Mitä Feng Shui on?
Sana "Feng Shui" on yhdistelmä kiinalaisista sanoista tuuli (fēng) ja vesi (shuǐ) ja se voidaan suunnilleen kääntää "tuulen ja veden tieksi". Feng Shui on muinainen kiinalainen filosofinen käsite, joka perustuu ajatukseen "tietoisesta miehityksestä" ja tilan harmonisoinnista, jonka tavoitteena on tuoda positiivista energiaa.
Yang-energian - joka perinteisesti yhdistetään miehiin - sanotaan olevan aktiivista ja kevyttä, kun taas Yin-energian eli "naisenergian" sanotaan olevan tummaa ja passiivista. Yin ja Yang edustavat yhdessä vastakkaisten voimien kaksinaisuutta, jotka muodostavat kaiken maailmankaikkeudessa.
Feng Shuin periaatteet edustavat suunnitelmaa, jota noudattamalla voidaan tasapainottaa ja luoda harmonia näiden elintärkeiden energioiden välille.
Feng Shuin historia ja sen muinaiset perinteet
Feng Shuin alkuperästä ja historiasta käydään edelleenkin keskustelua. On kuitenkin selvää, että sen historia ulottuu vähintään 3000 vuoden päähän. Itse asiassa tätä käsitettä on saatettu käyttää jopa 6000 vuotta sitten.
Feng Shui on melko monimutkainen tieteenala, geomantia, jolla on uskomattoman pitkä historia, joka on tiiviisti kietoutunut kiinalaisen astrologian ja metafysiikan kanssa. Jotkut tutkijat ovat myös väittäneet, että Feng Shui -symbolit löytyvät taolaisuudesta ja buddhalaisuudesta, mikä viittaa siihen, että sen historia liittyy näiden muinaisten uskomusjärjestelmien historiaan.
"Yang-energian - joka perinteisesti yhdistetään miehiin - sanotaan olevan aktiivista ja kevyttä, kun taas Yin-energian eli "naisenergian" sanotaan olevan tummaa ja passiivista."
Feng Shui ja kiinalainen kompassi
Kiinalaiset uskoivat vuosisatojen ajan, että ympärillämme oli näkymättömiä voimia. Myöhemmin he ymmärsivät, että nämä näkymättömät voimat vastasivat Maan magneettisia voimia.
Tämä oivallus johti yhteen ihmiskunnan historian suurimmista keksinnöistä: magneettikompassiin (luópán), jota kutsutaan myös "Feng Shui -kompassiksi".
Vaikka kiinalaista magneettikompassia käytettiin alun perin ennustamisen välineenä, Song-dynastia omaksui sen myöhemmin navigointiin 1000-luvulla. Nykyään Feng Shuin harjoittajat käyttävät edelleen perinteistä Luopania esineiden parhaan sijainnin määrittämiseen.
Feng Shui hautojen yhteydessä
Jotkut varhaisimmista viittauksista Feng Shuihin voidaan jäljittää Zhou-dynastiaan (1122 eaa.), jolloin sitä käytettiin ihanteellisten hautauspaikkojen määrittämiseen. Tätä käytäntöä käytetään edelleen ja harjoittajat käyttävät kiinalaista kompassia löytääkseen parhaan paikan haudalle.
Monet ihmiset uskovat, että oikean sijainnin valinta haudalle voi tuoda siunauksia jälkeläisille. Huono sijainnin valinta voi puolestaan tuoda onnettomuutta tuleville sukupolville.
Suotuisia hautapaikkoja pidettiin paikoissa, joissa Qi-virtaus on hyvä. Yksi yleisistä periaatteista, joita käytetään tällaisen suotuisan sijainnin valitsemiseen feng shuissa, on "nojata vuoria ja kasvovesiä vasten", joten monet haudat rakennetaan vuorille tai niiden lähelle, joista on näköala vesille.
