top of page
 • Writer's pictureJaSie

Värien psykologiaa - Punainen

Värien psykologiaa - Punainen edustaa voiman ja energian väriä. Se voi symboloida vaaraa tai iloa, se kiinnittää huomion ja luo lämmön tunteen. Se on lämpimin kaikista väreistä ja sillä on tulinen energia. Se herättää intohimoa ja spontaanisuutta, mutta sitä tulee käyttää varoen. Punaista käytetään lisäämään energiaa, itseluottamusta tai stimuloimaan motivaatiota.

Värien psykologiaa - Punainen

Värien psykologiaa - Punainen


Punainen on yksi kiehtovimmista väreistä, joka paljastaa erilaisia symboleita, merkityksiä ja assosiaatioita. Se liittyy yleensä vahvasti tunteisiimme, kuten rakkauteen, haluun ja vihaan. Punaisista hiuksista punaiseen maton tapahtumiin - se on väri, jota pidetään päätä kääntävänä lämpimien, kirkkaiden sävyjensä vuoksi.


”Väripsykologiassa punainen on voimakkain väri. Ja siten voi herättää myös voimakkaimmat tunteet.”

Punainen on pääväri. Se edustaa intohimoa, lämpöä ja seksuaalisuutta, mutta se tunnetaan myös värinä, joka edustaa vaaraa, väkivaltaa ja aggressiota. Punainen on väripyörässä violetin ja oranssin välissä. Punaista muistuttavat värit ovat ruusunpunainen ja punaoranssi.
Punaisen merkitys ja psykologia


Punaisella tiedetään olevan sekä fysiologisia että psykologisia vaikutuksia ihmisiin ja siten sillä on siis positiivisia ja negatiivisia vaikutuksia sinuun. Tutkimukset osoittavat, että sen lämmin ja eloisa sävy antaa sinulle enemmän energiaa toimia.


Punainen väri stimuloi jännitystä ja energiaa. Tämä stimuloiva väri liittyy myös jännitykseen.


Tutkimukset osoittavat, että punaiselle altistuminen tai pukeutuminen voi aiheuttaa joitain seuraavista fyysisistä vaikutuksista:


 • Kohonnut verenpaine

 • Tehostettu aineenvaihdunta

 • Lisääntynyt syke

 • Lisääntynyt hengitystiheys


Kaikki nämä fysiologiset muutokset saavat luonnollisesti energiatasosi nousemaan.


Värin tiedetään myös lisäävän ruokahaluasi lisäämällä aineenvaihduntaa, minkä vuoksi punainen on niin suosittu väri ravintoloissa.


Käsitteitä, jotka liittyvät punaiseen väriin


Rakkaus


Saatat olla yhtä mieltä siitä, että punainen on rakkauden väri, johon liittyy intohimoa, seksuaalisuutta, romantiikkaa ja himoa. Olitpa ihastunut, rakastunut tai vaikka sydämesi olisi särkynyt, ajattelet punaista väriä. Se välittää voimakkaita vetovoiman tunteita, jotka voivat energisoida ja lisätä sykettäsi.


Koska punainen liittyy romantiikkaan, se on valittu väri romanttisille lahjoille, kuten punaisille ruusuille, punaisille ilmapalloille ja jopa suklaille, joissa on punaisia nauhoja. Mietipä vaikka Ystävänpäivää….


Viha


Eri kulttuureista ihmiset yhdistävät punaisen intuitiivisesti vihan käsitteeseen. Tämä suhde on järkevä, koska monet ihmiset punastuvat kasvoillaan lisääntyneen verenkierron vuoksi, kun he ovat vihaisia.


