top of page
  • Writer's pictureJaSie

Neutraalit – mitä ne on ja miten niitä pidetään?


Neutraalit – mitä ne on ja miten niitä pidetään?
Tällä naisella on päällään vain neutraaleja värejä.

Mikä on neutraali?


Neutraalit värit auttavat keskittymään muihin väreihin tai hillitsevät värejä, jotka muuten saatta-vat yksinään olla ylivoimaisen rajuja.


Musta, harmaa, valkoinen ja maanvärit (beige ja ruskea) ovat neutraaleja värejä. Ne ovat väri-pyörän ulkopuolella ja niillä ei ole vastavärejä, vaikkakin mustaa ja valkoista pidetään vastakkaisina väreinä. Neutraalit värit helpottavat pukeutumista merkittävästi. Neutraalit korostavat muita värejä, mutta myös rauhoittavat kokonaisuutta. Esimerkiksi punaiset housut ja sininen jakku (tai toisin päin) olisi liian raskas, mikäli siihen laittaisi vielä värikkään paidan. Jos haluat turvallisen asun, käytä kahta neutraalia (esim. harmaat housut ja valkoinen tai harmaa paita) ja vain yhtä korostusväriä (sininen jakku).


Mikäli käytät VAIN neutraaleja, voi habituksesi olla liian yksitoikkoisen näköinen!

Pohjimmiltaan määritämme useimmat neutraalit väreiksi, jotka ovat "pois väriympyrästä" - eli emme siis puhu noista väreistä niin sanottuina sateenkaaren väreinä (punainen, oranssi, keltainen, vihreä, sininen, violetti), vaan puhumme harmaasta, ruskeasta, valkoisesta, mustasta, kamelin-väristä jne. Nämä ovat niin sanottuja ei -värejä. Ne luodaan joko akromaattisina (värien lisääminen - esim. mustaa, valkoista tai harmaata) tai sekoittamalla paljon värejä yhteen, kunnes jäljellä ei ole erottuvaa sateenkaaren väriä (ruskeat sävyt kuten hiekka, kameli, hunaja, beige jne.).


Neutraalit värit ovat aina murrettuja ja taitettuja. Värit mustasta valkoiseen, myös harmaat hopeasta hiilenmustaan, luonnonvalkoiset ja ruskeat kamelinruskeasta nahkaruskeaan sekä beiget ovat neutraaleja.Neutraalit – mitä ne on ja miten niitä pidetään?
Erivärisiä neutraaleja.

Mutta on olemassa myös poikkeuksia ja jotkut värit voidaan luokitella myös neutraaliin luokkaan.Milloin väristä tulee neutraali?


On kaksi tapaa, jolla väri (väriympyrästä) voidaan tehdä neutraaliksi:


1. Sävytys (harmaan lisääminen)


Kun lisäät väriin paljon harmaata (sävytys), niin se muuttuu niin murretuksi, että itse väri tavallaan katoaa, etkä tunnista enää alkuperäistä väriä. Mikäli harmaata lisätään vain vähän, voit tunnistaa alkuperäisen värin. Voit siten pitää harmahtavaa sinistä, vihreää tai munakoisoa enemmän neut-raalina kuin värinä - varsinkin, kun väri on sävytetty harmaalla siihen pisteeseen asti, että se näyttää hyvin samealta, murretulta tai tummalta.


Neutraalit, kuten esimerkiksi denim, konjakki, kameli ja khaki kuuluvat yleensä tähän neutraalien luokkaan.


Neutraalit – mitä ne on ja miten niitä pidetään?
Harmaata lisäämällä saadaan väreistä murrettuja neutraaleja.


2. Varjostus (mustan lisääminen)


Kun lisäät väreihin paljon mustaa (varjostusta), niin väristä tulee hyvin tumma ja vähemmän ilmeinen.


Neutraalit – mitä ne on ja miten niitä pidetään?
Lisäämällä väriin mustaa, saadaan tummia neutraaleja.