Feng Shui rakentamisessa
Feng shuita käytettiin ja käytetään edelleen määrittämään rakennusten ja muiden kohteiden, kuten puutarhojen, ihanteellinen sijainti sekä niiden ulkoasu. Rakennusprojektia suunnittelevien tulee ensin ottaa huomioon maan sijainti, sitä ympäröivä alue ja suunta, johon jokainen ehdotettu rakennelma ja sen ikkunat ovat.
Feng Shui pitää arkkitehtuurissa symmetriaa erittäin tärkeänä. Hyvä esimerkki tästä konseptin käytöstä voidaan nähdä Kielletyn kaupungin rakentamisessa.
Feng Shuin periaatteiden mukaisesti Kielletty kaupunki rakennettiin pohjoisesta etelään kulkevalle pääakselille, jonka pääsisäänkäynti oli etelään päin, mitä Feng Shui -mestarit pitivät tuolloin suotuisana suuntana. Kaikki kaupungin rakennukset sijoitettiin myös symmetrisesti akselin molemmille puolille harmonisen Qi-virran luomiseksi. Feng Shuin periaatteita on perinteisesti käytetty myös ulkotilojen suunnittelussa Kiinassa. Nykyään ikivanha Feng Shui -käsite nauttii edelleen laajaa suosiota sekä Kiinassa että monissa muissa maissa ympäri maailmaa.
Feng Shui nykyaikaisessa Kiinassa
Feng Shui -periaatteita käytetään edelleen laajalti Kiinassa hautojen ja rakennusten ihanteellisen sijainnin määrittämiseen. Feng Shui -periaatteita käytetään usein myös sisustussuunnittelussa. Nämä käytännöt ovat edelleen varsin yleisiä iäkkäiden kiinalaisten keskuudessa ja niillä on tärkeä rooli nykyaikaisessa kiinalaisessa kulttuurissa.
Monet ihmiset ottavat asuntoa suunnitellessaan tai ostaessaan huomioon rakennuksen suunnan ja sijainnin tavoitteenaan optimoida ne Feng Shuin periaatteiden mukaan.
Jotkut saattavat jopa palkata ammattimaisen Feng Shui -mestarin neuvomaan koti- tai toimistotilansa suotuisimmassa ulkoasussa ja suunnittelussa optimaalisen onnen ja harmonisen ympäristön varmistamiseksi.
Feng Shui ja sisustussuunnittelu
Vaikka feng shuita käytettiin perinteisesti yleisimmin Kiinassa hautojen ja rakennusten ihanteellisten paikkojen määrittämiseen, sitä voidaan soveltaa myös sisustussuunnitteluun. Kiinan ulkopuolella Feng Shui -periaatteiden käyttäminen sisustussuunnittelussa on tullut yhä suositummaksi, koska uskotaan, että sen tekeminen voi luoda myönteisiä vaikutuksia miehitetyn tilan (asunnon) ihmisiin.
Baguan energiakartta
Bagua -kartta on kahdeksankulmion muotoinen energiakartta, joka koostuu kahdeksasta keskuksen ympärillä olevasta alueesta. Se toimii energiaverkkona, jota käytetään pohjapiirrosten suunnittelussa kaikenlaisiin tiloihin.
Kodin sisustamiseksi Feng Shuin periaatteiden mukaisesti Bagua -kartta sijoitetaan pohjapiirroksen päälle siten, että Bagua -kartan pohja on suunnattu samalla akselilla kuin etuovi tai pääsisäänkäynti. Tällä tavalla näet, mitkä talon osat kuuluvat kukin Bagua -alueeseen.
Feng Shui ja värit
Värejä on kaikkialla ja se vaikuttaa meihin koko ajan. Kuinka voimme käyttää värejä oikein talon Feng Shuissa saavuttaaksemme onnea, välttääksemme katastrofeja ja tuodaksemme meille onnea?
Tässä on joitain periaatteita, joita sinun tulee noudattaa, ja tabuja, jotka sinun tulee oppia tuntemaan.
