top of page
 • Writer's pictureJaSie

Bisnespukeutuminen - Business Casual naisille

Tässä artikkelissa käyn läpi, mitä Business Casual tarkoittaa, miksi sitä pidetään edelleenkin "miesten maailmana", miten sitä voi helpoimmin lähestyä, miten pukeudut rennommin videokokoukseen tai työhaastatteluun, kuinka teet siitä omanlaisesi, mitkä asiat eivät kuulu Business Casualiin ja miten selviät kuumalla kelillä työvaatetuksesi kanssa.


Mitä Business Casual tarkoittaa nykyaikaiselle naiselle? Business Casual tarkoittaa vaatteita, jotka ovat puhtaita, rypyttömiä, hyvin istuvia ja ammattimaisia, mutta myös yksilöllisiä omaan persoonalliseen tyyliisi sopien. Business Casual -pukukoodi voidaan siis määritellä "ammattimaiseksi, mutta rennommaksi pukeutumiskoodiksi".


Bisnespukeutuminen - Business Casual naisille
Tyylikkäitä, ammattimaisia asuja liike-elämään.

Business Casual eli rento liike-elämän pukeutuminen naisille on yksi vaikeimmista pukeutumis-koodeista. Pukeudumme ollaksemme itsevarmoja, mukavia ja saadaksemme persoonallista tyyliämme edustavaan työhön!


Oikeanlaisen tasapainon löytäminen ammattimaisen ja vapaa-ajan tyylien välillä voi olla hankalaa aluetta. Ilman mustavalkoisia sääntöjä, joita on noudatettava, Business Casual on todellakin yksi hämmentävämmistä, sekamuotoisimmista pukeutumiskoodeista.


Nykyaikaisissa työympäristöissä voi olla ylivoimaista yrittää selvittää, mikä on Business Casual naisille. Business Casual -pukukoodi voi todellakin vaihdella riippuen siitä, missä päin maailmaa asut, toimialasta ja yrityksestä, jossa työskentelet, ammatistasi, uratasostasi ja jopa vuodenajasta.


Naisille tämä löysä määritelmä on melko sekava. Business Casual -asu voi sisältää mekot, hameet, farkut, housut, haalarit, maksimekot, saappaat, korkokengät, lenkkarit… lista jatkuu. Massiivisten vaihtoehtojen lisäksi naisten odotetaan mukautuvan "sopiviin" vaatteisiin - helman, pääntien ja istuvuuden suhteen.


Varsinkin, kun kyseessä on nainen, joka työskentelee miesvaltaisessa teollisuusympäristössä. Kuinka helppoa se olikaan, kun työasu tarkoitti kaksiosaista jakkupukua!”Jos suljet silmäsi ja kuvittelet rentoa bisnesvaatetusta, miltä se näyttää?”

Se on edelleen miesten maailma...


Miesten rento bisnespukeutuminen tarkoittaa lähes yksinomaan mukavia farkkuja, vyötä ja puhdasta t-paitaa tai kauluspaitaa. Ei ole yllättävää, että Business Casual on erityisesti miehille luotu univormu. Itse asiassa Business Casual "syntyi" 1980-luvun Piilaaksossa. Tämä pukeutumiskoodi otettiin vastaan pienillä, tekniikaltaan raskailla ja miesvaltaisilla työpaikoilla. Se, mikä alkoi "satunnaisena perjantaina", muuttui arkipäiväiseksi.


Varsinkin teollisuudessa farkut ja poolopaita on yleensä miehille täysin hyväksyttävää. Kuitenkin, kun naiset ovat vähemmistössä, voi joskus olla vaikea arvioida sopivaa pukeutumista. Usein on kommentoitu, että naisen on tehtävä kaksi kertaa enemmän töitä, jotta häntä pidettäisiin tasavertaisena hänen vieressään työskentelevän miehen kanssa.


Olipa miehellä yllään työpuku tai farkut, kukaan ei pidä häntä sihteerinä - kun taas ammattinaisen on usein säilytettävä hieman "yhtenäisempi" lähestymistapa, joka heijastaa auktoriteettia, jos hän haluaa välttää erehtymisen vastaanottovirkailijaksi tai sihteeriksi!


