top of page
  • Writer's pictureJaSie

Kontrastit - 7 tärkeää tekijää kontrastien kanssa työskentelyyn


Minua on pyydetty kertomaan esimerkkejä kontrastien käytöstä - mitä on korkea, keskitasoinen ja matala kontrasti, joten tässä on nyt 7 olennaista elementtiä, jotka sinun on tiedettävä kontrastien käytöstä. Sinun on myös ymmärrettävä henkilökohtainen kontrastitasosi (tästä aiheesta tulee artikkeli myöhemmin), jotta voit sitten valita vaatteet/asusteet oikein ja luoda asuja käyttämällä itsesi kanssa samanlaista kontrastia, jotta olet harmoniassa ja sopusoinnussa.Kontrastit - 7 tärkeää tekijää kontrastien kanssa työskentelyyn
Mikä on sinun henkilökohtainen kontrastitasosi?

Mutta käydäänpä ensin läpi, mitä kontrastit ovat. Tässä artikkelissa opit, mitä ovat värikontrasti, tumma-vaalea –kontrasti, kylmä-lämmin –kontrasti, komplementtikontrasti, simultaanikontrasti, kylläisyyskontrasti ja määräkontrasti ja miten ne eroavat toisistaan. Kerron näistä eri kontrasteista vain perusasiat ja teen niistä jokaisesta myöhemmin omat artikkelinsa kuvien kera.


Värikontrasti


Yksinkertaisin tapa erotella värikontrastia, on keskenään selvästi erilaisten värien muodostama kontrasti, esimerkiksi sininen, punainen ja keltainen. Värikontrastit ovatkin selkeistä pää- ja väliväreistä koostuvia yhdistelmiä.


Tumma – Vaalea –kontrasti eli Valöörikontrasti


Tumma – Vaalea –kontrastia kutsutaan värianalyysissä myös tummuusasteiksi, koska se tarkoittaa tumman ja vaalean muodostamaa vastakohtaa eli saman värin eri valööreitä. Valöörikontrasti perustuu siis saman värin tummuusvaihteluihin ja useimmiten sitä värianalyysissä käytetään musta-harmaa-valkoinen akselilla. Tällöin asiakkaan värejä katsotaan niin sanotusti musta-valkoisena.


Kylmä – lämmin -kontrasti


Kylmä – lämmin -kontrasti perustuu kylmien ja lämpimien värien suhteeseen. Kylmiä värejä ovat esimerkiksi siniset, violetit ja vihreät (vesi, taivas ja jää) ja lämpimiä värejä esimerkiksi ruskeat, punaiset ja oranssit (tuli ja valo).

Komplementti- eli vastavärikontrasti


Komplementti- eli vastavärikontrasti on vastavärien muodostama kontrasti, esimerkiksi punainen – vihreä tai sininen – oranssi, jolloin värit ovat väriympyrällä olevat vastakkaiset värit.

Simultaanikontrasti


Simultaanikontrastissa väri muuttaa vieressä olevaa väriä vastavärinsä suuntaan eli väri sävyttyy vierekkäisen värin vastavärillä, jolloin se näkyy häiritsevänä rajapintana. Selvimmin tämän havaitsee, kun vieressä oleva väri on neutraali, kuten harmaa.


Kylläisyyskontrasti


Kylläisyyskontrasti perustuu puhtaiden ja murrettujen/taitettujen värien kontrastiin. Kylläisiä värejä ovat kaikki puhtaat värit ja alikylläisiä ovat murretut ja taitetut värit.


Määräkontrasti


Määräkontrasti tarkoittaa sitä, kun jokin yksittäinen väri toimii näkyvänä tehokeinona. Eli jotain väriä on paljon ja toista väriä on vähän.


Käydäänpä muutamia esimerkkejä läpi vaatteiden muodossa, jotta ymmärrät paremmin, mitä eri kontrastit tarkoittavat.


