Meillä on enemmän vaatteita kuin koskaan ennen, joten miksi meistä tuntuu jatkuvasti, ettei meillä ole mitään päälle pantavaa?
Tässä postauksessa kerron sinulle
Kuinka paljon suomalainen käyttää keskimäärin rahaa vaatteisiin?
Vuonna 2021 suomalainen käytti vaatteisiin keskimäärin 700 euroa ja kenkiin 120 euroa (STJM). Vuonna 2019 määrä oli suurempi eli 764 € ja kenkiin reilu 130 €. Tilastot eivät kerro esimerkiksi käsilaukkuihin tai muihin asusteisiin kulutettuja euromääriä.
Vuonna 2019 suomalaiset käyttivät rahaa vaatteisiin yhteensä 4,2 mrd euroa, vuonna 2020 3,2 mrd euroa ja vuonna 2021 3,9 mrd euroa (STJM). Vuosien 2020 ja 2021 summien pieneneminen johtuu koronan aiheuttamasta kulutuksen vähenemisestä.
Suomessa, jonka asukasluku on hieman yli 5,5 miljoonaa (SVT, 2019), ostetaan uutena vuosittain noin 70 miljoonaa kiloa tekstiilejä ja niiden poisheittomäärä on suunnilleen sama. Tämä tarkoittaa siis sitä, että käytännössä jokaista uutta, kaupasta ostettua tekstiiliä kohden yksi heitetään roskikseen (Saramäki, 2014, 14).
Vaatteiden hinnan laskiessa on myös materiaalien laatu laskenut. Tämä on vaikuttanut käytettyjen vaatteiden myyntiin ja kierrätettävyyteen. Vaatteiden huono laatu ei ole ainoa tekijä vaatteiden lyhyelle käyttöiälle. Uudet trendit ja muoti tekevät vaatteista nopeasti vanhan näköisiä ja epätrendikkäitä, mikä saa kuluttajan vertaamaan itseään ympäristöönsä ja haluamaan uutta. (Niinimäki, 2011, 24, 30.) (Pro gradu-tutkielma Janette Virtanen).
57,5 % eli 194 vastaajaa kertoo joskus myyneensä uutena ostamiansa vaatteita käyttämättömänä eteenpäin. Suurin osa vastaajista kutsuu tällaisia vaatteita hutiostokseksi tai heräteostokseksi, jotka johtuvat useimmiten kiireestä, väsymyksestä, ajattelemattomuudesta tai ostohetken tunnetilasta (Pro gradu-tutkielma Janette Virtanen).
Kuinka paljon vaatteita nainen keskimäärin omistaa?
Virtasen tekemässä kyselyssä pyydettiin vastaajia arvioimaan montako vaatekappaletta he omistavat. Vastaajista 19,0 % (n=64) arvioi omistavansa noin 80-100 vaatekappaletta. Kuten kaavio 3 osoittaa, omistettujen vaatteiden lukumäärä jakautuu melko tasaisesti 100:n vaatteen molemmin puolin. Vastaajista vain 2,4 % (n=8) arvioi vaatemääräkseen yli 400 vaatekappaletta ja vain kuusi vastaajaa kertoo omistavansa alle 30 vaatekappaletta (Pro gradu-tutkielma Janette Virtanen).
Kaikella tuolla vaatemäärällä luulisi kuitenkin meidän olevan tyytyväisempiä. Saattaa olla, että vaatekaapissa on hiukan liikaa vaatteita, mikäli siellä on yli 400 vaatekappaletta. Toisaalta taas alle 30 vaatekappaletta on aika minimalistinen määrä selviytyä eri vuodenajoista.
Valitettavasti Suomesta ei löydy tuoretta tutkimusta vaatekaappimme sisällöistä, mutta erään amerikkalaisen (ClosetMaid) 1000 naisen tutkimuksen tulokset paljastivat, että:
44 % ei löydä määrättyä vaatetta kaapistaan
33 % vaatteistamme on liian tiukkoja
22 % vaatteistamme on liian löysiä
21 % vaatteistamme on käyttökelvottomia huonon kuntonsa vuoksi
14 % vaatteistamme ei ole koskaan käytetty
10 % heistä on masentunut joka kerta, kun he avaavat vaatekaapin ovet.
"Peräti 14 % vaatteista ei ole koskaan edes käytetty,mutta kuitenkin ostettu vaatekaappiin tilaa viemään!"
Kuinka monta vaatetta meidän PITÄISI omistaa? Lisäksi, kuinka voimme hyödyntää kaikkia omistamiamme vaatteita?
Aloitetaan siitä, kuinka monta vaatetta tarvitsemme.
Kuinka monta vaatetta naisella pitäisi olla?
Naisen vaatteiden määrä riippuu kolmesta tekijästä: elämäntyylistäsi, työstäsi ja ilmastosta, jossa asut. Näiden tekijöiden pitäisi auttaa sinua päättämään, kuinka paljon vaatteita tarvitset jokapäiväisessä elämässäsi.
Täydellisen määrän vaatteita pitäisi kestää kahden pesun välillä.