Ilmaisun "näkee punaista" uskotaan perustuvan vihaan liittyviin fyysisiin ominaisuuksiin, mukaan lukien kasvojen ja kaulan punoitus, joka johtuu kohonneesta verenpaineesta.Teho ja voima


Muihin väreihin verrattuna punainen herättää voimakkaimpia tunteita - sekä terveellisiä että epäterveellisiä. Se saa sinut tuntemaan itsesi hallitsevaksi ja voimakkaaksi lisäämällä itsetuntoasi. Lisäksi punainen on rohkea väri, joka erottuu joukosta ja vaikuttaa siihen, miten muut näkevät sinut.


Esimerkiksi maailman nopeimmat ja ylellisimmät autot on useimmiten maalattu punaiseksi, kuuluisat ihmiset saavat yleensä punaisen maton kohtelun ja punaiseen pukeutuvia naisia pidetään kaikkein houkuttelevimpina. Siksi punaisen auton omistaminen, punaisella matolla kävely ja punaiset vaatteet antavat paljon enemmän valtaa kuin kaikki muut värit.


Punainen voi siis edustaa myös valtaa - suhdetta, joka löytyy kaikkialta nyky-yhteiskunnasta. Liikemiesten ympäri maailmaa käyttämä "voimasolmio" on perinteisesti punainen. Äläkä unohda pyhitettyä "punaista mattoa", joka on levitetty vain arvostetuimmille julkkiksille ja arvohenkilöille.


Joidenkin mukaan tämä yhdistyminen valtaan ja vaurauteen on syy siihen, miksi naiset pitävät punaisiin pukeutuneita miehiä niin houkuttelevina.


Yksi mahdollinen selitys sille, että punainen väri liittyy voimaan, on se, että tätä väriä käytetään usein kiinnittämään huomiota. Tämä lisääntynyt huomio merkitsee, että jokin on tärkeää ja voima ja tärkeys kulkevat usein käsi kädessä.


Intohimo


Ehkä ei ole yllättävää, että punainen symboloi myös intohimoa, rakkautta ja halua. Nämä assosiaatiot voivat selittää, miksi vastakkainen sukupuoli arvioi punaiseen pukeutunutta houkuttelevaksi ja kiihottavaksi. Syy seksuaaliseen kiihottumiseen on se, että verenkierto lisääntyy kiihottumisen aikana, jolloin iholle – erityisesti kasvoille – tulee punertava sävy.


Punainen antaa sinulle motivaatiota tehdä parhaasi tehdäksesi asioita, joita rakastat. Se sisältää voimakkaan kiinnostuksen ja innostuksen ilmaisun jostakin. Punainen kiihottaa tunteitasi, minkä vuoksi pyrit saamaan päätökseen tehtävän tai saavuttaaksesi tietyn tavoitteen, varsinkin jos se kiinnostaa sinua.


Luottamus


Punainen välittää myös luottamusta - tilaa, jossa uskot omiin kykyihisi ja ominaisuuksiisi. Punaisen mekon, punaisen takin tai punaisen huulipunan käyttäminen osoittaa, että ihminen on valmis ottamaan vastaan maailman ja tekemään suuren muutoksen. Punainen on tärkeä väri, joka näyttää ihmisille, mitä osaat tehdä.


Vaara


Kun katsot ympärillesi, punaista löytyy useista liikennemerkeistä. Miksi? Koska punaista pidetään usein "vaaran merkkinä". Se vaatii huomiota, minkä vuoksi meillä on punaiset liikennevalot ja punaiset stop -merkit. Lisäksi punaisen on todistettu lisäävän adrenaliiniasi ja auttavan sinua toimimaan nopeasti.


Suosittuja punaisen sävyjä


On olemassa yli 50 punaisen sävyä, joita käytetään laajalti moniin eri tarkoituksiin. Katsotaanpa joitain sen suosittuja muunnelmia:


Scarlet


Scarlet Red on sävy, jota parhaiten kuvaillaan erittäin kirkkaaksi punaiseksi, jossa on aavistus oranssia. Sen ulkonäkö on kuin liekkien väri ja se ilmentää auktoriteettia ja voimaa.


