top of page
Writer's pictureJaSie

Värien psykologiaa - Vastavärit

Oletko koskaan ajatellut, mitä ne vastavärit onkaan? Missä yleensä tarvitset vastavärejä? Taiteessa vastavärejä käytetään paljon ja myös esimerkiksi kankaiden suunnittelijat käyttävät usein vastavärejä. Pukeutumisessa vastaväreillä voi leikitellä melkein loputtomasti.


Vastaväri eli komplementtiväri on väri, joka sijaitsee täsmälleen vastakkaisella puolella väriympyrää toiseen nähden. Jos laitat nämä komplementtivärit vierekkäin, ne vahvistavat ja korostavat toinen toistaan. Jos sekoitat vastavärit keskenään, lopputulos on murrettu. Ne ovat pohjimmiltaan kontrastivärejä, joten saat niillä aikaiseksi silmiinpistävän suuren kontrastin.


jasie-vastavärit-punainen-vihreä
Vastakkaiset värit ovat vaikuttavimpia, kun käytetään kirkkaita versioita.

Vastavärit saavat värit pompsahtamaan näkösille


Vastavärit ovat värejä, jotka yhdistettyinä kumoavat toisensa. Toisin sanoen yhdistettyinä eli sekoitettuna ne tuottavat harmaan, ruskean tai jopa valkoisen tai mustan sävyn. Mikä tahansa vastaväripari sisältää kaikkia kolmea pääväriä. Vierekkäin sijoitettuina ne muodostavat kumpikin toiselleen suurimman mahdollisen vastakohdan.


Yksi muu asia, jonka huomaat, on se, että pari vastakkaisia värejä koostuu yhdestä viileästä ja yhdestä lämpimästä väristä. Oranssi, punaiset ja keltaiset ovat lämpimiä värejä, kun taas siniset, vihreät ja violetit ovat viileitä värejä. Tämä auttaa luomaan niin kutsutun samanaikaisen kontrastin, korkeimman värirenkaassa käytettävissä olevan kontrastin.


Samanaikainen kontrasti tapahtuu luonnollisen illuusion vuoksi, kun asetat kaksi vastakkaista väriä vierekkäin. Molemmat värit näyttävät kirkkaammilta ja kiinnittävät katsojan huomion.


jasie-vastavärit
Vastavärit saavat värit pompsahtamaan näkösille.


No sehän on selvää, että jos noudatat liikaa tätä värimaailmaa, saatat päätyä näyttämään joulukuuselta, mikäli et ole tarpeeksi varovainen. Värit eivät ehkä ole itsessään niin dramaattisia, mutta nämä ovat hyvin rohkeita ja silmiinpistäviä värejä ja yhdessä niitä tulisi käyttää varovasti korkean kontrastivaikutuksensa vuoksi.


Komplementtiväreillä on tärkeä merkitys myös esteettisesti. Toisistaan mahdollisimman selvästi erottuvia värejä käytetään paljon paitsi vaatteissa ja asusteissa myös logoissa ja mainoksissa. Vierekkäin sijoitettuina komplementtivärit saavat toisensa näyttämään kirkkaammilta.


Pukeutujana ja varsinkin, jos tykkäät leikkiä väreillä, tieto siitä, mitkä värit täydentävät toisiaan, voi auttaa sinua tekemään hyviä väripäätöksiä arkiaamuinasi.



Kahden perusvärin vastakkaisuus


Väriteorian ytimessä vastakkaisvärit ovat väripyörässä siis täysin toisiaan vastakkain olevat värit. Perusmuodossaan ne ovat yksi pääväri ja toissijainen väri, joka syntyy sekoittamalla kahta muuta pääväriä. Esimerkiksi keltaisen vastakkainen väri on violetti, joka on sekoitus sinistä ja punaista.


Tämän tiedon avulla on melko helppo muistaa ensimmäinen sarja täydentäviä värejä:

jasie-vastavärit
Perusvärien vastavärit

punainen ja vihreä

sininen ja oranssi

violetti ja keltainen


jasie-vastavärit



Kahden tertiäärivärin vastakkaisuus


Jos lisäät tertiääriset värit eli ne, jotka koostuvat yhdestä pää- ja toisesta väristä ja kiertelet väripyörää, huomaat, että myös nämä värit ovat vastakkaisia värejä ja täydentävät toisiaan:


jasie-vastavärit
Tertiäärivärien vastavärit

punaoranssi ja sinivihreä (aqua)

keltaoranssi ja sinivioletti (indigo)

punavioletti (magenta) ja keltavihreä


jasie-vastavärit



Kolmen vastakkaisen värin yhdistelmä


Tässä väriyhdistelmässä otat yhden avainvärin ja yhdistät sen sitten vastakkaisen värin vierekkäisiin väreihin. Tuloksena on sävytetty versio suurikontrastisista vastakkaisväreistä. Saat kontrastivaikutuksen, mutta ilman draamaa. Nämä värit ovat vakaita ja harmonisia.



jasie-vastavärit
Kolmen vastakkaisen värin yhdistelmä.