Sateenkaarivärien kevyemmät ja kirkkaammat versiot eivät ole neutraaleja. Mutta katsomme, että monet tummista tai harmaalla sävytetyistä väreistä kuuluvat neutraalille alueelle.


Näistä väreistä saamme laivastonsinisen (navy), syvän munakoison, syvän oliivin sekä syvän ruskean, jotka kaikki voivat toimia neutraaleina vaatekaapissasi. Havaitun värin matala taso (on vaikeampaa erottaa eri värit, kun ne ovat tummempia, koska silmämme eivät näe vaihteluita yhtä helposti) tekee niistä jopa käyttökelpoisempia kuin neutraalit.


Väripaletti


Siksi sinulla on värianalyysistä saatu väripaletti, joka sisältää myös neutraaleja värejä.


Saatat miettiä, miten päätät, onko se väri vai neutraali? No, kun tarkastelet väriä verrattuna väripaletin muihin sävyihin, näyttävät jotkut vain todella neutraaleilta, joten päädyt värimallin kohdalla "neutraalit" -osioon. Mutta, saatat myös löytää joitain todella syviä, tummia värejä väripalettisi "väri" -osiosta. Näitä värejä voidaan käyttää myös neutraaleina niiden syvyyden vuoksi.


Onneksesi JaSien väripaleteissa neutraalit värit ovat jo valmiiksi sinulle mietittynä, joten sinun itsesi ei tarvitse käyttää aikaa mietiskelyyn.

Neutraalit – mitä ne on ja miten niitä pidetään?
Omasta väripaletista löytyy paljon myös neutraaleja värejä käytettäväksi.


Kuinka valita neutraalit


Ympärilläsi on paljon neutraaleja. Joillakin on lämmin pohjaväri ja toisilla viileä. Ruskean eri sävyjen, beigen, kerman, norsunluun ja kullan sävyjä pidetään lämpiminä neutraaleina, kun taas puhtaan valkoisen, mustan, harmaan ja hopean sävyjä pidetään viileinä neutraaleina.


Valitsemasi neutraalit pitäisi sopia ihanteellisesti suurimmaksi osaksi käyttämiesi värien kanssa (jonka vuoksi väripaletin saaminen tekee sekä värien että neutraalien valitsemisesta paljon helpompaa, koska ne on valittu etukäteen sinulle ja suunniteltu sopimaan yhteen).Neutraalit – mitä ne on ja miten niitä pidetään?
Neutraaleja värejä.

Voit perustaa valintasi myös omaan hiusväriisi - mikäli sinulla ei vielä ole omaa väripalettia - koska se on helppo tapa päättää neutraaleista, jotka imartelevat sinua. Tästä myöhemmissä postauksissa lisää.


Vaatekaapissasi neutraalit värit ovat erittäin tärkeitä, ja jos ajattelet sitä, mikään vaatekaappi ei ole täydellinen ilman näiden värien vaatteita. Tällaisten värien luettelo ei ole iso, mutta niiden merkitystä ei voida unohtaa. Neutraalit valkoiset, ruskeat, harmaat tai mustat perusvaatteet ja kengät on oltava jokaisen vaatekaapissa, koska ne sopivat kaikkiin muihin väreihin.Vinkkejä neutraalien käyttämiseen


  • Kun käytät neutraalina vaikka mustaa (housut ja paita) ja lisäät siihen farkkutakin, näyttääkin farkkutakkisi olevan paljon värikkäämpi kuin neutraali, mustan akromaattisen luonteensa vuoksi. Kirkkaiden värien kanssa farkkutakkisi näyttäisi aika neutraalilta.


  • Myös musta, harmaa ja greige (=harmaa+beige) tekevät farkkutakista ”sinisemmän” ja vähemmän neutraalin.


  • Mikäli esimerkiksi farkkujen väri on tummempi sininen kuin vaaleamman sinisen takkisi ja lisäät siihen turkoosin/vihreän topin, tulee takistasi neutraali tausta väreille.