1. Talonomistajan elementin mukainen
Värit mukautuvat talon omistajan viiteen elementtiin ja ovat hyödyksi omistajan onnelle. Yleensä,
jos omistajan onnen elementti on tuli, sopiva väri on punainen, violetti jne.
jos omistajan onnen elementti on puu, sopiva väri on vihreä, vaaleansininen jne.
jos omistajan onnen elementti on vesi, sopiva väri on musta, tummansininen jne.
jos metalli on omistajan onnen elementti, sopiva väri on valkoinen, kulta jne.
jos maa on omistajan onnen elementti, sopiva väri on keltainen, harmaa jne.
2. Ensisijaisen ja toissijaisen erottaminen
Yang on ensisijainen, kun taas Yin on toissijainen. Ensisijaisen ja toissijaisen erottaminen on tarpeen Yinin ja Yangin tasapainottamiseksi talon Feng Shuissa. Yleisesti ottaen tämä värillinen Feng Shui -periaate sisältää pääasiassa kaksi näkökohtaa: Ensinnäkin talossa saa olla vain yksi pääväri, jonka tulee muodostaa vähintään 50 % koko talon sisustuksen väristä; toiseksi päävärin tulee peittää ainakin olohuone ja makuuhuone.
Tämä sama pätee myös vaatetukseen.
3. Sukupolvi viiden elementin joukossa
Tämä periaate tarkoittaa, että valitaan toissijaiset tai vastaavat värit, joilla on keskinäinen generointivaikutus päävärin kanssa. Esimerkiksi, jos pääväri on vihreä, joka kuuluu puulle viidessä elementissä, voidaan valita punainen tai sininen sarja, koska sekä punainen että sininen kuuluvat puuta tuottavaan tuleen. Sukupolvi viiden elementin joukossa -periaate ilmentää viiden elementin virtausta Feng Shuissa, mikä on hyödyllistä omistajan energiavirralle. Siksi omistaja on täynnä elinvoimaa ja hänellä on onnea.
Jokaista Feng Shui -elementtiä edustavat tietyt värit:
Metalli: Valkoinen, Hopea, Kulta
Puu: Turkoosi, Vihreä
Vesi: Musta, Sininen
Tuli: Punainen, Violetti
Maa: Keltainen, Ruskea
Päävärit | jotka vastaavat värejä |
Vihreä, turkoosi | sininen, musta, punainen, violetti, keltainen, ruskea |
Punainen, violetti | vihreä, turkoosi, keltainen, ruskea, valkoinen, aprikoosi, kulta |
Keltainen, ruskea | punainen, violetti, valkoinen, aprikoosi, kulta, sininen, musta |
Valkoinen, hopea, kulta | keltainen, ruskea, musta, sininen, vihreä, turkoosi |
Sininen, musta | valkoinen, hopea, kulta, vihreä, turkoosi, punainen, violetti |
4. Vaalea taivas & tumma maa
Vaalea taivas luo avaruuden tunteen, kun taas tumma maa symboloi vakautta. Taivas on uran symboli, joten valotaivas on toiveikkaan ja lupaavan uran symboli; maa on perustan symboli, joten pimeä maa on vakaan ja pitkäaikaisen urapohjan symboli. Jos taivas on pimeä, kun taas maa on kevyt, se on kuin huippuraskaat ihmiset, siten epäharmoninen ja täynnä negatiivista energiaa.
Feng Shuin värissä vaalea taivas viittaa vaaleaan ja yksinkertaiseen väriin, kun taas tumma maa viittaa arvokkaaseen ja tummaan väriin. Kiinalaisessa Feng Shuissa katto on taivas, lattia on maa ja seinä tarkoittaa ihmistä. Katossa on käytettävä vaaleinta väriä ja lattian värin tulee olla kattoa tummempi; Muuten talossa asuvat ihmiset asettavat satunnaisen työn perusasioiden edelle. Seinien tulee käyttää kattoa tummempaa, mutta lattiaa vaaleampaa väriä.
5. Jäähdytä ja lämmitä
Kuten kaikki tietävät, värit voidaan yleensä jakaa lämpimiin ja viileisiin. Viileä kuuluu Yinille, joten viileä ilma on laskeutuu alas; lämmin kuuluu Yangille, joten lämmin ilma nousee ylös.