"Kontrastit voidaan jakaa suureen eli korkeaan kontrastiin, keskinkertaiseen eli medium kontrastiin ja vaaleaan eli matalaan kontrastiin."


1.Tumma – Vaalea –kontrasti


Miten vaatteiden vaaleus ja tummuus yhdessä eli eri tummuusasteet luovat kontrastia?


Tässä on 6 asua, jotka on luotu vaaleasta yläosasta ja vaaleasta (matalakontrastinen), keskikontrastisesta (keskikontrastinen) ja tummasta (korkea kontrasti) alaosasta.Kontrastit - 7 tärkeää tekijää kontrastien kanssa työskentelyyn
Eri tummuusasteita.

Tämä on helpoin tapa työskennellä tummuusasteiden kanssa ja sekoittaa värejä. Käytä neutraalia väriäsi halutun kontrastin luomiseksi.


Kontrastin luominen on erittäin helppoa:


  • matalakontrastinen - vaalea ja vaalea, keskikontrastinen ja keskikontrastinen tai tumma ja tumma

  • keskikontrastinen - keskikontrastinen ja vaalea tai keskikontrastinen ja tumma väri

  • korkea kontrasti - vaaleat ja tummat värit tai neutraalit värit yhdessä


Yksinkertaista! Mutta entä värikontrasti?


2. Värikontrasti


Tässä on esimerkkejä vaihtelevista värikontrasteista.Kontrastit - 7 tärkeää tekijää kontrastien kanssa työskentelyyn
Erilaisia värikontrasteja.

Matala värikontrasti

Monokromaattinen - eli käytetään yhtä väriä kerrallaan tai neutraaleja sävyjä ja yhtä väriä analogiseen värikontrastiin asti.


Keskisuuri l. medium värikontrasti

Analogisesta 2/3 Triadiseen - käytetään värejä, jotka ovat vierekkäin väriympyrässä niiden kanssa, jotka muodostavat kaksi tasavälisen kolmion osaa.


Korkea värikontrasti

Triadisesta komplementaariseen - käytetään useita värejä samanaikaisesti triadisesta eli kolmiosta komplementaariseen (vastakkaiset värit väriympyrässä) asti. Myös vastavärit tuottavat korkean värikontrastin.


Kaikki tässä kuvatut esimerkit ovat matalakontrastisia tummuusasteiltaan, mutta vaihtelevat värikontrastiltaan. Seuraavaksi sekoitetaan tummuusasteet- ja värikontrastit!


3. Sekoitetaan tummuusasteet ja värikontrastit!


Tässä kohtaa ihmiset usein ihmettelevät, miten väri- ja valöörikontrastit (tummuusasteet) sekoitetaan keskenään. Tässä kaikki yläosat ovat vaaleita, mutta huivien kontrastit vaihtelevat, samoin kuin alaosan (housujen tai hameen) tummuus, jotta saadaan aikaan erilaisia tummuusasteita.


Kontrastit - 7 tärkeää tekijää kontrastien kanssa työskentelyyn

Huomaa, miten neutraalit värit muuttuvat vaaleammista (matala tummuusaste) tummiksi (korkea tummuusaste vaalean yläosan/takin kanssa), mutta myös värikontrasti muuttuu matalasta korkeaksi.


Helpoin tapa työskennellä tummuusasteiden kanssa on työskennellä neutraalien sävyjen kanssa ja sekoittaa värejä värikontrastin aikaansaamiseksi, jolloin värit eivät törmää toisiinsa.4. Keskivahva tummuusaste


Kun käytät keskivahvaa (medium) väriä, kuten tätä kuvassa olevaa sinivihreää, voit tehdä matalan ja keskivahvan tummuuskontrastin, mutta et korkeaa tummuuskontrastia, sillä keskivahva väri on vain askeleen päässä vaaleista ja tummista arvoista.