Verenpunainen


Se on voimakas punaisen sävy, joka muistuttaa veren todellista väriä. Verenpunainen liittyy joko positiivisiin tai negatiivisiin käsitteisiin. Se esimerkiksi symboloi elämää, mutta se liitetään usein kuolemaan, väkivaltaan, raivoon ja vastaaviin sen ulkonäön vuoksi.


Keisarillinen punainen


Tällainen sävy on kaunis punaisen sävy, kuten vesimelonin sisäpuoli. Sitä käytetään usein kulinaarisiin mainoksiin ja joidenkin graafisten suunnitteluprojektien värien valintaan. Keisarillinen punainen nähdään lämpimänä ja kirkkaana punaisena värinä.


Lisää punaisia sävyjä ovat esimerkiksi berry, blush, blood, burgundy, brick, candy, carmine, cherry, crimson, currant, lipstick, mahogany, merlot , rouge, ruby, sangria, tomaatti, Venetian red, vermilion, wine sekä paljon muita.


Värien psykologiaa - Punainen

Punaisen tyypin persoonallisuus


Punaista väriä suosivien ihmisten on yleensä havaittu olevan extrovertteja ajattelijoita, ulospäin suuntautuneita ja he nauttivat ihmisten seurasta ja elämästä täysillä. Sinua voidaan kuitenkin pitää myös kilpailevina ja anteeksipyytelemättöminä yksilöinä.


Vahvuuksiasi ovat objektiivinen ajattelu, kyky erottaa tehtävät ihmisestä ja olet kilpailunhaluinen. Olet myös tuloshakuinen, itsevarma ja hyvä päätöksenteossa. Mottosi on: Tehdään se nyt ja hyvänä päivänä punaiset ihmiset ovat päättäneet saavuttaa tuloksia. Johtajana haluat pitää järjestyksen tiimissäsi ja käytät mieluiten kovaa dataa tuottavuuden ja edistymisen mittaamiseen. Pidät kilpailusta ja hallinnasta ja pyrit aina menestykseen. Suurin pelkosi on hallinnan menettäminen ja/tai epäonnistuminen.


Stressitilanteesi syntyvät hallinnan menettämisestä, epäonnistumisista, keskittymis-kyvyttömyydestä tai kun päätöksen tekeminen kestää hetken. Kun koet stressiä, tulet kärsimättömäksi, ärsyyntyneeksi tai jopa aggressiiviseksi. On tärkeää antaa sinulle määräysvalta, kun näin tapahtuu, tekemällä päätös - tai jopa antamalla sinun itsesi tehdä se.


Positiiviset ominaisuudet


Punaisessa tyypissä on paljon, mistä pitää – olet kirkas, rohkea ja intensiivinen. Joten ei ole yllätys, että punaiseen persoonallisuuteen liittyy paljon positiivisia piirteitä.


Energinen

Jopa punaisen värin katsominen voi kiihdyttää aineenvaihduntaasi, kiihdyttää sykettäsi ja kohottaa verenpainettasi, joten tämä väri voi energisoida sinua tavalla, jolla harvat värit voivat. Punaiset persoonallisuudet ovat sopivasti erittäin energisiä.


Innostunut

Värähtelet korkealla energiatasolla, erityisesti tehdessäsi asioita, joista pidät, joten teet parhaasi menestyäksesi etujesi saavuttamisessa.


Itsevarma

Olet optimistinen, luja etkä pelkää puolustaa itseäsi. Koska uskot itseesi, et helposti pelkää kuulemaasi negatiivista asiaa, kuten kritiikkiä ja häpeällisiä kommentteja.


Intohimoinen

Intohimoisen luonteesi vuoksi otat asiat henkilökohtaisesti ja peräännyt harvoin. Tämän seurauksena sinulla on vahvoja tunteita monista asioista ja tiedät tarkasti, kuinka puolustaa uskomuksiasi. Useimmiten punaisten persoonallisuuksien intohimo palvelee sinua hyvin. Sinulla on intohimo ja innostus sekä erityisiin kiinnostuksen kohteista että koko elämästä.