Helpoin tapa lähestyä Business Casualia


 • Kehitä ja ota käyttöön omanlainen ”uniformu"

 • Pidä viikonloppuvaatekaappisi erillään, sillä viikonlopun rento vaatetus ei ole samaa kuin liike-elämän rento vaatetus

 • Kasaa kokoelma yksinkertaisia/klassisia vaatteita neutraaleilla sävyillä, joita on helppo sekoittaa keskenään ja ne sopivat hyvin yhteen

 • Housut ovat yleensä rennoimmat; tummat farkut, muut tummasävyiset denim- tai suoralahkeiset housut

 • Yläosien tulee olla klassisia; paitapuserot, pehmeästi drapeeratut puserot, neuleet, räätälöidyt tai silkkiset t -paidat - riittävän yksinkertaisia jakun alle

 • Kolmas palapelin osa; takki, bleiseri tai strukturoitu neuletakki tekee "asusta" - ei liian muodollista, mutta sellaisen, joka nostaa asusi osaamisesi ja tapaamistesi tasolle

 • Hyvin hoidetut hiukset ja meikki

 • Laadukas käsilaukku


Suurin osa tärkeistä ammattiasuistasi tulee olla neutraaleja sävyjä, esimerkiksi musta (mikäli olet Talvi), tumman sininen ja harmaa. Aloita perusvaatteista, jotka ovat neutraaleja ja väriruiskeen tuominen voi sitten tuoda vaatteille persoonallisuutta ja varmistaa, että saat perusvaatteista paljon eri asuja paitoja ja puseroita vaihtelemalla. Voit pukea laivastonsinisiä housuja useita kertoja viikossa ja vaihtaa korut ja yläosan. Asusteilla pystyt muuttamaan asuasi melkein loputtomasti. Jos ostat kirkkaanväriset housut, voit käyttää niitä vain kerran viikossa, koska ne ovat melko räikeät ja kaikki muistavat, että ne oli sinulla päällä toissapäivänä.


Kuinka pukeudut rennosti videokokouksiin?


Monet meistä jatkavat etätyöskentelyä ja vaikka saatat olla kotona, yleiset yrityssäännöt ovat edelleen voimassa kameran edessä.


Saattaa olla houkuttelevaa hyödyntää "Zoom asu" -tunnelmaa, jossa alaosassa on virttyneet verkkarit tai jopa yöpuvun housut ja yläosassa rento business-pusero. Suosittelen kuitenkin pukeutumaan täydellisesti ennen virtuaalipuhelua. Kyllä, näin se on - pukeudu 100-prosenttisesti bisnesasuun, jotta tunnet itsesi inspiroituneeksi ja varmaksi.


Haluat varmaankin varmistaa, että jos kamerasi kaatuu tai kallistuu, et heiluta virttyneitä verkkareitasi koko tiimisi tai asiakkaasi edessä. Hupsista, saattaisi hävettää seuraavassa tapaamisessa. Toiseksi, pukeutuminen asuun, joka saa sinut tuntemaan olosi hyväksi, voi antaa sinulle lisää itseluottamusta ennen kuin menet kasvokkain muiden kanssa.


Jos pukeudut videopuheluun (tai videohaastatteluun), suosittelemme pukeutumaan vaatteisiin, joissa ei ole erityisen levotonta tai häiritsevää kuviota, joka ei välttämättä näy hyvin kamerassa. Valitse sen sijaan yksivärinen tai yksinkertainen printtipusero tai toppi.


Suosittelemme myös valitsemaan asun, jossa tunnet olosi mukavaksi – pysy kaukana ärsyttävästä tai epämiellyttävästä yläosasta, joka saa sinut hermostumaan. Valitse asu, joka tekee sinusta mukavan ja itsevarman.


Bisnespukeutuminen - Business Casual naisille
Rentoja, mutta silti tyylikkäitä työasuja.

Kuinka pukeudut rentoon työhaastatteluun?


Jos yritys kuvailee itseään Business Casualiksi, ota se huomioon. Älä kuitenkaan näy kaikkein rikkonaisimmissa farkuissasi ja kuvallisessa vanhassa printti-t-paidassasi.