Kolmen vastakkaisen värin kombinaatiot ovat:


Magenta (punavioletti) - keltainen - vihreä

Violetti - keltaoranssi - keltavihreä

Sinivioletti - keltainen - oranssi

Sininen - punaoranssi - keltaoranssi

Sinivihreä - punainen - oranssi

Vihreä - magenta (punavioletti) - punaoranssi

Keltavihreä - violetti - punainen

Keltainen - sinivioletti - magenta (punavioletti)

Keltaoranssi - violetti - sininen

Oranssi - sinivioletti - sinivihreä

Punaoranssi - sininen - vihreä

Punainen - sinivihreä - keltavihreä



jasie-vastavärit


Neljän vastakkaisen värin yhdistelmä (Tetradiset värit)


Tämä väriyhdistelmä koostuu kahden vastakkaisvärin viereisistä pareista. Tässä yhdistelmässä vastakkaisvärejä lievennetään edelleen. Yhden avainvärin sijaan vierekkäiset värit valitaan vastakkaisilta puolilta eli neljä väriä järjestetään kahteen täydentävään väripariin. Sinun on piirrettävä suorakulmio väripyörän värien läpi saadaksesi tämän yhdistelmän.



Värispektri on tässä laajempi, joten on vaikea tasapainottaa pukeutumista, jos kaikkia värejä käytetään samassa suhteessa. Sinun on löydettävä hyvä tasapaino näistä aika lailla silmiin-pistävistä väreistä.



jasie-vastavärit
Neljän vastavärin yhdistelmä.


Neljän vastakkaisen väriparin kombinaatiot ovat:


Punaoranssi - keltaoranssi - sinivihreä - sinivioletti (sininen/oranssi)

Punainen - oranssi - sininen - vihreä (punaoranssi/sinivihreä)

Magenta (punavioletti) - punaoranssi - keltavihreä - sinivihreä (punainen/vihreä)

Punainen - violetti - keltainen -vihreä (punavioletti/keltavihreä)

Sinivioletti - punavioletti - keltaoranssi - keltavihreä (violetti/keltainen)

Oranssi - keltainen - sininen - violetti (sinivioletti/keltaoranssi)


jasie-vastavärit

6 vinkkiä vastavärien käyttöön


1. Käytä maksimissaan kolmea väriä kerrallaan, sillä muutoin vaatteistasi tulee sillisalaattia.

2. Mikäli haluat käyttää neljää vastakkaista väriparia, valitse niistä yksi ns. pääväriksi tai kankaissa pohjaväriksi ja käytä muita kolmea täydentämään pienellä ripauksella tätä pääväriä.

3. Kun valitset vastakkaisvärejä, muista tehdä se oman väripersoonasi mukaisesti eli jos olet talvi tai kevät, valitset kirkkaat värit. Mikäli olet kesä tai syksy, valitset väripyörältä murretumpia sävyjä.

4. Ota vastakkaisvärejä valitessasi huomioon myös tummuusasteet - jos olet hyvin tumma, voit käyttää kaikkein tummimpia värejä ja vaalea taas valitsee vaaleita värejä.

5. Ota aina huomioon omat luonnolliset värisi; mikäli hiuksesi ovat esim. punaiset, valitse punaisen vastaväri tai vastavärejä, mikäli haluat useampia värejä käyttöösi.

6. Muista, että myös silmäsi alkavat loistamaan, kun käytät meikissäsi vastavärejä.



jasie-vastavarir
Värikästä pukeutumista vastaväreillä!


Värikkäin terveisin


Tyylilyyli Jaana


PS. Jos et ole varma sinulle sopivista väreistä ja haluat ammattimaisen mielipiteeni, voit varata ajan värianalyysiin ja ostaa sen JaSie Shopista. Mikäli haluat värisi ja tyylisi kuntoon kerralla, voit ostaa myös tyylianalyysin. Koko paketin saat 20 % edullisemmin (sisältää henkilökohtaisen värianalyysin sekä lisätietoja kehon muodosta, mittasuhteista, kasvojen piirteet ja tietysti kuinka persoonallisuutesi vaikuttaa tyyliisi). Molemmat analyysit voidaan tehdä myös verkon välityksellä.



Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Комментарии

Оценка: 0 из 5 звезд.
Еще нет оценок

Добавить рейтинг

Tilaa Täydellisen tyylin työkalut sähköpostiisi

Kiitos uutiskirjeen tilaamisesta!

P.S. Ei huolta, pääset listalta pois halutessasi helposti koska tahansa ja tietosi ovat turvassa.

bottom of page