• JaSie

Värien psykologiaa - Vastavärit

Oletko koskaan ajatellut, mitä ne vastavärit onkaan? Missä yleensä tarvitset vastavärejä? Taiteessa vastavärejä käytetään paljon ja myös esimerkiksi kankaiden suunnittelijat käyttävät usein vastavärejä. Pukeutumisessa vastaväreillä voi leikitellä melkein loputtomasti.


Vastaväri eli komplementtiväri on väri, joka sijaitsee täsmälleen vastakkaisella puolella väriympyrää toiseen nähden. Jos laitat nämä komplementtivärit vierekkäin, ne vahvistavat ja korostavat toinen toistaan. Jos sekoitat vastavärit keskenään, lopputulos on murrettu. Ne ovat pohjimmiltaan kontrastivärejä, joten saat niillä aikaiseksi silmiinpistävän suuren kontrastin.


jasie-vastavärit-punainen-vihreä
Vastakkaiset värit ovat vaikuttavimpia, kun käytetään kirkkaita versioita.

Vastavärit saavat värit pompsahtamaan näkösille


Vastavärit ovat värejä, jotka yhdistettyinä kumoavat toisensa. Toisin sanoen yhdistettyinä eli sekoitettuna ne tuottavat harmaan, ruskean tai jopa valkoisen tai mustan sävyn. Mikä tahansa vastaväripari sisältää kaikkia kolmea pääväriä. Vierekkäin sijoitettuina ne muodostavat kumpikin toiselleen suurimman mahdollisen vastakohdan.


Yksi muu asia, jonka huomaat, on se, että pari vastakkaisia värejä koostuu yhdestä viileästä ja yhdestä lämpimästä väristä. Oranssi, punaiset ja keltaiset ovat lämpimiä värejä, kun taas siniset, vihreät ja violetit ovat viileitä värejä. Tämä au