top of page
  • Writer's pictureJaSie

Värien psykologiaa - Musta

Oletko koskaan pysähtynyt pohtimaan, miten käyttämäsi vaatteet voivat vaikuttaa yleiseen mielialaasi? Lue, kuinka käyttämäsi värit voivat muuttaa mielialasi.


Värien emotionaaliset vaikutukset


Elämme maailmassa, joka on täynnä värejä ja kaikilla on suosikkimme, mutta tiesitkö, että värillä on paljon suurempi vaikutus elämäämme kuin uskommekaan.


Se voi vaikuttaa mielialaamme, ajattelutapaamme ja jopa luovuuteemme. Aamulla pukemasi asu voi todella muokata päivääsi. Väri voi tiedostamatta vaikuttaa mielialaasi ja tunteisiisi. Värit ovat tapa, jolla ehkä eniten ilmaiset itseäsi.


Helpoin ja yleisin tapa ilmaista itseäsi on vaatevalintasi. Sekä persoonallinen tyylisi että käyttämäsi värit kertovat paljon siitä, kuka sinä olet. Ei ole kahta täysin samanlaista ihmistä. Jopa kaksoset pukeutuvat usein dramaattisesti erilaisiin tyyleihin tai väreihin.


Värien psykologia on todella kiehtovaa ja toivon, että tämän artikkelisarjan päätteeksi inspiroidut kunnolla valitessasi aamulla oman asusi päivääsi.


Suuri osa väripsykologiasta liittyy luontoon. Tästä syystä merkitykset ovat melko yleisesti tunnustettuja. Kulttuurivaikutuksia on aina, mutta voimme kaikki yhtyä luonnossa esiintyviin merkityksiin.


Värien psykologiaa - musta
Vahva, hillitty, muodollinen, hienostunut, viettelevä, salaperäinen.

Musta


Mistä ne merkitykset löytyvät? Yö ja myrskyinen taivas tulevat ensimmäisenä mieleen. Musta ei ole turvallinen ja ystävällinen, musta voi olla pelottavaa. Emme näe kauas, kun on pimeää, joten emme ole varmoja, mitä tai kuka muu siellä on, se on mystistä. Kun nuo suuret tummat myrskypilvet leijuvat taivaalla, kuvailemme niitä usein uhkaaviksi, aavisteleviksi ja pelottaviksi.


Syy siihen, että mustaa käytetään niin usein liiketoiminnassa, on tehon näyttäminen.


On niin helppoa nähdä, että annamme tummemmille väreille enemmän tehoa kuin vaaleammille tai kirkkaammille väreille. Tummat värit ovat vakavampia. Kirkkaat värit ovat hauskempia. Vaaleat värit ovat ystävällisempiä.


Harkitse, milloin pukeudut mustaan – jos olet ujo ja pidät sosiaalisia tilanteita vaikeina, se ei ole oikea aika käyttää mustaa. Käytä sen sijaan vaaleampaa tai kirkkaampaa väriä, sillä se saa sinut näyttämään ystävällisemmältä ja lähestyttävämmältä, mikä auttaa muita tuntemaan olosi mukavaksi lähelläsi. Tarvitaan valtaa työpaikalla, silloin on aika pukeutua mustaan.


Mustaa pidetään ajattomana ja monipuolisena värinä, minkä vuoksi sitä käytetään niin laajasti vaateteollisuudessa.


Mustan värin psykologia ja merkitys


Mustalla voi olla erilainen symbolinen merkitys kaikille ja jokaisella voi olla erilainen reaktio väriin. Feng Shuissa musta harmonisoi kotisi, toimistosi ja muut ympäristösi. Se voidaan yhdistää vesielementteihin ja se herättää voimaa, mysteeriä ja rauhaa. Sillä voi olla jopa maadoittaa, kun sitä käytetään säästeliäästi.


Mustalla värillä on voimakkaita vaikutuksia ja se voidaan yhdistää hienostuneeseen elämäntapaan. Ajattele henkilöä, jolla on yllään pikkumusta mekko tai juhlapuku - hienostunut. Musta yhdistetään myös masennukseen, koska se voi sulkea meidät elämän positiiviselta puolelta ja pakottaa meidät katsomaan pettymyksiämme ja elämämme mustia tai negatiivisia puolia.