Karismaattinen

Muut huomaavat nopeasti, kun tulet huoneeseen viehättävien ja säteilevien ominaisuuksiensa vuoksi. Jätät hyvän ensivaikutelman, joka saa yleisösi hämmästymään.


Kunnianhimoinen

Punainen on energinen väri, joka kiinnittää katseen, joten ei ole ihme, että punainen persoonallisuus on kunnianhimoinen. Teet kuitenkin enemmän kuin vain keksit tavoitteita - sinulla on myös energiaa seurata ja työskennellä saavutusten eteen.


Looginen ajattelu

Useimmat punaiset persoonallisuustyypit arvostavat logiikkaa tunteiden sijaan, varsinkin päätöksiä tehtäessä. Looginen ajattelusi sopii hyvin yhteen kunnianhimosi kanssa – kun olet tunnistanut tavoitteesi, käytät logiikkaa ja päättäväisyyttä saavuttaaksesi sen!


Luonnollinen johtaja

Saavutat muiden kunnioituksen, kun osaat tunnistaa olennaiset asiat sekä henkilökohtaisessa että työelämässäsi, mikä tekee sinusta luonnollisen johtajan. Tämän avulla toimit inspiraationa kaikille ympärilläsi.


Vahva-mielinen

Vahvuutesi ilmenee punaisen persoonallisuuden luottamuksesta ja vahvasta mielentilasta. Olet rohkea, päättäväinen ja sinulla on mielipiteitä. Olet aina valmis tekemään, mitä on tehtävä.


Värien psykologiaa - Punainen

Negatiiviset ominaisuudet


Jokaiseen väriin liittyy sekä positiivisia että negatiivisia tunteita, joten jos sinulla on punainen persoonallisuus, saatat huomata myös joitain ei niin hienoja piirteitä itsessäsi.


Anteeksiantamaton

Voimakkaiden tunteidesi vuoksi sinun on vaikea pyytää anteeksi konfliktissa ja myöntää olevasi väärässä.


Aggressiivinen

Kun et saa mitä haluat, voit olla aggressiivinen ja osoittaa väkivaltaista luonnetta. Vaikka saatat rauhoittua melko nopeasti, aina ei ole helppoa olla lähelläsi. Joillakin areenoilla (kuten urheilussa) tämä voi olla hyvä asia. Mutta kun kyse on ihmissuhteista, aggressio voi osoittautua tuhoisaksi.


Huomionhakuinen

Punainen on huomiota herättävä väri – siksi se on varoitusmerkki luonnossa. Joten loogisesti joku, jolla on punainen persoonallisuus, voi olla huomionhakuinen. Se ei ole aina huono asia, sillä nämä persoonallisuudet voivat olla ylenpalttisia ja hauskoja. Mutta liiallinen huomionhaku voi olla varsin masentavaa.


Vaikka punainen on eloisa väri, se liittyy myös kostoon ja vihaan. Kasvosi punastuvat usein, kun olet vihainen, minkä vuoksi punainen yhdistetään raivoon monissa kulttuureissa. Lisäksi punainen väri tarkoittaa väkivaltaa ja vaaraa, koska se muistuttaa ihmisveren väriä.


Punaiseen liittyy myös varoitusmerkkejä. Korkean näkyvyyden ansiosta se kiinnittää nopeasti ihmisten huomion varoituskyltteihin. Esimerkiksi punaiset liput osoittavat, että jotain kauheaa voi tapahtua ja siksi niitä käytetään varoittamaan ihmisiä uhkaavasta vaarasta.


Liian paljon punaista voi aiheuttaa aggressiota ja ärsytystä. On havaittu, että punainen voi lisätä sydämen- ja hengitystiheyttä. Tästä syystä voit tuntea itsesi valppaaksi ja stressaantuneeksi nähdessäsi punaista pitkään.