  • Jos käytät esimerkiksi tummansinistä (navy) hametta/housuja ja lisäät siihen kirkkaamman tai vaaleamman värin, farkkutakkisi näyttää olevan väistyvämpi ja neutraali.


  • Joten esimerkiksi laivastonsininen hame ja valkoinen yläosa toimivat neutraalina ja mikäli laitat vaikka punaiset saappaat ja punaisen kaulakorun, pomppaavat punaiset näitä värejä vastaan ja niin punaisesta tulee ilmeisin väri asussa.


  • Älä käytä neutraaleja, jotka ovat lähes identtisiä, mutta eivät kuitenkaan täysin samoja (esim. kaksi lähes samanlaista ruskeata vierekkäin).


  • Älä sotke mustaa ja ruskeaa tai harmaata samaan kokonaisuuteen, ellet ole 100% varma, että lopputulos toimii.Tyylikkäin terveisin


Tyylilyyli Jaana


P.S. Jos et ole varma sinulle sopivista väreistä ja haluat ammattimaisen mielipiteeni, voit varata ajan värianalyysiinja ostaa sen JaSie Shopista. Mikäli haluat värisi ja tyylisikuntoon kerralla, voit ostaa myös tyylianalyysin. Koko paketin saat 20 % edullisemmin (sisältää henkilökohtaisen värianalyysin sekä lisätietoja kehon muodosta, mittasuhteista, kasvojen piirteet ja tietysti kuinka persoonallisuutesi vaikuttaa tyyliisi). Molemmat analyysit voidaan tehdä myös verkon välityksellä.Kuvat

http://drawingcroquis.blogspot.com/2012/11/designer-blazers-for-women-latest.html

https://shop.soer-online.de/WOMAN/BLAZER/NVSCO-Blazer_21534.html?c=381

https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/icepeak-tamara-naisten-takki

https://www.momentbusiness.fi/products/sj44-199-cruise-stretch-stormtech-naisten-softcell-stretch-musta

https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/torstai-emmy-naisten-toppatakki

https://www.boozt.com/fi/fi/calvin-klein/cotton-tencel-trench-coat_28452926/222409418?utm_campaign=fi_td_Suomi24.fi_Nettialet&utm_source=tradedoubler&utm_medium=cpa

https://www.kekale.fi/joutsen-naisten-kevytuntuvatakki-marilyn-tummanruskea

https://www.kekale.fi/only-naisten-kevattakki-carrie-vaalea-beige

https://www.zalando.fi/missguided-button-up-bleiseri-red-m0q21g08m-g11.html

https://andiata.fi/tuote-osasto/kaikki/bleiserit/

https://m.zalando.fi/inwear-bleiseri-green-zir00eo6q-001.html

https://www.turoshop.com/collections/blazers/products/kaksirivinen-bleiseri-jacob-br-vihrea-br-slim-fit

http://emandaseres.blogspot.com/2016/01/blue-blazer-women.html

https://funda.fi/tuote/viininpunainen-bleiseri-pcboss-3-4-blazer/

https://www.pricerunner.dk/pl/336-4719280/Dametoej/Gestuz-Nicola-Blazer-Burned-Sammenlign-Priser

https://pirita.fi/tuote/angela-19093/

https://funda.fi/tuote/vihrea-3-4-hihainen-bleiseri-vmethakatey-3-4-blazer/

http://lyst.com/clothing/paul-smith-womens-dark-green-wool-blazer

https://www.pinterest.com/pin/597852919260411117/

https://www.rustyzipper.com/shop.cfm?viewpartnum=225750

http://images.frompo.com/i/womens-yellow-blazer

http://www.rustyzipper.com/shop.cfm?viewpartnum=187958Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Tilaa Täydellisen tyylin työkalut sähköpostiisi

Kiitos uutiskirjeen tilaamisesta!

P.S. Ei huolta, pääset listalta pois halutessasi helposti koska tahansa ja tietosi ovat turvassa.

bottom of page