Kontrastit - 7 tärkeää tekijää kontrastien kanssa työskentelyyn

Näet, että tässä värikontrasti on heikko - ne ovat kaikki sinisiä (yksivärisiä), mutta niiden tummuusasteet vaihtelevat.


Kun siis otat keskellä olevan sinivihreän keskimmäisen topin, voit luoda matalan kontrastin yhdistämällä sen vasemmanpuoleisen sinivihreän takin kanssa, keskinkertaisen kontrastin yläpuolella olevan kirkkaan sinisen takin kanssa tai keskinkertaisen korkean kontrastin jommankumman oikeanpuoleisen takin kanssa, mutta toinen luodaan tummemmalla värillä ja toinen vaaleammalla värillä.


5. Matala tummuusaste


Kontrastit - 7 tärkeää tekijää kontrastien kanssa työskentelyyn
Matalan tummuusasteen vaatteita.

Tässä sinivihreän topin, takin ja farkkujen asussa on matalat tummuusasteet, joka alkaa keskivahvalla värillä, mutta värikontrasti vaihtelee matalasta korkeaan, joten näet, kuinka se muuttaa asun ulkonäköä.


6. Kontrasteilla leikkiminen


Voit leikkiä kontrastitasoilla, sekä tummuusaste- että värikontrasteilla ja katsoa, mikä näyttää mielestäsi itsellesi parhaalta. Kokeile käyttää huiveja tai asusteita tähän tarkoitukseen.


Kontrastit - 7 tärkeää tekijää kontrastien kanssa työskentelyyn
Voit leikitellä eri kontrasteilla ja saada näin eloa asuihisi.

Muista, että simultaanikontrasti muuttaa värin ulkonäköä - saat sen näyttämään kirkkaammalta tai himmeämmältä riippuen siitä, mitä laitat sen viereen.


7. Kontrastit ja kuviot


Helppo tapa työskennellä kontrastien kanssa voi olla, että löytää kuvioita, joissa on sinulle sopiva kontrastitaso, sekä tummuusasteena- että värikontrastina.

Kontrastit - 7 tärkeää tekijää kontrastien kanssa työskentelyyn
Kuviollisten kankaiden kontrastit kannattaa sopeuttaa omiin henkilökohtaisiin kontrasteihisi sopiviksi.

Näet, että printtikankaita löytyy kaikilla eri kontrastitasoilla, sekä väri- että tummuusasteiden osalta. Jos sinulla on printtivaate, jota et käytä, katso kontrastitasoja ja vertaa niitä omiin kontrasteihisi - ehkä kontrastitasossa on ristiriita, olipa kyse sitten väristä tai tummuusasteesta ja näin vaate tuntuu sinulle sopimattomalta.


Etkö ole varma kontrasteistasi?


Jos haluat ammattilaisen mielipiteeni kontrasteistasi varaa aika ja katsomme kontrastivärisi kuntoon. Henkilökohtaisessa värianalyysissä kontrastit kuuluvat analyysiin.Lumoudu väreistäsiTyylilyyli JaanaPS. Jos et ole varma sinulle sopivista väreistä ja haluat ammattimaisen mielipiteeni, voit ostaa Lumoudu väreistäsi -värianalyysin JaSie Shopista. Mikäli haluat sekä värisi että tyylisi kuntoon kerralla, voit ostaa myös Lumoudu tyylistäsi -tyylianalyysin. Koko paketin saat 20 % edullisemmin (sisältää henkilökohtaisen värianalyysin sekä lisätietoja kehon muodosta, mittasuhteista, kasvojen piirteet ja tietysti kuinka persoonallisuutesi vaikuttaa tyyliisi). Molemmat analyysit voidaan tehdä myös verkon välityksellä.Kuvat:
Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação

Tilaa Täydellisen tyylin työkalut sähköpostiisi

Kiitos uutiskirjeen tilaamisesta!

P.S. Ei huolta, pääset listalta pois halutessasi helposti koska tahansa ja tietosi ovat turvassa.

bottom of page