Mustan positiivisia piirteitä ovat suojaus ja mukavuus sekä vahva, hillitty, muodollinen, hienostunut, viettelevä, seksikäs, salaperäinen, loppu ja alku. Negatiiviset ominaisuudet ovat syrjäisiä, masentavia, pessimistisiä, salailevia ja pidättyviä.Jos musta on suosikkivärisi, se voi tarkoittaa seuraavaa:


• Saatat etsiä suojaa kaikilta ympärilläsi olevilta negatiivisuuksilta.

• Haluat ehkä luoda mysteerin auran ja kiehtovuuden, kuten seksikkäässä mustassa mekossa.

• Saatat olla käymässä läpi itsensä kieltämisen vaihetta etkä salli nautintoa ja iloa elämääsi.

• Pidät asioita sisälläsi etkä ole hyvä jakamaan itseäsi muille, mahdollisesti pelosta johtuen.

• Olet työssäsi järjestelmällinen ja varmistat, että kaikki on suoritettu niin kuin vaaditaan.


Jos et pidä mustasta väristä, se voi tarkoittaa seuraavaa:


• Olet kevytmielinen ja rento ihminen, et niin vakava, konservatiivinen ja muodollinen.

• Saatat tuntea, että se on masentava väri, varsinkin jos sinulla on onnellinen, ulospäin suuntautunut ja optimistinen elämänasenne.

• Et ole vallassa ja kontrollissa, sinulla on lempeä asenne ja musta on sinulle liian pelottavaa.

• Olet käytännöllinen ja maanläheinen etkä halua olla liian hienostunut.

• Sinulla saattaa olla lapsuudestasi peräisin oleva pimeän pelko, josta et voi päästää irti.


Kun katsot joitain suurimpia mustaan liittyviä sanoja, huomaat mysteerin, voiman, eleganssin, pahuuden ja surun. Puretaan niitä hieman.


Musta on mysteeri


Ensimmäinen assosiaatio mustalla on mysteeriin, tuntemattomaan ja piilotettuun. Musta on väri, joka liittyy salaiseen tietoon ja jopa liittyy paljon taikuuteen tai esoteerisiin ideoihin. Käytännöllisemmässä mittakaavassa musta on väri, joka piilottaa. Sitä voidaan käyttää piilottamaan tunteita, erottumaan maailmasta, jopa piilottamaan painoa, koska se on hoikistava väri.


Musta on voimaa


Musta liittyy valtaan. Se on pelottava väri, joka osoittaa, että mustaan pukeutunut henkilö erottuu muista ja se on väri, joka ilmaisee voimaa ja kurinalaisuutta. Musta ei yleensä ilmaise monia tunteita, vaan pikemminkin kätkee ne, antaen mustaan pukeutuneelle ylivoimaisen ilmapiirin.


Musta on eleganssi


Musta on väri, joka on varsin tyylikäs ja yksinkertainen samaan aikaan. Musta asu on tyylikäs verrattuna värikkääseen. Se on väri, jota käytetään erityisissä tilaisuuksissa tai kun henkilö yrittää näyttää hieman houkuttelevammalta.


Musta on pahuus


Musta on varmasti väri, joka liittyy pahaan. Sitä käytetään usein ohjelmissa ja elokuvissa osoittamaan, että joku on konna. Se on stereotyyppinen väri, jota yksinäiset tai epäsosiaaliset ihmiset käyttävät.


Liittyy myös suruun


Länsimaisessa kulttuurissa musta on kuolemaan ja suruun liittyvä väri. Musta nähdään synkkänä värinä, joka kuvastaa menetyksen vakavuutta ja ihmisten tuntemaa kipua. Se on erittäin vakava väri, joka voi auttaa ilmaisemaan surua.Pidätkö mustaa väriä usein?


Olet luultavasti mystinen ja aika voimakas persoona. Olet myös luultavasti täynnä itseluottamusta, ainakin pinnallisesti. Tämä väri liittyy ylellisyyteen. Lisäksi sen katsotaan myös esittelevän voimaa ja valtaa: ajattele mustaa työpukua.


Käytä mustaa erityisissä bisnestilaisuuksissa. Aina, kun haluat tuntea olosi vieläkin itsevarmemmaksi ja vastuullisemmaksi. Varoitan vain, että musta voi olla joillekin häiritsevää tai jopa pelottavaa.