Niin paljon kuin haluaisin antaa sinulle suoran numerollisen määrän, en pysty siihen, sillä määrä vaihtelee todella paljon henkilöstä toiseen ja omasta elämäntyylistäsi johtuen. Esimerkiksi Etelä-Suomessa ei tarvita niin paljon talvivaatteita kuin Pohjois-Suomessa ja kesävaatteita taas pohjoisemmassa vähemmän kuin etelässä.
Tiedän, että mietit siellä ruudun takana, että montako vaatetta ammattilaisella on. Suoraan sanottuna minullakin on niitä aivan liikaa ja myönnän, että kaapissani on muutama tavoitevaate tilaa viemässä. Minulla on myös 3 pitkää juhlamekkoa, jotka pitäisi joko myydä tai tehdä niistä jotain muuta. Olen joskus työni vuoksi tarvinnut pitkiä juhlapukuja, mutta se aika on jo mennyt.
Esimerkkilista
Kokosin tähän listan vaatteita naiselle, joka asuu kylmässä ilmastossa eli esimerkiksi täällä Suomessa. Nämä määrät riittävät kestämään noin viikon ilman pyykkäämistä. Nämä luvut perustuvat omaan kokemukseeni ja useiden tuntemieni naisten kokemuksiin, jotka kaikki elävät erilaisia elämäntapoja. Listaan tulee lisäksi erilaisten harrastusten yms. vaatimat vaatekerrat. Alla siis vain peruslista.
Jokaisella tulee olla vähintään 7 pikkuhousut, 3 rintaliivit, 7 paria sukkia ja 2 yöpukua tai pyjamaa. Nämä kohteet eivät sisälly alla olevaan luetteloon.
TAKIT | PAIDAT | HOUSUT | HAMEET | KENGÄT | SEKALAISET | LAUKUT |
1 paksu takki 2 villatakkia 1 urheilutakki 1 farkkutakki tai muu jakku | 5 pitkähihaista paitaa 5 neuletta 3 t-paitaa 5 aluspaitaa | 1 paksut housut 2 verkkarit taileggingsit 2 farkut 1 juhlahousut | 1 hame 1 mekko | 1 juhlakengät 2 vapaa-ajan kengät 2 saappaat | 1 huivi 1 lakki 1 vyö 7 paksuja sukkia | 1 työlaukku 1 rento laukku |
Loppujen lopuksi ei ole väliä onko sinulla 50 vai 500 vaatetta kaapissasi. Kaikki tiivistyy tähän YHTEEN KYSYMYKSEEN.
Toimiiko vaatekaappisi?
Vastaa näihin kysymyksiin:
Avaatko vaatekaappisi ja sanot: "Minulla ei ole mitään päälle pantavaa?"
Käytätkö yli 5 minuuttia aamulla asusi valintaan?
Sopivatko vaatteesi NYKYISEEN elämäntapaasi?
Ostatko lisää juhla-asuja TAI arkiasuja?
Pidätkö vaatteistasi tunteellisista syistä?
Onko sinulla liian pieniä tai liian isoja vaatteita siltä varalta, että laihdut tai lihot?
Tunnetko itsesi masentuneeksi pukeutuessasi?
Onko sinulla vaatteita, jotka kaipaavat korjausta tai muutosta?
Jos vastasit KYLLÄ yhteen tai jopa kaikkiin näistä kysymyksistä, on aika arvioida vaatekaappisi uudelleen!
"Ongelma EI ole siinä, että sinulla on liian paljon tai liian vähän vaatteita kaapissasi."
Kyse on siitä, että sinulla ei ole kaapissasi OIKEITA vaatteita NYKYISEEN elämäntyyliisi. Aina kun meillä on elämäntyylimuutos, myös vaatetarpeemme muuttuvat.
Meillä on tapana pitää kiinni vanhoista vaatteista joko tunteellisista syistä tai siksi, että luulemme tarvitsevamme niitä tulevaisuudessa. Pidämme myös vaatteista kiinni, kun laihdumme tai lihomme.
Vaatteista - joita emme käytä - kiinni pitäminen, luo vain visuaalista sotkua, jota sinun on katsottava joka ainoa aamu. Sen ei tarvitse olla näin.
Täytä kaappisi vaatteilla, joita tarvitset, tunnet olosi mukavaksi ja pidät päälläsi joka päivä.
Luo unelmiesi vaatekaappi
Muutamalla yksinkertaisella säädöllä vaatekaappiisi voit:
pitää kaappisi täynnä vaatteita, joita rakastat.
pukeutua upeisiin asuihin alle 5 minuutissa.
pitää vaatteita, jotka sopivat sinulle.
käyttää vaatteita, joissa tunnet olosi hyväksi.
saada järjestyksessä olevan vaatekaapin, jossa on paikka jokaiselle vaatteelle, asusteelle ja kengälle.
saada kohteliaisuuksia joka kerta, kun menet johonkin.
Olen jo 7 vuotta auttanut ihmisiä luomaan vaatekaappeja, jotka ovat täynnä vaatteita, joita he rakastavat käyttää ja jotka ovat vuosikausia hyviä - ja autan mielelläni sinuakin!
