top of page
  • Writer's pictureJaSie

Värien psykologiaa – Keltainen

Keltainen on pääväri, mikä tarkoittaa, että et voi sekoittaa kahta väriä sen luomiseksi. Myös sininen ja punainen ovat päävärejä. Keltainen sijaitsee väriympyrässä oranssin ja vihreän välissä. Aurinkoon yhdistettynä se tarkoittaa optimismia, iloa, valaistumista, mutta myös kaksinaamaisuutta, pelkuruutta ja pettämistä.

 

Värien psykologiaa - Keltainen väri voi olla kirkas ja intensiivinen, minkä vuoksi se voi usein herättää voimakkaita tunteita. Keltainen kiinnittää nopeasti huomion, mutta se voi myös olla haastava, kun sitä käytetään liikaa. Se voi näyttää lämpimältä ja kirkkaalta, mutta se voi myös johtaa ns. visuaaliseen väsymykseen.


Värien psykologiaa – Keltainen


Tästä postauksesta opitVärien psykologiaa – Keltainen - historiaa

 

Keltainen oli yksi ensimmäisistä taiteessa käytetyistä väreistä keltaisen okrapigmentin laajan saatavuuden vuoksi. Muinaiset egyptiläiset maalasivat jumalansa keltaiseksi, jotta se muistuttaisi kultaa. 1300-luvulta lähtien keltaisesta on tullut kateuden, mustasukkaisuuden ja petoksen väri - väri, johon ei voi luottaa.

 

Aikaisemmin auringon ja kullan värisestä keltaisesta tuli yksi vähiten suosituista sävyistä. Sen kyseenalainen maine on kestänyt tähän päivään asti - muihin väreihin verrattuna keltainen on usein persoonallisuuden negatiivisten ominaisuuksien symboli.

 

Keltaisen kulttuuriset merkitykset

 

Keltainen on väri, jolla on yleinen vetovoima. Tämä voi johtua siitä, että yhdistämme sen auringonpaisteeseen. Keltainen on narsissien, päivänkakkaroiden ja auringonkukkien väri. Se on kevään väri, joka puhuu uudesta elämästä ja uusista aluista. Silti se tarjoaa erilaista symboliikkaa eri kulttuureissa.

 

Afrikassa keltainen symboloi vaurautta ja asemaa. Se saattaa tuntua oudolta länsimaisista ihmisistä, jotka ovat taipuvaisempia ajattelemaan varallisuutta ja asemaa kullan ja purppuran muodossa.

 

Lähi-idässä keltainen symboloi surua. Se on erityisen surullinen väri Egyptissä. Myös Latinalaisen Amerikan maissa on tapana nähdä surua.

 

Aasia on sekalainen seurakunta keltaisen suhteen. Japanissa se on kuninkaallinen väri ja se yhdistetään rohkeuteen ja vaurauteen. Thaimaassa onni on keltaisen ensisijainen symboliikka, kun taas Kiinassa se liitetään usein pornografiaan.

 

Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa keltainen yhdistetään auringonpaisteeseen ja hyvään säähän. Siksi se on meille kevään väri. Jotkut sanovat, että keltainen yhdistetään myös vieraanvaraisuuteen lännessä, vaikka Saksa ja Ranska saattavat olla eri mieltä. Keltainen on mustasukkaisuuden ja kateuden väri näissä kahdessa maassa.

 

Keltaisen merkitys ja psykologia

 

Väripsykologia kertoo, että tietyt värit pystyvät herättämään tiettyjä tunnelmia ja voivat jopa vaikuttaa käyttäytymiseen ja hyvinvointiin. Vaikka useat erilaiset tekijät, kuten aikaisemmat kokemukset ja kulttuuriset assosiaatiot, voivat vaikuttaa väriyhdistelmiin, joillakin väreillä on oikeasti taipumus herättää tiettyjä tunnelmia tai tunteita.

 

Keltainen liitetään myös iloisuuteen, onnellisuuteen, optimismiin. Se herättää toivoa ja innostusta. Keltainen edistää positiivista ajattelua sekä tiedon janoa. Sen luovuus keskittyy henkisiin puoliin, se inspiroi uusia ajattelu- ja toimintatapoja. Käytännön värinä se ohjaa ajatuksemme etsimään ratkaisuja ongelmiin sen sijaan, että se rohkaisisi unelmoimaan ihanteellisesta elämästä. Keltainen liittyy myös älykkyyteen ja logiikkaan - sillä on kyky parantaa analyyttistä ajattelua.

 

Keltainen auttaa nopeassa päätöksenteossa, varsinkin stressaavissa tilanteissa, kun mieli on ajatusten peitossa. Ei-emotionaalisena värinä keltainen jättää huomioimatta tunteet monimutkaisissa tilanteissa, organisoi ajatuksia ja valitsee nopeasti useista vaihtoehdoista. Keltainen lisää myös energiaa, optimismia ja luottamusta. Aivot vapauttavat enemmän serotoniinia, kun ihmistä ympäröi keltainen väri, minkä vuoksi tämä väri on onnen ja positiivisuuden symboli.