Impulsiivinen

Liiallinen intohimo johtaa usein impulsiivisuuteen ja saatat joskus huomata toimivasi ennen kuin ajattelet. Joskus unohdat toimintasi mahdolliset seuraukset, koska sinulla on voimakas halu tehdä asioita, joista pidät. Joskus impulsiiviset toimet voivat auttaa sinua turvaamaan ohikiitäviä mahdollisuuksia. Mutta muissa tapauksissa tällä tavalla toimiminen voi saada sinut vaikeuksiin!


Kärsimättömyys

Useimmiten hyvät asiat vievät aikaa. Mutta, kun olet punainen persoonallisuustyyppi, sitä voi olla vaikea muistaa. Punaisilla henkilöillä on usein vaikeuksia odottaa tuloksia tai asioita, joita he haluavat. Jos kärsimättömyytesi on riittävän kovaa, se voi alkaa häiritä sisäistä rauhaasi, joten tämä on ehdottomasti asia, jota kannattaa kehittää.


Liian kilpailunhaluinen

Koska uskot vahvasti siihen, ettet koskaan anna periksi, pidät koko ajan kiinni johtajuudesta, mikä usein johtaa muiden ihmisten tunteiden huomiotta jättämiseen vain päästäksesi huipulle.


Nopeasti vihastuva

Punainen yhdistetään vihaan kulttuureissa ympäri maailmaa, joten on järkevää, että punaiset persoonallisuustyypit ovat usein lyhytpinnaisia. Jos tämä kuvailee sinua, saattaa olla viisasta noudattaa hyväksi havaittua neuvoa laskea kymmeneen aina, kun olet vihainen.Värien psykologiaa - Punainen

Jos punainen on suosikkivärisi, se voi tarkoittaa seuraavaa:


 • Olet intohimoinen ja energinen persoona, joka ei pelkää riskien ottamista.

 • Olet henkilö, joka ryhtyy toimeen.

 • Olet itsevarma, tarmokas, taipuvainen impulsiivisiin toimiin.

 • Sinulla on usein vaihteleva mieliala.

 • Säteilet sellaista energiaa, mikä tekee kanssasi olemisesta jännittävää.

 • Innostuksesi ja intohimosi elämää kohtaan tarttuu.

 • Elät elämääsi täysillä ja kun rakastat, rakastat isosti!


Jos et pidä punaisesta väristä, se voi tarkoittaa seuraavaa:


Kuten saatat arvata, jos et pidä punaisesta, sinulla voi olla joitain persoonallisuuden piirteitä, jotka ovat punaisen persoonallisuuden suora vastakohta. Mutta usein se on hieman monimutkaisempaa.


Olet stressaantunut

Jos olet kovan stressin alaisena, punainen voi työntää sinut sensoriseen ylikuormitukseen. Intohimo ja energia voi olla liikaa, jos sinulla on jo vaikeaa.


Et ota riskejä

Kaikki eivät nauti suuren riskin ottamisesta. Jos et pidä punaisesta, riskinotto saattaa tuntua liian stressaavalta ja mieluummin pitäytyä huolellisissa päätöksissä.


Sinulla on vaikeuksia käsitellä vihaa

Kaikista maailman väreistä punainen liittyy luultavasti eniten vihaan. Ja jos sinun on yleensä vaikea kohdata vihaa (omaasi tai muiden), jopa punainen väri itsessään voi herättää negatiivisen reaktion.


Olet yliväsynyt

Jos olet sairas tai kroonisesti uupunut, saatat etsiä rauhallisia, rentouttavia tilanteita. Punainen ei todellakaan ole rentouttava väri, joten jos huomaat, että et pidä siitä, se saattaa olla osa syytä.


"Onko punainen sinun lempivärisi?"


