top of page
  • Writer's pictureJaSie

Opi 10 tärkeää termiä väreistä ja tiedät, mistä puhutaanVärianalyysistä saa väripaletin.
COLOR ME -talven väripaletti


Tiedätkö, mitä tarkoittaa hue, tone, shades, tint tai value, kun puhutaan väreistä? Tässä julkaisussani kerron sinulle väreihin kuuluvia termejä, jotka sinun on hyvä tietää. Puhuttiinko näistä koulun kuvaamataidon tunnilla? Minä en ainakaan muista......


Värit on aihe, joka kiehtoo minua ja myös monia teistä. Ja tiedän, että olen jo kirjoittanut siihen liittyen pari juttua, kuten Tunnetko värit? ja Herää henkiin väreillä, mutta tähän olen nyt koonnut termistöä, jotta voisin auttaa sinua ymmärtämään paremmin muutaman englanninkielisen termin, joita tulen käyttämään.Opi 10 tärkeää termiä väreistä ja tiedät, mistä puhutaan


Hue eli värisävyjä on olemassa rajaton määrä. Kirkkaus ja kylläisyys - värin kaksi muuta pääominaisuutta - eivät ole mukana sävyssä. Sävy pysyy siis samana vaikka väri tummenee tai vaalenee tai muuttuu värikylläisemmäksi tai harmaammaksi.Jokaisesta väristä saadaan monia eri sävyjä.
Ruskean eri sävyjä.


Pure = puhtaat värit suoraan sateenkaaresta, ei lisätty muuta värisävyä. Sekä väriympyrän päävärit että välivärit (sekundäärivärit) ovat puhtaita värejä. Puhtaat värit ovat siis kirkkaita, raikkaita ja puhtaita. Niitä ei ole muutettu alkuperäisestä muodostaan.Väriympyrän punainen, keltainen ja sininen.
Puhtaat, kirkkaat päävärit.


Tint ovat vaaleimmat värit, jotka saadaan lisäämällä valkoista. Mitä enemmän valkoista on lisätty, sitä maitomaisemmaksi ja pehmeämmäksi väri tulee sekä tulee myös vaaleammaksi ja vaaleammaksi. Nämä ovat pastellivärejä.Pastellivärit syntyvät, kun väriin lisätään valkoista.
Pastellivärejä


Tones eli väriin on lisätty harmaata ja ne voivat olla vaaleita, mediumeja tai jopa tummia värejä. Voit pehmentää väriä lisäämällä hieman harmaata - väri ei kuitenkaan näytä harmaalta, mutta ei ole vain enää niin kirkas. Voit lisätä enemmän ja enemmän harmaata väriä, jolloin väri muuttuu savuiseksi ja tylsäksi. Loppujen lopuksi tunnistat värin ensin harmaaksi, sitten löydät vihjeen alkuperäisestä väristä, kuten esimerkiksi siniharmaa tai vihreänharmaa jne. Värit ovat siis murrettuja.


Murrettuja värejäShades eli sävyt ovat syvän tai tumman värisiä, sillä niihin on lisätty mustaa. Jos ne ovat keskisyviä, ne säilyttävät kirkkautensa.Värit, jotka ovat hiukan sävytettyjä, ei siis liikaa väriä, voivat näyttää melko kirkkailta.Shades eli sävyt ovat syvän tai tumman värisiä, sillä niihin on lisätty mustaa.
Punaisen sävyjä, joihin lisätty mustaa.


Tässä vielä yhteenveto valkoisen, harmaan ja mustan lisäämisestä väriin.


Värit muuttuvat, kun niihin lisätään valkoista, harmaata tai mustaa.


Value eli tummuusaste tarkoittaa vain sitä, kuinka vaalea tai tumma väri on.Värejä eri tummuusasteissa.
Väreillä on eri tummuusasteita.

Chroma eli värikylläisyys tarkoittaa värin voimakkuutta, intensiteettiä ja puhtautta. Korkean värikylläisyyden omaava väri on vahva, puhdas ja helposti määriteltävissä. Matalan värikylläisyyden omaava väri on lähestyy harmaita sävyjä, minkä vuoksi sen määrittely on vaikeampaa.Chroma eli värikylläisyys tarkoittaa värin voimakkuutta, intensiteettiä ja puhtautta.
Vasemmalla vähemmän chromaa kuin oikealla.


Overtone tarkoittaa lämpöisyyttä tai viileyttä, joka liittyy lämpimiin tai viileisiin asioihin. Esimerkiksi siniset ja vihreät ajatellaan viileinä, koska yhdistämme ne viileään veteen ja metsiin jne. Punaisella, oranssilla ja keltaisella on lämmin sävy sillä yhdistämme ne aurinkoon, tuleen ja lämpöön. Overtone käsittelee värien fyysisiä puolia ja sitä käytetään kuvaamaan väriaistia tai kokemusta. Toisin sanoen overtone on se tunne, mikä me väristä saadaan.Overtone käsittelee värien fyysisiä puolia ja sitä käytetään kuvaamaan väriaistia tai kokemusta.
Overtone on se tunne, mikä väristä saadaan.


Undertone eli pohjaväri viittaa siihen, miten väri on luotu ja onko sillä lämmin (yleensä keltainen) tai viileä (yleensä sininen) pohja, kun väriä luovat pigmentit sekoitetaan. Se on väri, joka näkyy toisen värin läpi.Erilaisia sinisen pohjavärejä.
Erilaisia sinisen pohjavärejä.Neutraalit värit - periaatteessa aito punainen, sininen ja keltainen ovat teknisesti "neutraaleja" värejä, koska ne eivät ole kylmiä eikä lämpöisiä värejä. Neutraaleja värejä ovat musta, harmaa, valkoinen ja kaikki maanvärit eli beige ja ruskea. Nämä värit ovat väripyörän ulkopuolella eikä niillä ole vastavärejä väripyörässä. Mutta esimerkiksi ruskeaa voi silti olla joko viileänä tai lämpimänä. Eli neutraali väriin voidaan lisätä joko keltaista tai sinistä, joka tekee niistä viileän tai lämpimän värin.
Neutraaleja värejä
Neutraaleja värejä ovat musta, harmaa, valkoinen ja kaikki maanvärit eli beige ja ruskea.Lämpimät värit kuuluvat punaisen, oranssin ja keltaisen perheeseen.Väripyörän toinen puoli sisältää lämpöisiä värejä.
Keltaisia, punaisia ja oransseja lämpimiä värejä.


Viileät (kylmät) värit kuuluvat sinisen vihreän ja violetin perheeseen.Väripyörän toinen puoli sisältää viileitä eli kylmiä värejä.
Kylmiä sinisiä, vihreitä ja violetteja värejä.
Lumoudu väreistä, tyylistä ja luonnollisesta kauneudesta!


Jaana


PS. Lue myös muitsa kirjoituksia blogistaniKuvalähteet:

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Tilaa Täydellisen tyylin työkalut sähköpostiisi

Kiitos uutiskirjeen tilaamisesta!

P.S. Ei huolta, pääset listalta pois halutessasi helposti koska tahansa ja tietosi ovat turvassa.

bottom of page