Osallistuitpa sitten henkilökohtaiseen haastatteluun tai videohaastatteluun, pukeudu kunnioittavasti, mutta ei liian jäykästi. Vaikka et ehkä halua esiintyä polvipituisessa tweed-jakkupuvussa, voit silti pukeutua kuin kivalle illalliselle. Harkitse mukavien housujen käyttöä siistin puseron kanssa.


Jos tämä kaikki kuulostaa hieman liian tylsältä mahtavalle persoonallisuudellesi, lisää "hohtoa". Tämä voi olla näyttävä kaulakoru, kuviollinen toppi tai jopa värikkäät kengät. Sen lisäksi, että tämä hohto lisää hieman persoonallisuutta asuihisi, se voi toimia myös jäänmurtajana haastattelun aikana.


Tarvitsetko "voimapukua" työhösi? Kuinka tehdä siitä omanlainen?


Kyllä! Kaikki tarvitsevat voimapuvun. Ehkä ei kuitenkaan perinteisessä mielessä; mietitäänpä voimapukua uudelleen. Jos luet tätä, työskentelet todennäköisesti rennossa yritysympäristössä. Jos asia on näin, et luultavasti tarvitse perinteistä mustaa mustalla voimapukua. Luo sen sijaan oma voimapukusi.


Kun olet määrittänyt työssäsi Business Casualin luonteen, mieti asua, joka saa sinut tuntemaan olosi tehokkaaksi.


Sinun "voimapukusi" on omasi:

 • Se voisi olla omenanvihreä hame ja musta pusero (mikäli musta sopii sinulle)

 • Kastanjanruskea suosikkitakkisi ja laivastonsiniset housut

 • Tyylikäs bleiseri, jonka isäsi lahjoitti sinulle vuosia sitten – ja jotenkin se on taas muodissa!

 • Kukonaskel –kuvioinen haalari, joka saa sinut tuntemaan olosi upeaksi


Mikä se sitten onkaan, päätä se. Käytä omaa "voimapukuasi", kun sinulla on tärkeä kokous, suoritusarvostelu tai jopa videokeskustelu kovan asiakkaan kanssa. Voimapukusi saa sinut tuntemaan olosi juuri sellaiseksi: voimakkaaksi.


Mitä ei saa käyttää pukeutuessaan Business Casual –asuun


Vaikka liike-elämän asuihin voi sisältyä erilaisia vaatteita kaikenlaisissa tyyleissä, on muutamia, joita sinun tulee välttää. Se on luultavasti sanomattakin selvää, mutta erittäin revityt farkut eivät sovi liike-elämän rentoon ympäristöön.


Suosittelen myös olla käyttämättä shortseja, sillä niiden tunnelma on yleensä enemmän "rento" kuin "Business Casual". Sama koskee useimpia toppeja ja varvastossuja. Jos voisit käyttää niitä rannalla tai uima-altaalla, ne ei todennäköisesti ole tarpeeksi tyylikkäitä töihin.


Asteikon vastakkaisella puolella et myöskään halua olla ylipukeutunut liike-elämän rentoon ympäristöön. Tämä ei ole oikea paikka cocktail-asulle tai edes todella tyylikkäälle perinteiselle tehojakkupuvulle.


Business Casual naisille ei siis tarkoita...


 • hihattomia yläosia tai toppeja

 • läpinäkyviä puseroita

 • syviä kaula-aukkoja tai puolipaljaita rintoja

 • litteitä narusandaaleja/varvastossuja

 • lenkkareita

 • "tappajakorkkareita" 10 -senttisine korkoineen

 • vaaleita tai repeytyneitä farkkuja

 • logollisia t-paitoja

 • isoa määrää koruja

 • sekaisia hiuksia ja suttuista meikkiä


Kuinka pitää Business Casual mukavana


Kun pukeudut töihin, mukavuuden pitäisi olla mielessäsi, mutta se ei tarkoita, että reikäiset lempiverkkarit olisi kutsuttu maanantaiaamun viikkopalaveriin.