Tämän yksinkertaisen 3-vaiheisen prosessin avulla sinulla on joka päivä kaappi täynnä vaatteita, joista pidät ja joissa tuntuu hyvältä.
VAIHE 1: POISTAMINEN
Käy vaatekaappisi läpi ja poista jokin seuraavista vaatteista. Voit myydä ne edelleen, lahjoittaa ne tai korjata/puhdistaa/muuttaa niitä tarvittaessa.
vaatteet, jotka eivät sovi sinulle tänään, mukaan lukien liian suuret, liian pienet tai joita on korjattava
vaatteet, jotka eivät sovi NYKYISEEN elämäntyyliisi
vaatteet, joita et ole koskaan käyttänyt
kaikki, mikä ei tunnu hyvältä tai ei näytä hyvältä päälläsi
vaatteet, jotka ovat tahriintuneet, repeytyneet tai kuluneet
vaatteet, joita pidät tunteellisista syistä, mutta et koskaan käytä niitä. Tämä sisältää juhlamekot, ensitreffiasut, hääpuvut jne.
kaikki vaatteet, joita et ole käyttänyt viimeisen vuoden aikana
Kuulostaa intuitiiviselta poistaa tavaroita kaapistasi, kun yrität saada toimivaa vaatekaappia, mutta kuten yllä olevista kysymyksistä huomaat… säilytät usein vaatteita vääristä syistä.
Kun poistat ne kohteet, jotka eivät enää toimi sinulla - visuaalinen sotku - sinulla on vaatekaappi täynnä vaatteita, joita rakastat käyttää!
ASKEL 2: ORGANISOINTI
Nyt, kun sinulla on enää vain vaatteita, joista pidät ja jotka näyttävät hyvältä päälläsi, on aika järjestää ne.
Järjestä vaatekaappisi mieluummin luokituksen mukaan kuin asujen mukaan.
Ryhmittele esimerkiksi kaikki vaatteesi näin:
topit
t-paidat
puserot
neuleet
hameet
farkut
housut
(leggingsit) – (tyylikäs nainen ei käytä legginsejä)
mekot
jakut/takit
pyjamat
sukat jne.
Syy ryhmitellä vaatteesi luokituksen eikä asujen mukaan on se, että voit tarkastella vaatteitasi yksittäisinä kappaleina, joita voit käyttää toistensa kanssa, eikä asuina, joita voidaan käyttää vain yhdellä tavalla, yhtenä asuna.
ASKEL 3: LISÄÄ OIKEAT VAATTEET
Kuinka monta kertaa olet seisonut vaatekaappisi edessä ja ajatellut, että jos minulla olisi vain sininen t-paita tähän bleiseriin ja farkkuihin kaveriksi? Tai käyttäisin näitä kenkiä useammin, jos minulla olisi ruskea vyö niiden kanssa?
Kun löydät nämä aukot vaatekaapistasi, KIRJOITA ne muistiin.
Sitten kun seuraavan kerran lähdet vaateostoksille, voit keskittyä ja lisätä vaatteita, jotka parantavat vaatekaappiasi sen sijaan, että ostaisit yksittäisiä vaatteita, jotka eivät perustu jo omistamiisi vaatteisiin.
"Toivon, että sinun vaatekaappisi on täynnä vaatteita, joita rakastat käyttää joka päivä!"
Jos sinulla on kysyttävää tai kommentteja vaatekaappisi parantamisesta, kerro minulle.
Kerro minulle alla oleviin kommentteihin myös, kuinka vaatekaappisi toimii sinulla.
Jos edelleenkin tarvitset apua värivuodenaikasi määrittelyyn, varaa itsellesi joko henkilökohtainen analyysi tai verkkoanalyysi.
Mikäli tykkäsit tästä postauksesta, jaathan sen myös kavereillesi ja muille tyylistään kiinnostuneille sivun alareunassa olevilla jakonapeilla, kiitos.
Liity myös Täydellisen tyylin työkalut -uutiskirjeen tilaajaksi ja saat joka keskiviikkoaamu lisää tietoa ja vinkkejä niin väreistä, tyylistä kuin meikkauksesta.
Lumoudu tyylistäsi
Tyylilady Jaana
PS. Jos et ole varma sinulle sopivista väreistä ja haluat ammattimaisen mielipiteeni, voit ostaa Lumoudu väreistäsi -värianalyysin JaSie Shopista. Mikäli haluat sekä värisi että tyylisi kuntoon kerralla, voit ostaa myös Lumoudu tyylistäsi -tyylianalyysin. Koko paketin saat 20 % edullisemmin (sisältää henkilökohtaisen värianalyysin sekä lisätietoja kehon muodosta, mittasuhteista, kasvojen piirteet ja tietysti kuinka persoonallisuutesi vaikuttaa tyyliisi).
Molemmat analyysit voidaan tehdä myös verkon välityksellä.
PPS. Käy kurkkaamassa Jasien Insta, sieltäkin saattaa löytyä jokunen vinkki.
Tekstit
コメント