhlat, tee selväksi kaikille, että ihmiset ovat tervetulleita käymään missä tahansa vaiheessa avoimien ovien aukioloaikoina. Silloin ei ole velvollisuutta jäädä koko kokoontumisen ajaksi juhlimaan, vaan voi vaikka vain piipahtaa hetken ajan.

 

Avointen ovien juhlien järjestämisen etuna on, että valmistuneen ystävät ja heidän vanhempansa voivat olla halukkaampia osallistumaan, koska ei ole painetta jäädä juhliin koko ajaksi. Vaikka he voivat vain piipahtaa esittämään onnentoivotuksia, he voivat ainakin osallistua.

 

Tällöin tee jo kutsussa selväksi, että et odota mitään ja et välitä, jos ihmiset eivät voi viipyä pitkään. Olet iloinen, jos he voivat poiketa edes muutamaksi minuutiksi.

 

Valmistumisjuhlien järjestäminen

 

Jos päätät järjestää valmistujaiset avoimen ovien sijaan, voit tehdä juhlasta niin muodollisen tai rennon kuin haluat. Tee vain vieraille selväksi etukäteen, mitä odottaa.

 

Sinun ei tarvitse tarjota kallista juhla-ateriaa, jos suunnittelet suuren määrän ihmisiä paikalle. Tarjoa sen sijaan yksinkertaisia suolaisia herkkuja ja välipaloja noutopöydästä. Pyydä juhlien osallistujia vastaamaan kutsuun, jotta voit valmistaa sopivan määrän ruokaa.

 

Lahjaetiketti

 

Valmistuneen ei tarvitse avata lahjojaan juhlissa. Itse asiassa se voi saada ihmiset - jotka eivät tuoneet lahjaa - tuntemaan olonsa häveliääksi. Jos vieraat pahoittelevat lahjan tuomatta jättämistä, vakuuta heille, ettei lahja ollut tarpeen ja olet iloinen, että he saattoivat osallistua.

 

Pyydä nuorta kirjoittamaan kiitoskirje jokaiselle lahjan antaneelle juhlan jälkeen.​


Juhlapukeutuminen – lakkiaiset ja valmistujaiset

Juhlapukeutuminen – lakkiaiset ja valmistujaiset - miten sinun pitäisi pukeutua?

 

Onko sinun noudatettava erityistä valmistumisen pukukoodia vai voitko valita itse vaatteesi ja pukeutumisesi?

 

Valmistujaisiin ei ole määritelty mitään muodollisia pukeutumissääntöjä tai -koodeja, mutta juhlat ovat kuitenkin iso tapahtuma sekä valmistuneelle että hänen vanhemmilleen, joten suosittelen myös pukeutumaan sen mukaisesti.


"Koska valmistujaispäivä on iso juttu, on parasta myös pukeutua isosti."

 

Tietenkin valmistujaisiin pukeutuminen - kuten useimpiin juhlatilaisuuksiin, on helpommin sanottu kuin tehty. Ja riippuen juhlien ympäristöstä, joihin olet menossa, haluat varmistaa, että kokonaisuutesi sopii kaikkeen - puutarhajuhlista rentoihin takapihan grillijuhliin.

 

Koska valmistujaisissa voidaan olla sekä itse juhlakaluna, valmistuneen vanhempina tai vieraana, käyn nyt nämä kaikki mahdollisuudet läpi.

 

Valmistuneena

 

Nykyisin myös ammattiin valmistuneille on tarjolla oman ammattikuntansa lakkeja, kuten ylioppilaille.  Mikäli lakki on käytössä, käytetään sitä koko päivän ajan.

 

Valmistujaisiin osallistuessaan nuorten naisten tulee käyttää mekkoja tai muodollisia hameita ja puseroita. Nuorten miesten tulisi yhdistää vähintäänkin suosikkinappipaitansa suorien housujensa kanssa.

 

Valmistujaiset ja lakkiaiset järjestetään yleensä päivällä, joten pitkä juhlapuku ei ole etiketin mukainen valinta ylioppilastytöille. Nuorille miehille tumma puku tuo juhlavuutta, mutta puku voi olla myös muun värinen. Myös yhdistelmäpuku, jonka osat ovat saman sävyiset, on hyvä vaihtoehto.

 

Nuorelle herralle

 

Musta on suosituin vaihtoehto valmistujaisiin nuorilla miehillä, sillä musta symboloi valtaa ja auktoriteettia. Se saa sinut tuntemaan olosi vahvaksi, olitpa sitten mukana missä ominaisuudessa tahansa. Mutta muista, että tuo vahva musta pukee vain noin 12 % suomalaisista eli mikäli olet Talven väripersoona – myös miehillä.

 

Lisäksi valmistujaisjuhlia pidetään yleensä keväällä, joten värit voisivat olla hiukan raikkaampia ja syksyn juhliinkaan ei tarvitse pukeutua kuin hautajaisiin.