"Keltainen väri on kaikkein lämpimin väri."

 

Väripsykologiassa keltaisen uskotaan siis edistävän optimismia ja kohottavan mielialaa. Liian paljon keltaista voi kuitenkin aiheuttaa aggressiota tai turhautumista – se ei todellakaan ole rauhoittava sävy. Sen nykyaikainen yhteys vaaroihin ja turvallisuuteen tarkoittaa myös sitä, että kirkkaan keltainen voi tehdä hätkähdyttävän vaikutuksen.

 

Keltaisen väripsykologiset ominaisuudet

 

Huomiota herättävä


Koska keltainen on näkyvin väri, se on myös eniten huomiota herättävä väri. Keltaista voidaan käyttää pieni määrä huomioiden kiinnittämiseen, kuten liikennemerkkeihin tai mainoksiin.

 

Vaikea lukea

 

Keltainen on myös silmille eniten väsyttävää, koska siihen heijastuu paljon valoa. Keltaisen käyttäminen taustana paperilla tai tietokoneen näytöllä voi johtaa silmien rasitukseen tai ääritapauksissa jopa näön menetykseen.

 

Energinen

 

Keltainen voi myös lisätä aineenvaihduntaa.

 

Turhauttava

 

Keltainen voi myös aiheuttaa turhautumisen ja vihan tunteita. Vaikka sitä pidetään iloisena värinä, ihmiset menettävät todennäköisemmin malttinsa keltaisissa huoneissa ja vauvat itkevät enemmän keltaisissa huoneissa.

 

Lämmin

 

Keltainen on kirkas väri, jota kuvataan usein iloiseksi ja lämpimäksi.

 

Keltainen on energinen

 

Keltainen mielletään energiatehokkaaksi väriksi. Sitä käytetään usein tilanteissa ja tuotteissa, joiden tarkoituksena on luoda jännityksen tai energian tunne. Se on kirkas ja tarttuu heti silmään. Se voi näyttää tuoreelta, intensiiviseltä, ylivoimaiselta tai jopa röyhkeältä ja voimakkaalta omassa energiassaan.

 

Keltainen voi olla aggressiivinen

 

Vaikka se voi olla energinen väri, tällä intensiteetillä voi olla myös haittapuolensa. Joskus keltainen voi olla hyvin aggressiivisena ja jopa vastakkainasetteluna. Ihmiset voivat olla ärsyyntyneitä tai jopa vihaisia, kun heitä ympäröi keltainen.

 

Keltainen on monimutkainen

 

Tietenkin keltaisen vaikutukset voivat olla hyvin erilaisia ja monimutkaisia. Kaikki eivät reagoi tähän väriin samalla tavalla. Vaikka jotkut ihmiset saattavat pitää sitä kirkkaana ja iloisena, toiset voivat pitää sitä raivostuttavana ja vastenmielisenä. Jotkut saattavat yhdistää sen lämpimään kesäpäivään, kun taas toisille se saattaa muistuttaa huonoja muistoja tai assosiaatioita.

 

Keltainen on iloinen

 

Monet ihmiset näkevät keltaisen kirkkaana ja iloisena värinä. Mainostajat voivat käyttää sitä paitsi kiinnittääkseen huomion myös herättääkseen onnen tunteen.

 

Erilaisia keltaisen sävyjä

Värien psykologiaa – Keltainen

Keltainen persoonallisuustyyppi

 

Keltaista väriä kannattavat ihmiset ovat itsevarmoja, optimistisia ja iloisia. He ovat hyviä kommunikoijia ja he saavat helposti ystäviä. Vaikka he pitävätkin mieluummin pienestä läheisten ystäväpiiristä kuin osallistumisesta suuriin sosiaalisiin tapaamisiin.

 

Keltaiset tunnetaan perfektionisteina. Heillä on korkeat odotukset itseltään ja muilta. Kun nämä odotukset eivät täyty, keltaisista voi tulla erittäin kriittisiä ja tuomitsevia. Lyhytpinnaisuutensa vuoksi he voivat olla ankaria itselleen ja ympärillään oleville ihmisille.

 

Heidän impulsiivisuutensa vaikuttaa myös heidän rahankäyttöönsä. He tienaavat rahaa nopeasti, mutta kuluttavat sen vielä nopeammin. Heidän on vaikea vastustaa emotionaalista tarvetta käyttää rahansa impulsiivisesti asioihin, joita he eivät todella tarvitse. Muut rakastavat heitä loistavan huumorintajunsa ja kaiken kaikkiaan hauskan persoonallisuutensa vuoksi.

 

Keltaiselle persoonallisuustyypille on myös ominaista korkea riippumattomuus - he luottavat itseensä ja omaan emotionaaliseen vakauteensa. Keltaisilla on taipumus satuttaa tunteitaan, vaikka ne olisivat jo emotionaalisesti ylikuormitettuja. Tämä saattaa olla syy siihen, miksi heidän on myös havaittu olevan ahdistuneita. He ottavat liikaa vastuuta eivätkä koskaan pyydä apua, vaikka asiat menevät päin mäntyä.

