top of page
  • Writer's pictureJaSie

Vaatekaappi - 6 loistavaa strategiaa täydellisen vaatekaapin luomiseen osa 2

Tämän sarjan toisessa osassa, joka käsittelee 6 loistavaa strategiaa täydellisen vaatekaapin luomiseen, tarkastelen kolmea strategiaa, joita sinun on todella mietittävä. Mitä sinulla on tällä hetkellä vaatekaapissasi sekä asioita, jotka on otettava huomioon ennen, kuin teet mitään uusia ostoksia kaappiisi lisättäväksi. Tänään käsitellään laatua, mietitään, onko vaatekaappisi nykyinen vai moderni ja kurkataan hieman persoonallisuuteesi.


Millainen on täydellinen vaatekaappi?


No, kaikki siinä sopii sinulle (lue osa 1.) ja siinä on myös seuraavat ominaisuudet lajiteltuna, lue eteenpäin…


 6 loistavaa strategiaa täydellisen vaatekaapin luomiseen
Täydellinen vaatekaappisi?

3. Laatu


Onko laatu hyvä?


Laatu on enemmän kuin hinta! Sinun on otettava huomioon kankaan ja valmistamisen laatu sekä istuvuus (puhun tässä vaatteen istuvuudesta kehollesi). Laadukas vaate näyttää paremmalta ja saa sinut näyttämään myös laadukkaammalta, joten jos olet menossa pyytämään palkan korotusta tai ylennystä, tämä auttaa sinua, sillä vaatteesi kertovat, että arvostat itseäsi ja myös muita, joten ehkä he suostuvat maksamaan sinulle enemmän palkkaa tai saat ylennyksen.


Kangas


Kangas on yksi tärkeimmistä laadun näkökohdasta katsottuna. Hyvälaatuinen kangas kestää paljon pidempään ja näyttää paremmalta käytettynä. Akryylistä - tai mistä tahansa akryylisisällöllisestä - valmistetut kankaat eivät vain ole rahan arvoisia. Ne menevät huonoksi todella nopeasti ja näyttävät kuluneilta ja vanhoilta hyvin pian. Olen nähnyt neulepuseroita asiakkaiden kaapissa ja kun olen sanonut, että ne näyttivät vanhoilta ja kuluneilta, he vastaavat "mutta minulla on se ollut vasta pari viikkoa". Muista, sinua on varoitettu - älä osta tekokuituisia vaatteitta!


Etsi laadukkaita kankaita, olivatpa ne sitten luonnonkuituja, kuten puuvillaa (varmista, että kudos on tehty ohuemmasta langasta ja se on tiivistä), pellavaa ja villaa - etsi esimerkiksi merinovillaa, koska siinä on pidempi kuitu, joka ei nyhräänny niin nopeasti, eikä kutistu, kuten halpa villa lyhyillä kuiduilla tekee. Alpakka ja Kasmir ovat myös erittäin hyviä valintoja.


Valmistaminen


Onko vaate hyvin valmistettu? Miltä saumat näyttävät? Onko päälliompeleita? Näyttävätkö ne tasaisilta ja siisteiltä vai huonoilta? Ovatko helmat ommeltu sisäpuolelta niin, että et näe ompelua ulkopuolelta vai ei? Onko lankoja roikkumassa? Ovatko napit kunnolla kiinni? Onko se vuorattu? Pitävätkö kaikki saumat vai alkavatko ne purkautua?


Harkitse kaikkia valmistuselementtejä, kun ostat vaatteen tai päätät, tarvitsevatko nykyiset vaatteesi korjausta tai mietit, onko jo aika luopua niistä.


Hyvässä kunnossa?


Jos vaate on ollut vaatekaapissasi jonkin aikaa, mikä on sen nykyinen kunto? Näyttääkö se melkein uudelta vai siltä kuin olisit käyttänyt sitä jonkin aikaa? Onko väri raikas vai haalistunut? Onko se nyhrääntynyt (tiedäthän ne pienet pallot, jotka näkyvät kainaloissa ja hihoissa, kaikkialla, missä kangas hankaa)?


Kaikki, mikä näyttää vanhentuneelta, saa sinut näyttämään vanhemmalta, huolimattomalta ja antaa viestin, että et arvosta itseäsi tai olet laiska.


4. Nykyinen vai moderni


Ellet ole vintage -tyyppi, suosittelen, että haluat vaatekaappisi näyttävän nykyaikaiselta ja modernilta.


Nuorekkaalta näyttäminen on hyvin eri asia kuin yrittää näyttää nuorelta.


Nykyinen tarkoittaa, että olet kuitenkin joskus päivittänyt vaatekaappiasi. Että ideasi, asusi ja elämäsi eivät ole täysin juuttuneet aikavääristymään - menneisyyteen.


"Vanhanaikaiset vaatteet = vanhanaikaisia ideoita"


Tässä nopeatempoisessa, jatkuvasti muuttuvassa maailmassa, jossa elämme, on sinun oltava tietoinen siitä, että viestiminen siitä, että pysyt mukana tässä muutoksessa, on erittäin positiivinen ominaisuus. Tiedän kyllä, että se on tosi vaikeaa tehdä! Vaatteesi joka tapauksessa viestivät sinusta.


Mitä eroa on muodilla, trendillä tai klassikolla?


On muotia, joka kestää kauden tai enintään kaksi. Vaatteet eivät yleensä ole sen muotoisia tai värisiä, jotka miellyttäisi laajempaa osaa väestöstä.


Muodissa on trendejä, jotka kestävät 2-5 vuotta.