 

Hyvä valinta - joka sopii täydellisesti juhliin - on Navy Blue, joka osoittaa luotettavuutta ja ylpeyttä – kaksi ominaisuutta, jotka haluat näkyvän valmistumispäivänäsi! Toinen hyvä valinta mustan sijaan on tumma harmaa.

 

Nuorella miehellä tosiaan tumma puku, mikäli haluaa juhlallisuutta. Puvun kanssa pukupaita sekä solmio, joka ei saa olla musta. Puvun väriin sopivat nahkakengät ja ohuehkot, tarpeeksi pitkät sukat, jotta paljas iho ei näy.

 

Moni valitsee esimerkiksi tummansinisen puvun kanssa ruskeat kengät ja olen usein miettinyt, että miksi ihmeessä. Toki eriväriset kengät tuovat hiukan väriä pukeutumiseen, mutta ne myös lyhentävät puvun pitäjän jalkoja. Aina, kun laitat – olit sitten mies tai nainen – eriväriset kengät kuin housusi tai hameesi helma tai sukkahoususi ovat - näyttävät jalkasi lyhyemmiltä.

 

Mikäli haluat kauniin, pitkän siluetin, valitse samanväriset kengät pukusi kanssa. Vyösi voi silti olla se ruskea, mikäli haluat sen näkyvän. Mutta värin pukuusi teet kravatilla/rusetilla ja taskuliinalla.Juhlapukeutuminen – lakkiaiset ja valmistujaiset

 

Nuorelle neidolle

 

Nuorille naisille juhliin sopii juhlava leninki tai leninki-jakku-yhdistelmä tai kotelomekon ja jakun yhdistelmä, vaalea jakkupuku tai juhlava housupuku. Sirot sandaalit tai avokkaat, joiden tulee siis olla vaatteiden sävyiset. Mikäli sinulla on tummansävyinen puku, laita mustat sukkahousut ja myös mustat kengät. Mikäli pukusi on vaalea, käytä ihonvärisiä sukkahousuja ja nuden värisiä kenkiä. Tällöin siluettisi antaa sinusta pidemmän vaikutelman – ja hoikemman.

 

Polvipituiset mekot ovat suosituin vaihtoehto, koska ne osoittavat kunnioitusta. Polvipituus tarkoittaa, että keskityt juhlimiseen sen sijaan, että näytät liikaa ihoa tässä lähes muodollisessa ympäristössä. Unohda siis minihameet valmistujaispäivänäsi.

 

Valitse juhlapukuusi ja persoonaasi sopivat juhlalliset korut. Iltajuhlaa varten monet vaihtavat kevyempään tai pitkään juhlamekkoon ja räväkämpiin koruihin.


Juhlapukeutuminen – lakkiaiset ja valmistujaiset

Vanhempana

 

Juhlakalun äiti pukeutuu useimmiten jakkupukuun, mekkoon tai mekon ja jakun yhdistelmään. Asua voi juhlistaa hatulla, mutta se ei ole välttämätön eikä meillä täällä Suomessa olla oikein edes totuttu hattujen käyttöön. Äiti käyttää yleensä myös rintaan kiinnitettävää lyyraa

 

Juhlakalun isä pukeutuu vaaleaan tai tummaan kokopukuun riippuen siitä, minkälaiset juhlat olette halunneet järjestää.

 

Lähin suku pukeutuu juhlavasti ja lapsivierailla voi olla yllä sama juhlava vaatekerta kuin esimerkiksi koulun juhlissa.

 

Vieraana

 

Olitpa menossa lakkiaisiin tai ammattiin valmistujaisiin, vaatekaapistasi tulee aina löytyä joitakin asioita: itseluottamusta, tietoa ja hyvä etiketti (erityisesti pukeutumisessa).

 

Juhlien järjestäjä voi kertoa vierailleen pukeutumiskoodista kutsukortissa – varsinkin, jos tilaisuudesta halutaan erityisen arvokas ja juhlava. Pukukoodi kertoo vieraille, minkä tasoisesta tilaisuudesta on kyse ja mitä kutsujat toivovat vieraiden pukeutumiselta.

 

Pukukoodi - tumma puku

 

Pukukoodin käyttö helpottaa vieraiden asuvalintaa ja estää ali- tai ylipukeutumista. Mikäli saat kutsukortin, jossa on pukeutumiskoodi, tulee sinun noudattaa annettua koodia.

 

Tumma puku -koodia voidaan käyttää sekä ennen kello 18 tai sen jälkeen alkavissa juhlissa. Juhlapukukoodia käytetään klo 18 tai sen jälkeen alkavissa juhlissa.

 

Tumma puku

 

Tumma puku on yksi yleisimmistä pukukoodeista ainakin suomalaisissa juhlissa ja se käy miehelle asuksi lähes kaikkiin tilaisuuksiin. Pukukoodi tulee miehen asun nimestä, mutta pariskunnan tulee silti pukeutua samantasoisesti.

 

Tumma puku tarkoittaa, että mies pukeutuu yksiväriseen tai hillitysti kuvioituun mustaan, tummansiniseen tai tummanharmaaseen pukuun. Takki voi olla yksi- tai kaksirivinen ja yksirivisen takin kanssa voi käyttää myös puvun kankaasta tehtyä liiviä.