Kuten näet, valitsemasi värit voivat kertoa sinusta paljon ihmisille, joita tapaat. Vaikka et tajuakaan sitä, yhdistät jokaisen värin tiettyihin tunteisiin ja luonteenominaisuuksiin. Voit jopa siirtää energiaa huoneessa pukemalla tietyn värisiä vaatteita päällesi. Kiinnittämällä huomiosi siihen, miten pukeudut, voit oppia lisää itsestäsi.


Minä ja musta


Musta on myös suojaväri, vaikka en sitä itse ole aikaisemmin tajunnutkaan. Huomasin sen vasta silloin, kun kävin stylistin värianalyysikoulutusta.


Vuonna 1990 päädyin pitämään ravintolaa Jyväskylään, synnyinmaisemiini. Mutta, se kuuluisa 90 -luvun lama iski ja pankit laittoivat meidät yrittäjät maksumiehiksi ja kaatoivat ihan tahallaan yrityksiä. Niinpä omakin yritykseni sai lapun luukulle vajaan kolmen vuoden jälkeen. Siinä meni asunto-osake, kaverit ja kaikki. Velkaa jäi noin 2,5 miljoonaa markkaa (reilu 420 tuhatta euroa) ja ainoa ihminen, joka kävi luonani kahvilla, oli ulosottomies.


Ja mitä tein minä? Värjäsin vaaleat kutrini mustiksi (olen oikeasti aivan blondi) ja kaikki vaatteet, mitä ostin, olivat mustia - vuoteen 2017 saakka. Itse asiassa ei riittänyt, että vaatteeni olivat mustia, sillä myös ruokailuastiastoni oli musta, samoin kuin koko asuntoni sisustus - musta-valkoinen.

"Elämäni oli 24 vuotta pelkkää mustaa!"

Minun piti siis esittää, että kaikki oli hyvin, olen kova mimmi ja pärjään kyllä ilman apua. Kun kuljin kokomustissa, olin sen verran "kovan" näköinen, että minulle ei uskallettu tulla edes puhumaan. Muutama ihminen on jälkeenpäin sanonut, että olisi halunnut jutella, mutta ei ole uskaltanut tulla juttelemaan, kun olen ollut niin ylpeän näköinen. Ylpeä - voih, kaikkea muuta - rikkinäinen, surullinen, epäonnistunut, masentunut, pidättyväinen, epävarma, syyllisyydentuntoinen.....voisin jatkaa listaa vaikka kuinka pitkälle. Siitä huolimatta en osannut pyytää apua.


Vuonna 2012 tein elämäni ensimmäinen aarrekartan ja laitoin siihen paljon värikkäitä kuvia sekä tekstin "väriä, väriä" ja "vaihdetaan työ". En todellakaan arvannut, että se apu tulisi värianalyysin muodossa. Nyt elämässäni on väriä ja se vaikuttaa kaikkeen tekemisiini. Usko siis väriterapiaan!


Värien psykologiaa - Musta
Aarrekarttani vuodelta 2012

Haluatko tietää lisää muista väreistä ja niiden merkityksistä?


 

Mikäli tykkäsit tästä postauksesta, jaathan sen myös kavereillesi ja muille väreistään kiinnostuneille sivun alareunassa olevilla jakonapeilla, kiitos.


Liity myös uutiskirjeen tilaajaksi ja saat joka keskiviikko lisää tietoa ja vinkkejä niin väreistä, tyylistä kuin meikkauksesta.Lumoudu väreistäsi


TyyliladyPS. Jos et ole varma sinulle sopivista väreistä ja haluat ammattimaisen mielipiteeni, voit ostaa Lumoudu väreistäsi -värianalyysin JaSie Shopista. Mikäli haluat sekä värisi että tyylisi kuntoon kerralla, voit ostaa myös Lumoudu tyylistäsi -tyylianalyysin. Koko paketin saat 20 % edullisemmin (sisältää henkilökohtaisen värianalyysin sekä lisätietoja kehon muodosta, mittasuhteista, kasvojen piirteet ja tietysti kuinka persoonallisuutesi vaikuttaa tyyliisi). Molemmat analyysit voidaan tehdä myös verkon välityksellä.


PPS. Käy kurkkaamassa Jasien Insta, sieltäkin saattaa löytyä jokunen vinkki tai tarjous.


Kuvat

https://fi.pinterest.com/pin/825214331728463140/
237 katselukertaa0 kommenttia

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Tilaa uutiskirjeemme

Kiitos uutiskirjeen tilaamisesta!

bottom of page