Punainen liiketoiminnassa


Todellisuudessa kaikki eivät pidä punaisesta väristä. Punainen on joillekin ihmisille loistava tapa ilmaista seksuaalisuuttaan, intohimoaan ja elämänhaluaan.


Punaisen värin valitseminen edustamaan yritystäsi on riskialtis tie. Siksi sitä suositellaan käytettäväksi vain jo menestyneille yrityksille tai niille, jotka ovat varmoja liiketoimintastrategioistaan.


Punainen tarkoittaa motivaatiota, joka rohkaisee asiakkaita ryhtymään toimiin, mutta se ei takaa myönteistä vastausta. Paras tapa on käyttää sitä pieninä annoksina merkkinä intohimosta ja energiasta yritykselle.Satunnaisia faktoja punaisesta


Punainen on jännittävä väri, jolla on syvät merkitykset ja laajat ominaisuudet. Vaikka se saattaakin näyttää pelottavalta, punaisella on mielenkiintoisempia faktoja tarjottavanaan!


 • Punainen on ensimmäinen väri, jonka vauva näkee.

 • Punainen ei saa härkää vihaiseksi, koska ne eivät näe punaista väriä.

 • Planeetta Mars tunnetaan myös nimellä "Punainen planeetta".

 • Punaista valoa käytetään usein auttamaan sopeutumaan hämäränäköön, kuten yöaikaan ja muihin hämäriin tilanteisiin.

 • Punaisen värin näkeminen stimuloi ihmisen sydäntä.

 • Punaisella värillä katsotaan olevan pisin värien aallonpituus värispektrissä.

 • Punaiset karkit maistuvat makeimmalta.

 • Tutkimusten mukaan punaisiin pukeutuneet miehet ovat houkuttelevampia ja seksuaalisesti halutumpia kuin punaisiin pukeutuneet naiset.

 • Punainen on yksi yleisimmistä kansallisten lippujen väreistä.


Värien psykologiaa - Punainen

"Käytä punaista useissa eri muodoissa – huiveja, kynsilakkaa, laukkuja ja vaikka kenkiä, jos uskallat. Huomioi, mitä punainen saa sinut tuntemaan ja miten muut ihmiset reagoivat sinuun."

Haluatko tietää lisää muista väreistä ja niiden merkityksistä? 

Mikäli tykkäsit tästä postauksesta, jaathan sen myös kavereillesi ja muille väreistään kiinnostuneille sivun alareunassa olevilla jakonapeilla, kiitos.


Lataa itsellesi "Viisi askelta upeaan vaatekaappiin - budjettisi rajoissa" E -kirja ja liity samalla uutiskirjeen tilaajaksi. Saat joka keskiviikko lisää tietoa ja vinkkejä niin väreistä, tyylistä kuin meikkauksesta.Lumoudu väreistäsi


Tyylilady

Värien psykologiaa - Punainen
PS. Jos et ole varma sinulle sopivista väreistä ja haluat ammattimaisen mielipiteeni, voit ostaa Lumoudu väreistäsi -värianalyysin JaSie Shopista. Mikäli haluat sekä värisi että tyylisi kuntoon kerralla, voit ostaa myös Lumoudu tyylistäsi -tyylianalyysin. Koko paketin saat 20 % edullisemmin (sisältää henkilökohtaisen värianalyysin sekä lisätietoja kehon muodosta, mittasuhteista, kasvojen piirteet ja tietysti kuinka persoonallisuutesi vaikuttaa tyyliisi). Molemmat analyysit voidaan tehdä myös verkon välityksellä.


PPS. Käy kurkkaamassa Jasien Insta, sieltäkin saattaa löytyä jokunen vinkki tai tarjous.


KuvatAiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Tilaa Täydellisen tyylin työkalut sähköpostiisi

Kiitos uutiskirjeen tilaamisesta!

P.S. Ei huolta, pääset listalta pois halutessasi helposti koska tahansa ja tietosi ovat turvassa.

bottom of page