 

Tummaan pukuun kuuluu vaalea tai valkoinen kauluspaita. Valkoinen kauluspaita ja kaksinkertaiset kalvosimet ovat juhlavin valinta. Hillitty solmio tai solmuke  – helmenharmaata pidetään juhlavimpana valintana. Yleensä kravatti tai solmuke on hienoa silkkiä.

 

Lisäksi nahkaiset, ohutpohjaiset, juhlavat mustat nauhakengät ja sukat. Mikäli tarvitaan päällysvaatteita, ovat ne tumma trenssi tai ulsteri sekä tummat hansikkaat.

 

Mitä nainen pukee, kun pukukoodi on tumma puku?

 

On siis muistettava, että miehen juhlapuku määrää myös naisen pukeutumisen. Naisen asun juhlavuus ja helman pituus määräytyy alkamisajan mukaan. Vasta kello 18 jälkeen alkavissa juhlissa voi käyttää pitkää iltapukua, mikäli se juhlan luonteeseen sopii. Lakkiaiset ja valmistujaisjuhlat pidetään yleensä päiväaikaan, joten silloin pukukoodi ”tumma puku” tarkoittaa muuta.


Juhlapukeutuminen – lakkiaiset ja valmistujaiset

Kun pukukoodina on tumma puku, ei se tarkoita, että naisella tulisi olla yllään mustaa tai tummaa pukua. Pikkumusta – joka voi olla myös tumman sininen tai tumman harmaa - on kuitenkin aina varma valinta. Naisella voi olla yllään ajankohtaan sopiva polvipituinen, juhlavaa kangasta oleva leninki, housupuku tai hame-jakkuyhdistelmä. Päivätilaisuuksissa vältetään kiiltäviä ja läpikuultavia kankaita.

 

Päivätilaisuuksissa ei yleensä käytetä käsineitä, varsinkaan lakkiaisissa ja valmistujaisjuhlissa, mutta mikäli nainen haluaa niitä käyttää, ovat ne lyhyet valkoiset käsineet.

 

Sukkahousut tai stay-upit ovat ohuet ja asun väriin sopivat tai tummat – tällöin puvun helman tulee olla tumma tai tummahko. Kengiksi nainen valitsee juhlavat, sirokorkoiset avokkaat tai juhlasandaletit.

 

Naisen laukku on päivällä pienehkö olkalaukku ja illalla kirjekuorimallinen tai muu siro laukku.

 

Yksivärisen tai hillityn puvun kanssa voi myös käyttää näyttäviä pukukoruja tai arvokoruja. Illalla korut voivat olla hieman näyttävämmät kuin päivällä.

 

Hattu ei yleensä kuulu asuun, mutta päivätilaisuuksissa voi käyttää asukokonaisuuteen sopivaa hattua, illalla ei sitä käytetä.

 

Nyt tiedät, mitä pukea päällesi - oletpa valmistujaisjuhlissa juhlakaluna, vanhempana tai vieraana.

 

Uusia juhlia on tulossa pitkin vuotta ja aionkin paneutua seuraavaksi hääjuhlien etikettiin ja pukeutumisongelmiin.

 

Mitä juhlia sinulle on tulossa?


 

Mikäli tykkäsit tästä postauksesta, jaathan sen myös kavereillesi ja muille väreistään ja tyylistään kiinnostuneille sivun alareunassa olevilla jakonapeilla, kiitos.


Lataa itsellesi "Viisi askelta upeaan vaatekaappiin - budjettisi rajoissa" E -kirja ja liity samalla "Täydellisen tyylin työkalut" -viikkokirjeen tilaajaksi. Saat joka keskiviikko lisää tietoa ja vinkkejä niin väreistä, tyylistä kuin meikkauksesta.


Lumoudu väreistäsi


Tyylilady

Miten online -värianalyysi tehdään

PS. Jos et ole varma sinulle sopivista väreistä ja haluat ammattimaisen mielipiteeni, voit ostaa Lumoudu väreistäsi -värianalyysin JaSie Shopista. Mikäli haluat sekä värisi että tyylisi kuntoon kerralla, voit ostaa myös Lumoudu tyylistäsi -tyylianalyysin. Koko paketin saat 20 % edullisemmin (sisältää henkilökohtaisen värianalyysin sekä lisätietoja kehon muodosta, mittasuhteista, kasvojen piirteet ja tietysti kuinka persoonallisuutesi vaikuttaa tyyliisi).

Molemmat analyysit voidaan tehdä myös verkon välityksellä.


PPS. Käy kurkkaamassa Jasien Insta, sieltäkin saattaa löytyä jokunen vinkki tai tarjous.

 

 Kuvat


 

 

 

 

 

 

 

 

54 katselukertaa0 kommenttia

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Tilaa Täydellisen tyylin työkalut sähköpostiisi

Kiitos uutiskirjeen tilaamisesta!

P.S. Ei huolta, pääset listalta pois halutessasi helposti koska tahansa ja tietosi ovat turvassa.

bottom of page