On klassikoita, jotka kestävät jopa 10 vuotta. Mutta klassikot muuttuvat silti. 1980-luvun bleiseri ei ollut 1990-luvun bleiseri, eikä se ole nykyajan bleiseri. Pieniä muutoksia tulee aina joskus, mutta silti tarpeeksi kiinnittääkseen huomion vaatteiden ikään.


 6 loistavaa strategiaa täydellisen vaatekaapin luomiseen
Eri vuosikymmenten bleiserimuotia.

Kun katsot näitä takkeja 1980-luvulta 1990-luvulle, mitä muutoksia huomaat? 1980-luvun takit olivat usein kaksirivisiä, niissä oli valtavat olkapehmusteet, ne olivat pitkiä ja muodoltaan laatikkomaisia.


1990-luvulla olkapäät eivät enää olleet pehmustettuja, mutta pidempi pituus pysyi yleisenä ja päällitaskut olivat yleisiä, samoin kuin erittäin värikkäät kankaat.


Vuoteen 2010 mennessä päivän klassinen takki jo oli huomattavasti lyhyempi eli päättyi ylälantiolle. Käytettiin paljon myös vyötärömittaisena (vaikka siinä ei olisi ollut peplumia) ja oli yleisimmin yksirivinen.


Olen maininnut aiemmin kirjoituksessani kankaan, mutta luonnonkuituja lukuun ottamatta kaikki tekokankaat muuttuvat ajan myötä. Varhaiset synteettiset materiaalit näyttävät hyvin erilaisilta kuin nykyiset synteettiset materiaalit. Pelkästään kangas voi paljastaa vaatteen iän ja saada sen näyttämään muodista poistuneelta.



5. Persoonallisuutesi


Onko se edelleen sinua?


Kun katsot vaatteita, jotka ovat saattaneet olla suosikkejasi vuosikausia ja siksi pidät niistä edelleen, kysy itseltäsi "Onko vaate edelleen minua?"


"Oletko sinä tätä päivää vai jostain menneeltä ajalta?"

Joskus pidämme asioista kiinni muistoja varten, ikään kuin ne katoaisivat, jos emme enää omista "asiaa", johon kiinnitämme ne. Onneksi muistot säilyvät, joten voit päästää vaatteesta irti, jos se ei enää palvele sinua haluamallasi tavalla.


 6 loistavaa strategiaa täydellisen vaatekaapin luomiseen
Ovatko vaatteesi enää sinua - sinun persoonaasi?

Me kaikki kasvamme ja muutumme. Persoonallisuutemme muuttuu ajan myötä. Se, että rakastimme vaatetta jossain vaiheessa elämäämme, ei tarkoita, että meidän on edelleen rakastettava sitä samalla tavalla. Jos katsot vaatetta nyt, vaikka olisit tykännyt käyttää sitä aiemmin, voitko nähdä itsesi käyttävän sitä uudelleen tänään tai huomenna?


Voit olla myös tottunut ostamaan sellaisia vaatteita, joita jo omistat ja ehkä ne eivät enää todellakaan ilmaise sitä, kuka olet tänään? Kannattaa ehdottomasti muutaman vuoden välein pohtia uudelleen, kuka olet ihmisenä - persoonana ja miten haluat tulla nähdyksi. Mikä on viesti, jonka haluat välittää maailmalle siitä, kuka olet tänään? Mitkä ovat arvosi? Kuinka ilmaiset aitoa itseäsi asujen ja asusteiden avulla? Nämä asiat käsittelen yksityiskohtaisesti tyylianalyysissäni, jos haluat apua vaatteidesi tulkitsemisessa.


"Ihannetapauksessa vaatekaappisi tulee olemaan täynnä vain sellaisia vaatteita, joista pidät ja ne rakastavat sinua."

Tässä osa 2 – lue myös osa 1 ja osa 3 myöhemmin! Kerro kommenteissa, mitä olet oppinut siitä, kuinka nykyinen vaatekaappisi sopii sinulle, joka olet tänään? Nyt tiedät osan siitä, miten toimia, jotta saat vaatekaapin, jossa on vaatteita, joita rakastat ja vaatteesi rakastavat sinua. Ajatuksia? Mietteitä? Kysymyksiä? Jos tarvitset apua tyylipersoonasi määrittelyyn, varaa itsellesi Persoonallisen tyylin testi ja tulkinta, sillä se saattaa olla sinulle paikallaan. Mikäli tykkäsit tästä postauksesta, jaathan sen myös kavereillesi ja muille tyylistään kiinnostuneille sivun alareunassa olevilla jakonapeilla, kiitos. Liity myös uutiskirjeen tilaajaksi ja saat joka keskiviikko lisää tietoa ja vinkkejä niin väreistä, tyylistä kuin meikkauksesta. Lumoudu tyylistäsi Tyylilady


PS. Jos et ole varma sinulle sopivista väreistä ja haluat ammattimaisen mielipiteeni, voit ostaa Lumoudu väreistäsi -värianalyysin JaSie Shopista. Mikäli haluat sekä värisi että tyylisi kuntoon kerralla, voit ostaa myös Lumoudu tyylistäsi -tyylianalyysin. Koko paketin saat 20 % edullisemmin (sisältää henkilökohtaisen värianalyysin sekä lisätietoja kehon muodosta, mittasuhteista, kasvojen piirteet ja tietysti kuinka persoonallisuutesi vaikuttaa tyyliisi). Molemmat analyysit voidaan tehdä myös verkon välityksellä. Kuvat




Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Tilaa Täydellisen tyylin työkalut sähköpostiisi

Kiitos uutiskirjeen tilaamisesta!

P.S. Ei huolta, pääset listalta pois halutessasi helposti koska tahansa ja tietosi ovat turvassa.

bottom of page