Feng Shuin kauneus
Olitpa vakaasti uskovainen tai ehdoton skeptikko, Feng Shui voi olla hauska tapa tuoda perinteistä kiinalaista kulttuuria kotiisi ja luoda samalla rauhoittava ympäristö.
"Feng Shui on pohjimmiltaan enemmän kuin pelkkä harmonisen tilan tai vaatetuksen luominen elementtien ja värien avulla."
Siinä on kyse eksistentiaalisesta mindfulnessista, ympäristöön virittäytymisestä ja elämänvoimaenergian ja metafyysisten elementtien läsnäolon tunnustamisesta, jotka ympäröivät meitä, mutta jäävät huomaamatta joka päivä.
Ja miten Feng Shui liittyy väreihin ja tyyliin?
Siten, että meillä jokaisella on myös oma Feng Shui –elementtimme ja seuraavassa Feng Shui –postauksessa kerron sinulle lisää näistä elementeistä. Aivan kuten meillä jokaisella on oma persoonallinen tyylimme, on meillä kiinalaisen filosofian mukaan oma muodin elementtimme.
"Tulet hämmästymään siitä, kuinka hyvin elementtisi kuvaa sinua!"
Elementtisi on se, mitä olet – olemuksesi, energiasi, värisi, tyylisi, kankaasi - kaikki. Haluat käyttää elementtisi ominaisuuksia (värejä, leikkauksia, tekstuureja, yksityiskohtia) mahdollisimman paljon pukeutuessasi, jotta olet harmoniassa pukeutumisesi kanssa. Tämä tuo esiin ja parantaa olemustasi ja tekee sinusta vieläkin upeamman. Toiset näkevät sinut vahvana ja hehkuvana!
Feng Shui käyttää värejä tuomaan myös onnea. Voit maalata huoneesi seinät näillä väreillä tai ostaa huonekaluja näillä väreillä ja voit jopa harjoitella Feng Shuin väriteorioita vaatteissasi.
Tässä on joitain Feng Shui värien merkityksiä:
Keltainen – uskotaan tuovan iloisuutta
Punainen – uskotaan tuovan iloa, jännitystä ja seksuaalista halua
Vihreä – uskotaan tuovan uudistumista ja tuoretta chi-energiaa
Oranssi – Feng Shuin "sosiaalinen" väri, sen uskotaan tuovan hyviä keskusteluja
Valkoinen – uskotaan edistävän positiivisia uusia alkuja
Oikeiden värien ja symbolien käyttäminen vaatteissa auttaa vahvistamaan etuja, joita yrität saavuttaa perinteisellä Feng Shuilla.
Mikähän mahtaa olla sinun Feng Shui -elementtisi?
Mikäli tykkäsit tästä postauksesta, jaathan sen myös kavereillesi ja muille tyylistään kiinnostuneille sivun alareunassa olevilla jakonapeilla, kiitos.
Liity myös uutiskirjeen tilaajaksi ja saat joka keskiviikkoaamu lisää tietoa ja vinkkejä niin väreistä, tyylistä kuin meikkauksesta.
Lumoudu tyylistäsi
Tyylilady Jaana
PS. Jos et ole varma sinulle sopivista väreistä ja haluat ammattimaisen mielipiteeni, voit ostaa Lumoudu väreistäsi -värianalyysin JaSie Shopista. Mikäli haluat sekä värisi että tyylisi kuntoon kerralla, voit ostaa myös Lumoudu tyylistäsi -tyylianalyysin. Koko paketin saat 20 % edullisemmin (sisältää henkilökohtaisen värianalyysin sekä lisätietoja kehon muodosta, mittasuhteista, kasvojen piirteet ja tietysti kuinka persoonallisuutesi vaikuttaa tyyliisi). Molemmat analyysit voidaan tehdä myös verkon välityksellä.
PPS. Käy kurkkaamassa Jasien Insta, sieltäkin saattaa löytyä jokunen vinkki tai tarjous.
Kuvat
Comments