Kun ajattelet kaikkein mukavinta asuasi, ajattelet todennäköisesti yöpukuasi, mutta Business Casual voi olla mukavaa ilman suosikkipuputossujasikin. Mieti siis, mikä on mukavaa ja mikä on mautonta.


Se alkaa alusvaatteista (Jep, sanoin sen!)


Totuus on, että sinulla voi olla molempien maailmojen parhaat puolet - bisneksen ja vapaa-ajan. Business Casualin ei tarvitse olla epämukavaa. Voit tehdä säätöjä lähes kaikkeen, mitä käytät työssäsi mukavuuden lisäämiseksi. Aloitetaan pohjakerroksesta.


Aloita vaihtamalla röyhelöiset, pitsiset alusvaatteet saumattomiin puuvillaisiin alusvaatteisiin. Etenkin töihin pukeutuessa ei tarvitse käyttää upeita alushousuja. Pidä ne yksinkertaisena ja mukavana, niin tunnet olosi hyväksi koko päivän. Jätä ne muut alusvaatteet vapaa-ajallesi.


Erotu vaatteillasi


Samoin vaihda vanhentuneet mekkosi tai housusi uuteen pariin, joissa on joko korkea vyötärö tai joustava vyötärö (tai molemmat).


Lopuksi, sen sijaan, että käyttäisit jäykkää, persoonatonta kotelomekkoa, kokeile pukeutua hieman löysempään mekkoon, kuten vaikka napitettavaan paitamekkoon. Tällä tavalla näytät edelleen fiksulta ja ammattimaiselta, mutta tavalla, joka tuntuu vähemmän rajoittavalta ja autenttiselta.


Kun ulkona on kuuma ja sisällä pakkasta


Työskentely helteisten kesäkuukausien aikana tuo mukanaan omat haasteensa – sekä kuumana että kylmänä. Jos olet työmatkalla erittäin kuumana päivänä, sinun kannattaa pukeutua pellavaan tai muuhun viileään mekkoon.


Jos hihattomat topit ovat hyväksyttäviä työpaikallasi, se on myös loistava tapa vilvoitella.


Lisäksi meillä on nykyisin ilmastointiongelma, jossa ulkona paistuu, mutta sisällä on aivan liian kylmää (ilmalämpöpumput viilennyksellä). Tässä tapauksessa kerrostaminen on ystäväsi. Käytä hihatonta toppia tai lyhythihaista paitamekkoa, mutta lisää päälle neuletakki (tai pidä sellainen työpöydälläsi) ja ehkä ei kannata laittaa avokärkisiä kenkiä, jotta pikku varpaasi säästyvät keinotekoiselta paleltumilta.


"Tavoitteena on pukeutua töihin sopivasti, kauniisti ja niin, että on hyvä olla."


Mikäli tykkäsit tästä postauksesta, jaathan sen myös kavereillesi ja muille tyylistään kiinnostuneille sivun alareunassa olevilla jakonapeilla, kiitos.


Liity myös uutiskirjeen tilaajaksi ja saat joka keskiviikko lisää tietoa ja vinkkejä niin väreistä, tyylistä kuin meikkauksesta.Lumoudu tyylistäsiTyylilady JaanaPS. Jos et ole varma sinulle sopivista väreistä ja haluat ammattimaisen mielipiteeni, voit ostaa Lumoudu väreistäsi -värianalyysin JaSie Shopista. Mikäli haluat sekä värisi että tyylisi kuntoon kerralla, voit ostaa myös Lumoudu tyylistäsi -tyylianalyysin. Koko paketin saat 20 % edullisemmin (sisältää henkilökohtaisen värianalyysin sekä lisätietoja kehon muodosta, mittasuhteista, kasvojen piirteet ja tietysti kuinka persoonallisuutesi vaikuttaa tyyliisi). Molemmat analyysit voidaan tehdä myös verkon välityksellä.


PPS. Käy kurkkaamassa Jasien Insta, sieltäkin saattaa löytyä jokunen vinkki tai tarjous.


Kuvat

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Tilaa Täydellisen tyylin työkalut sähköpostiisi

Kiitos uutiskirjeen tilaamisesta!

P.S. Ei huolta, pääset listalta pois halutessasi helposti koska tahansa ja tietosi ovat turvassa.

bottom of page