 

Keltaiset eivät välitä yksin olemisesta, mutta joskus he haluavat olla jopa sinkkuja. Kuten ystävienkin kanssa, he valitsevat kumppanit huolellisesti ja nauttivat samalla omasta seurastaan. Keltainen on ehdottomasti ekstrovertti.

 

Keltaiset persoonallisuustyypit voivat usein olla liian tuomitsevia, ilkeitä ja heiltä puuttuu empatiaa.

 

Keltaiset persoonallisuustyypit on yhdistetty koleeriseen luonteeseen tavalla, jolla niitä kuvataan usein väkivaltaisiksi, kostonhimoisiksi ja lyhytnäköisiksi.


Keltaisen persoonallisuustyypin positiiviset ja negatiiviset ominaisuudet


Positiiviset ominaisuudet

Negatiiviset ominaisuudet

rohkea

pelkuruus

hallitseva

petollisuus

optimistinen

impulsiivisuus

lämmin

itsekkyys

energinen

aggressiot

onnellisuus

ärtyneisyys

toiveikkuus

tuomitsevaisuus

hauskanpito

ilkeys

itsevarmuus

empatian puute

ekstrovertti

perfektionisti


Keltainen väri liiketoiminnassa

 

Liiketoiminnassa keltainen voi olla liian häiritsevää ja voi aiheuttaa keskittymiskyvyttömyyden. Keltaisen kirkkaammat sävyt voivat myös aiheuttaa ärsytystä ja turhautumista. Oikean määrän käyttö voi luoda positiivisen ja lämpimän ilmapiirin ja se voi auttaa yritystä yhdistämään optimismia ja positiivisia tuloksia.

 

Kuinka käyttää keltaista

 

Keltaisen eloisa ulkonäkö tarkoittaa, että sitä on parasta käyttää, kun haluat herättää huomiota. Se toimii hyvin korostusvärinä, jossa se voi tuoda suunnitteluun energiaa ja iloisuutta. Sitä suosivat brändit, jotka haluavat erottua joukosta.

 

Mutta keltaisen voimakkuus tarkoittaa, että se ei sovellu käytettäväksi suurissa määrissä, koska se voi helposti hukkua.

 

Mitkä värit sopivat kirkkaan keltaisen kanssa?


Keltaisen voi yhdistää useisiin eri väreihin. Keltaista on pitkään käytetty purppuran sävyjen kanssa. Violetti on keltaisen vastaväri. Keltainen on myös hallitseva sinisen rinnalla, joka on sen täydentävä väri väriympyrässä. Se ponnahtaa puhtaan valkoisen ja mustan viereen tai sitä voidaan pehmentää käytettäessä harmaan rinnalla. Värit, jotka sopivat hyvin kirkkaan keltaisen kanssa, ovat:


Värien psykologiaa – Keltainen


"Miltä keltainen väri sinusta tuntuu?"

Yhdistätkö keltaisen tiettyihin ominaisuuksiin tai tilanteisiin? Muista, että ihmisten assosiaatiot väreihin eivät välttämättä ole universaaleja. Sekä kulttuurierot että yksilölliset kokemukset voivat vaikuttaa siihen, miten ihmiset tuntevat tiettyihin väreihin.

 

Jos haluat oppia lisää väreistä, käy kurkkaamassa nämäHaluatko tietää lisää muista väreistä ja niiden merkityksistä?
 

Mikäli tykkäsit tästä postauksesta, jaathan sen myös kavereillesi ja muille väreistään kiinnostuneille sivun alareunassa olevilla jakonapeilla, kiitos.


Lataa itsellesi "Viisi askelta upeaan vaatekaappiin - budjettisi rajoissa" E -kirja ja liity samalla "Täydellisen tyylin työkalut" -viikkokirjeen tilaajaksi. Saat joka keskiviikko lisää tietoa ja vinkkejä niin väreistä, tyylistä kuin meikkauksesta.Lumoudu väreistäsi


Tyylilady

Värien psykologiaa – Keltainen

PS. Jos et ole varma sinulle sopivista väreistä ja haluat ammattimaisen mielipiteeni, voit ostaa Lumoudu väreistäsi -värianalyysin JaSie Shopista. Mikäli haluat sekä värisi että tyylisi kuntoon kerralla, voit ostaa myös Lumoudu tyylistäsi -tyylianalyysin. Koko paketin saat 20 % edullisemmin (sisältää henkilökohtaisen värianalyysin sekä lisätietoja kehon muodosta, mittasuhteista, kasvojen piirteet ja tietysti kuinka persoonallisuutesi vaikuttaa tyyliisi).


Molemmat analyysit voidaan tehdä myös verkon välityksellä.


PPS. Käy kurkkaamassa Jasien Insta, sieltäkin saattaa löytyä jokunen vinkki tai tarjous.

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Tilaa Täydellisen tyylin työkalut sähköpostiisi

Kiitos uutiskirjeen tilaamisesta!

P.S. Ei huolta, pääset listalta pois halutessasi helposti koska tahansa ja tietosi ovat turvassa.

bottom of page